Cine este, de fapt, Adina Florea, jurnalista care l-a acuzat de viol pe Răzvan Băltărețu, fost redactor-șef al publicației Vice

11 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Jurnalista Adina Florea l-a acuzat de viol pe Răzvan Băltărețu, fost redactor-șef al publicației Vice. Tânăra susține că a continuat să aibă relații sexuale cu Răzvan Băltărețu inclusiv după noaptea în care ar fi fost violată. Jurnalistul a negat orice acuzație.

Răzvan Băltărețu (stânga)/ Adina Florea (dreapta)


Adina Florea, violată de Răzvan Băltărețu?

Adina Florea a povestit pe Facebook un episod traumatizant pe care l-a trăit în 2015.  Jurnalista și-a făcut curaj să dezvăluie un moment din intimitatea ei, moment care a marcat-o pe viață și peste care nu a trecut.

Adina Florea și-a făcut curaj să spună ce a trăit după ce a văzut că Răzvan Băltărețu a primit premiul pentru întreaga a redacției Vice, lucru care i s-a părut nedrept față de toți oamenii care au lucrat la această publicație, dar și pentru că nu a mai putut fi în același loc cu bărbatul despre care spune că a violat-o.

Adina Florea susține că Răzvan Băltărețu a violat-o, deși s-a opus actului sexual. Postarea integrală scrisă de jurnalistă o regăsiți mai jos.

„io la Superscrieri nu merg pentru că am o problemă să-mi văd violatorul premiat pe scenă.

azi-noapte, redacția Vice a câștigat premiul onorific pentru întreaga activitate și sunt extrem de mândră de ce a fost redacția asta și de ce a însemnat pentru mine. dar, în loc ca oamenii care au făcut redacția asta mare să fie chemați pe scenă, microfonul laurilor a fost ridicat de Răzvan Băltărețu. nu doar că Răzvan a fost unul dintre cei mai slabi redactori-șefi ai unei redacții care a însemnat atât de mult și a reușit atât de multe înainte de 2019. dar e și omul care în iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniți, s-a urcat peste mine și m-a violat în timp ce-i urlam nu. apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviței, în fața căminelor de la Grozăvești.

între timp, fapta s-a prescris. dar a existat, iar martori sunt toți prietenii care mi-au ascultat povestea și sutele de ore de terapie pe care le-am făcut în ultimii 5 ani.

agresorul și-a lansat un podcast despre educație sexuală, iar azi, a ridicat un premiu necuvenit. pentru mine, e prea mult. iar azi sunt suficient de puternică să o spun.

e prea mult. și sper la un viitor pentru presa românească în care oamenii nu mai închid ochii la povești despre abuz doar pentru că nu sunt articulate în fraza: “Răzvan Băltărețu m-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel.”

Fundatia Friends for Friends Răzvan Băltărețu #superscrieri2024.”
, este mesajul publicat de Adina Florea care a stârnit rumoare pe social media și în mediul online.

Postarea făcută de Adina Florea cuprinde și o imagine cu Răzvan Băltărețu de la evenimentul la care a fost premiat pentru activitatea publicației Vice

Adina Florea a fost contactată, ulterior, de Hotnews, publicație pentru care Răzvan Băltărețu lucra, pentru mai multe informații cu privire la presupusul viol. Jurnalista susține că violul a avut loc în camera ei, unde au consumat alcool. De altfel, Adina Florea susține că îl simpatiza pe fostul redactor-șef de la Vice, motiv pentru care l-a invitat la ea.

Tot Adina Florea susține că a continuat relația sexuală cu Răzvan Băltărețu, cu care s-a văzut la câteva săptămâni de la presupusul viol. După cele întâmplate, jurnalista nu a făcut plângere la Poliție și a ales tăcerea. La nouă ani distanță, Adina Florea și-a făcut curaj să povestească despre cum a fost violată de Răzvan Băltărețu.

„Eram studentă, el mi-a corectat un text de pregătire pentru admitere, așa ne-am întâlnit. El terminase facultatea, eu intram în anul I. S-a întâmplat în vara de după terminarea anului I de facultate. Mie îmi plăcea de el, am băut vin la mine în cameră, s-a urcat peste mine, i-am urlat nu, m-a violat. După câteva săptămâni de lipsă de contact, m-a căutat și a încercat să mă convingă să avem o relație. Am mai făcut sex de două ori, până când m-am întrebat ce fac: sex cu tipul care m-a violat? Nu sunt prima și nici singura care a trecut prin așa ceva după un viol, încercarea de normalizare a unei agresiuni sexuale.”, a declarat Adina Florea pentru Hotnews.ro.Prima reacție a lui Răzvan Băltărețu după ce a fost acuzat de viol de Adina Florea

Jurnalistul Răzvan Băltărețu nu a rămas indiferent față de acuzațiile care i-au fost aduse de fosta lui colegă și iubită Adina Florea, care a dezvăluit că a fost violată în camera sa de către acesta.

Cu toate că Adina Florea a povestit cu lux de amănunte cum s-a petrecut violul, Răzvan Băltărețu neagă orice acuzație în direcția aceasta.

Jurnalistul susține că a avut o relație amoroasă cu Adina Florea, care a fost de acord să întrețină relații sexuale cu el, nicidecum contrariul. Cei doi au avut o relație de iubire, însă neoficială, însă ieșeau împreună cu aceiași oameni și aveau un anturaj comun.

„Nu am discreditat niciodată ideea de consimţământ şi necesitatea consimţământului. Nu m-am dus niciodată în zona asta de care sunt acuzat. În cazul despre care spune ea, neg că a fost vorba de un viol. Noi am avut o relaţie în care, deşi neoficială, am ieşit cu prietenii, am avut relaţii sexuale.”, a declarat Răzvan Băltărețu pentru HotNews.ro.

După ce Adina Florea a făcut publice acuzațiile de viol la adresa lui Răzvan Băltărețu, Hotnews.ro și PressOne.ro au renunțat la colaborarea cu fostul redactor șef al publicației Vice.

După acuzațiile de viol primite, dacă organele competente se vor sesiza, Răzvan Băltărețu rămâne să dovedească faptul că nu a forțat pe nimeni să întrețină relații sexuale, însă, până atunci, publicațiile cu care a colaborat au motivat public decizia de a înceta colaborarea cu jurnalistul.

„Media Bit Software, compania editoare a publicației HotNews, a luat act de acuzațiile grave aduse ziaristului Răzvan Băltărețu. O fostă colegă de presă îl acuză pe acesta de viol. Răzvan Băltărețu colabora, ca freelancer, cu HotNews pe proiecte editoriale și comerciale. În timp ce urmărim derularea evenimentelor cu privire la acuzațiile grave privind comportamentul lui Răzvan Băltărețu, comunicăm că relația cu acesta a fost încheiată, cu efect imediat.”, transmite compania care deține publicația Hotnews.ro

„În urma recentelor acuzații apărute în spațiul public cu privire la jurnalistul Răzvan Băltărețu, care și-a pus semnătura pe mai multe materiale publicate în PressOne în ultimele luni, redacția PressOne face următoarele precizări:
1. Colaborarea noastră cu Răzvan Băltărețu se încheie aici.
2. Condamnăm cu tărie orice formă de violență sau abuz. Susținem fără echivoc victimele acestor acte și ne exprimăm solidaritatea cu toate femeile care au trecut prin astfel de experiențe traumatizante.
3. Pentru redacția PressOne, integritatea, respectul și siguranța sunt valori fundamentale. Considerăm că astfel de comportamente nu-și au locul în presă și în nicio altă parte a societății.”,
a transmis PressOne.De altfel, Fundatia Friends for Friends, cea care a oferit mai multe premii jurnaliștilor din România, dar și publicațiilor de la noi din țară, s-a arătat solidară cu Anca Florea, acuzându-l direct pe Răzvan Băltărețu pentru viol, după cum se arată în postarea de pe Facebook. „În primul rând, dorim să exprimăm clar că astfel de acuzații sunt extrem de serioase și trebuie tratate cu atenția și respectul cuvenit. Victimele trebuie crezute.”

Cine este jurnalista Adina Florea?

Adina Florea a lucrat la mai multe publicații din România. Jurnalista a terminata facultatea de Jurnalism din București și a început să lucreze ca redactor și reporter încă de când se afla pe băncile facultății.

Primul loc de muncă în presă pe care Adina Florea l-a avut a fost ca și redactor colaborator pentru revista Aserțiunea, după care au urmat Hotnews.ro, News.ro, Digi24.ro, Vice.ro, Libertatea, Country ReporterCountry ReporterBalkan Investigative Reporting Network (BIRN), dar și pentru alte două publicații nespecificate în cv-ul de pe linkedin.

Notă de redacție: În prezentul articol nu veți găsi acuzații de vinovăție, ci doar o relatare a faptelor scrise în spațiul public, acuzații aduse de părțile implicate direct și indirect, motiv pentru care am ales să enunțăm fapta un „presupus viol”, asta până când autoritățile și instanța vor hotărî că acuzațiile făcute de Adinca Florea sunt reale și va exista un verdict concludent în acest caz. Până la proba contrarie, nicio persoană acuzată de rele practici nu poate fi inculpat, iar noi, ca jurnaliști, nu putem deveni subiectivi, chiar dacă, de cele mai multe ori, cazurile sunt extrem de sensibile, iar dovezile aduse de acuzatori, dar și dezvăluirile și mărturiile acestor, par cât se poate de adevărate.
Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine