Conversații scandaloase! O fostă studentă la Litere, acuzații grave de hărțuire sexuală la adresa unui profesor universitar:„Ești cam bună. Ești deja îndrăgostită, iar eu sunt însurat”. Reacția neașteptată a profesorului

14 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alexandra Marin

Mălina Alexandra Lipară-Văraru a publicat pe 28 februarie o serie de imagini din conversația avută în privat cu profesorul universitar Alexandru Matei. Discuția dintre cei doi a avut loc în perioada iulie-august 2020, iar, ulterior, profesorul a revenit în iulie 2022 cu o explicație pentru abordarea sa din urmă cu doi ani. La câteva ore de la postarea Mălinei pe social media, profesorul universitar Alexandru Matei a postat un mesaj prin care își cere scuze pentru comportamentul său din ultimii ani, nespecificând perioada la care se referă sau despre ce este vorba mai exact.

Conversațiile dintre profesorul universitar Alexandru Matei și Mălina Alexandra Lipară-Văraru au devenit publice. Sursa foto: Facebook


Profesor de la Universitatea Transilvania din Brașov, acuzat de hărțuire

Profesorul universitar Alexandru Matei este acuzat de hărțuire de o fostă studentă, care și-a făcut curaj să publice conversațiile pe care le-a avut cu acesta în urmă cu aproape patru ani.

Mălina Alexandra Lipară-Văraru și Alexandru Matei erau prieteni pe Facebook, iar din conversațiile de pe social media reiese că discuțiile dintre cei doi nu erau printre primele.

Profesorul unviersitar și studenta de la vremea respectivă se tutuiau, iar Alexandru Matei și-a permis să-i facă anumite complimente deplasate, cu tentă sexuală, precum „ești bună”, „ești frumoasă”, menționând că „este însurat, iar ea deja îndrăgostită”, text trimis în engleză.

De altfel, din conversațiile avute cu studenta mai reiese că profesorul universitar făcea aluzii și la o posibilă relație amoroasă între cei doi, relație despre care „nimeni nu trebuie să afle”, având în vedere contextul în care se aflau: el profesor și, de altfel, căsătorit, ea studentă și, la fel, implicată într-o relație.

Mare parte din discuțiile dintre cei doi sunt despre fizionomia studentei, în mod special despre complexele acesteia în legătură cu corpul ei. Profesorul universitar Alexandru Matei pare, din conversații, că încerca să o consilieze în privința modului în care arăta și i-a cerut mai multe imagini cu ea.

Redăm mai jos postarea făcută de Mălina Alexandra Lipară-Văraru pe Facebook.

„Postare foarte importantă și greu de făcut, postare pe care de 4 ani am sperat că voi reuși să o fac într-o bună zi. Dar postare care sper să mai scoată la lumină marii noștri profesori universitari și traducători și oameni de cultură and so on.

Totuși, disclaimer: Angela Marinescu (n.red. Matei), odihnească-se în pace, a fost una dintre poetele mele preferate. O femeie care s-a dedicat femeilor, o femeie care, după ce principii de viață avea, ar fi făcut infarct pe loc dacă ar fi aflat ce a crescut.

Da, postarea e despre Alexandru Matei că s-a așezat de suficient timp țărâna, zic eu, și dacă am mai încercat în urmă cu 4 ani să discut asta cu alți MaRi PoEȚi, bărbaților nu le pasă, tinere studente proaste, aflate în anul I la Litere, cărora le e teamă și frică să vorbească sunt pe toate drumurile.

Așa că, în sfârșit vorbesc eu; și o fac abia acum din respect pentru una din cele mai mari poete pe care le-am avut, o femeie-reper pentru feminismul de la noi. Urmează câteva fragmente din convorbirile avute cu acest DOMN PROFESOR UNIVERSITAR pe vremea când aveam 18-19 ani, eram în anul întâi de facultate, nu știam nimic despre nimic și ori doar mi se părea mie că ceva nu e în regulă, ori, și dacă nu era, mi-era frică să spun ceva, orice.

Cine eram eu și cine era el? Și-n continuare, de altfel, cine sunt eu și cine e el? Eu tot un nimeni, dar el, de azi, un abuzator și hărțuitor în mediul universitar demascat public.

A fost o perioadă în care mi-a scris și am vorbit despre cărți, despre cât de tare regret că nu știu franceză, poezie etc., până când a început să ducă lucrurile într-o altă direcție și am pierdut controlul asupra situației, ba chiar am zis că poate-mi dau eu filme de nebună.

Copilă fiind (încerc cumva să mă scuz? PE MINE? CA ȘI CUM AȘ AVEA EU VREO VINĂ?), neștiind mai nimic despre mediul ăsta, mi se părea tare că un pRoF uNiVeRsiTaR își ia din timp să discute astfel de lucruri cu mine. Un prof care la vârsta lui știa fix pe ce butoane să apese ca să joace ping-pong cu psihicul unei fete despre care se vedea de la o poștă că e îngrozitor de complexată cu corpul ei, dar care părea deșteaptă totuși și a zis să se lege de asta mai întâi (e ok. după ce refuzurile au devenit clare și pentru domnia sa, am aflat că nu mă pricep la poezie, mai degrabă ar trebui să scriu lucrări academice; și, prin zvonurile de prin stânga și dreapta, că sunt „narcisică”

Scurtă legendă a pozelor:

1 - Mereu am fost complexată cu felul în care arată corpul meu. Cu sânii mai ales, da, ani de zile am mers cu capul plecat pe stradă și nu mi-am pus poze de la gât în jos din cauza lor (a hărțuirilor de care am avut parte pentru anatomia pe care o am, mai bine spus). Într-o zi cu soare, niște prieteni m-au convins să postez o poză în care mă vedeam până la brâu. Purtam o cămașă office, degeaba era închisă până-n gât, când îndrăznești să ai o anumită mărime la sutien, îți asumi consecințele. Aveam 19 ani. Era o zi în care mă simțisem frumoasă în corpul meu odios și mă hotărâsem să mă accept, să mă afișez așa cum sunt. După ce am primit acel mesaj am încercat să play it cool. În următoarea zi am șters poza. Am plâns zile întregi și mi-a fost scârbă să mă privesc în oglindă. Ce puteam să văd, oricum? o bucată de carne, un obiect, o fată "cam bună". Vreo 2 ani nu a mai apărut vreo poză cu mine de la gât în jos.

2, 3, 4, 5, 6 - S-o numim perseverență. Sau să ne transformăm în gunoaiele ambulante și să dăm vina pe p*n*r*m* care stătea să-i răspundă, în loc să învețe la tragedie antică, c**** dracului care asta face la 19 ani și de-aia a dat la facultate, să se **** cu profesorii și să strice case.

7, 8, 9 - cred că pozele vorbesc de la sine.

10 - postcards

11 - Mișelia, mitocănia, tupeul și ce mai intră în categoria asta de cuvinte de a-mi scrie lucrul respectiv tocmai când apăruse scandalul de la UNATC. Omului îi era frică să nu urmeze. Și părea că proasta oricum o să tacă. Și a tăcut, desigur. Din respect pentru știm noi cine. Au mai fost multe, dar le-am pierdut, în special conversațiile de pe whatsapp. Este, în schimb, una care m-a scârbit atât de tare încât o știu pe deasupra.  O pot reproduce. Mă puteți crede sau nu. POATE DOAR MI S-A PĂRUT!

A.M.: măi, tu nu vezi că flirtez?
Proasta: și soția ta ce crede despre asta?
A.M.: nu trebuie să știe nimeni ce e între noi.

Și mă opresc la acest "noi" care m-a îngrețoșat așa tare că-mi vine să vărs, nu mai țin discursul cu abuzul în mediul universitar, raportul de putere și alte blablauri, că știm cu toții care-i faza. Am vrut doar să vă arăt cine e Alex Matei. Nu că le-ar păsa marilor bărbați iMpOrTaNți de pe-aici oricum, nu că va fi afectat cu ceva, va trece în câteva zile totul. e n j o y.”.

Postarea făcută de profesorul Alexandru Matei pe Facebook, la scurt timp după ce Mălina Alexandra Lipară-Văraru, o fostă studentă la Litere, a făcut publice conversațiile cu acesta.

„Aș vrea să-mi cer scuze sincere pentru gesturile și cuvintele mele care, de-a lungul timpului, au lezat.”, a scris profesorul universitar Alexandru Matei.

Postarea profesorului universitar a fost făcută la câteva ore după ce Mălina a povestit despre discuțiile avute în privat cu acesta

Potrivit soțului Mălinei Alexandra Lipară-Văraru, profesorul Alexandru Matei ar fi blocat-o pe Facebook pe fosta studentă, la scurt timp după ce postarea ei a devenit publică.  

„Vă rog, intrați și dați angry. E ireal. Dacă sînteți de altă părere, imaginați-vă că fata voastră în anul I e CURTATĂ de vertebrata asta. Dacă tot sînteți de altă părere, pls unfriend me.

P.S. știți cum își cere el scuze? Ieri i-a dat Alexandrei Lipară-Văraru block imediat ce i-a văzut postarea.”, a scris Cristian Lipară-Văraru pe Facebook.

Soțul Mălinei a menționat că profesorul universitar a blocat-o pe social media pe fosta studentă

Ulterior, Mălina Alexandra Lipară Văraru a revenit asupra postării, la care a adăugat motivul pentru care a ales să scrie ce i s-a întâmplat tocmai acum, la aproape patru ani după acest incident.

„LATER EDIT: O SĂ SCRIU MARE UN ALT DISCLAIMER, CA LA CEL APĂRUT LA FILMUL CU SCLAVI CARE A FĂCUT MARE SCANDAL:

PENTRU CINE NU A ÎNȚELES, DEȘI AM EXPLICAT ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUT MOTIVUL PT CARE POSTAREA APARE ACUM, NU E NIMIC TARDIV CĂ AM SCRIS ASTA DUPĂ 4 ANI, NU M-AM TREZIT SĂ MĂ RĂZBUN DUPĂ 4 ANI (dar și de ar fi fost așa, SĂ FACI ABUZUL CEVA PUBLIC NU E TARDIV), CI PENTRU CĂ MAMA LUI ERA ÎN VIAȚĂ.

DA, BĂI, AȘA MONSTRUOASĂ ȘI MACABRĂ CUM SUNT, AM AȘTEPTAT SĂ MOARĂ FEMEIA DIN CAUZE NATURALE, NU SĂ O AM PE CONȘTIINȚĂ CĂ AM DECLANȘAT CEVA PRIN EFECTUL FLUTURELUI CARE CINE ȘTIE CE I-AR FI PROVOCAT.

Dacă nu era Angela Matei, Alex Matei zbura de mult de la catedră.”, a scris Mălina Alexandra Lipară Văraru pe social media.

Mai multe persoane au distribuit postarea Mălinei, inclusiv scuzele profesorului, unde fosta studentă la Litere a mai postat fragmente din conversațiile avute cu Alexandru M.
1 / 4

Alexandru Matei este profesor universitar la Universitatea Transilvania Brașov, fiul cunoscutei poete Angelei Marinescu, decedată pe 3 noiembrie 2023.  

Notă de redacție: Din postarea Mălinei Lipară-Văraru reies următoarele aspecte:

  • nu este foarte clar dacă Mălina Alexandra Lipară Văraru a fost studenta lui Alexandru Matei. Potrivit paginii de Facebook a Mălinei, aceasta ar fi studiat Litere la Cluj, iar profesorul universitar predă la Brașov.
  • până în acest moment, nu există afirmații și nici dovezi care să ateste cei doi s-au cunoscut în viața reală.

Cazul nu este unul singular la Universitatea Transilvania din Brașov

O altă situație scandaloasă ce are legătură cu Universitatea Transilvania din Brașov a avut loc în septembrie 2023, după ce două studente i-au adus acuzații de agresiune sexuală unui profesor din cadrul prestigioasei universități. Potrivit mărturiilor celor două fete, agresiunile sexuale au avut loc în timpul meditațiilor private pe care dascălul le oferea contracost.

Studentele au declarat că profesorul universitar le-ar fi atins în zonele intime și chiar ar fi încercat să o sărute pe una dintre ele. Un alt aspect enunțat de studente a fost despre orele la care profesorul universitar era dispus să țină orele de meditație. Studentele au povestit că acesta le chema și după ora 21:00 seara.

„Abia a patra oră de pregătire s-a întâmplat. S-au întâmplat acele atingeri. A patra oră de pregătire a fost duminică, la ora 16.00, în aceeași încăpere, în facultate. La început totul a decurs în regulă. După câteva ore a început să mă atingă prima dată pe picior și apoi avansurile au continuat cu atingeri repetate pe fund. El continua, chiar dacă vedea că eu sunt speriată. M-a chemat în spate, în biroul dânsului. Eu îl întrebam în mod repetat de ce și el îmi tot repeta să vin mai repede, moment în care s-a apropiat și voia să mă ia în brațe și să mă sărute. Am întors capul, i-am spus nu, iar reacția lui a fost: „Bine. Atunci, pa!”. Moment în care mi-am strâns lucrurile și am plecat”, a declarat una dintre studente, potrivit brasov.net.

Acuzații de viol la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași

La sfârșitul lunii ianuarie 2024, o studentă din Iași l-a acuzat pe Bogdan Neculau, lector dr. la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Iași, de viol.

Bogdan Neculau este, totodată, și coordonator al Centrului de învăţare al Universităţii „Al.I. Cuza”, dar și realizator de emisiuni la Radio Iaşi şi redactor la Doxologia.ro, portalul religios al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, scrie ziaruldeiași.ro

Acuzaţii grave la adresa unui cunoscut universitar din Iaşi. O studentă acuză că ar fi fost agresată fizic şi violată de cadrul universitar pe care l-ar fi considerat prieten şi psiholog. Profesorul universitar a declarat că, în opinia lui, nu a încălcat legea, dar nici normele de etică.

Studenta a făcut plângere la Poliție pentru viol, iar ulterior a mers la Institutul Naţional de Medicină Legală pentru a scoate un certificat medico-legal în acest sens.

Tânăra nu era studenta profesorului universitar, însă l-a cunoscut pe Bogdan Neculau în cadrul unui modul de pedagogie pe care acesta îl predă. Ulterior, cei doi au început să vorbească pe social media, dar și pe Whatsapp, unde au avut loc mai mult conversații private, tânăra spunându-i că se confruntă cu stări de anxietate și depresie. Apoi, în decembrie 2023, profesorul universitar și studenta s-au întâlnit în două locații diferite, unde ar fi avut loc violul.

Fata spune că a fost violată de două ori. Studenta era sub influența unui tratament medicamentos pentru depresie, după ce un psihiatru a diagnosticat-o cu „Borderline”.

În acest context, tânăra l-a contactat pe Bogdan Neculau, dar și la alți doi specialiști din Iași. Primul viol, potrivit studentei, ar fi avut loc pe 4 decembrie, într-un cămin din zona Nicolina, Iași. Acolo, fata a declarat că profesorul a abuzat de ea, fără să fie de acord să întrețină relații sexuale, ea aflându-se, de altfel, și sub tratament medicamentos care îi provoca o stare de somnolență.

Apoi, pe 9 decembrie, Bogdan Neculau a contactat-o din nou pe tânără, căreia i-ar fi spus să-și ia pastilele și apoi să se întâlnească într-o locație diferită. În acel loc, studenta a susținut că a avut loc cel de-al doilea viol.

Reacția profesorului a fost următoarea: „Am aflat de la dumneavoastră de o asemenea acuzaţie, pe care o resping cu vehemenţă. Sunt siderat de aşa o veste. Ce pot să vă spun este că nu am săvârşit niciodată vreo faptă penală şi nu cred că cineva care îmi este student se poate plânge de vreo încălcare a normelor de etică din partea mea, cariera şi viaţa socio-profesională fiind argumente în acest sens.”.

„Există fapte şi dovezi, trebuie să vedem cum decurg lucrurile. Eu pot să vă spun că da, există o plângere penală constituită la Poliţie, de pe data de 14 decembrie.”, a declarat avocatul studentei, pentru sursa menționată.Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine