Prima reacție a profesorului universitar Alexandru Matei, după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală: „Din punctul meu de vedere, cred că am spus scuze ...Nu mi se pare că am hărțuit pe cineva”

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Alexandru Matei a oferit și primele declarații după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală de patru tinere, dintre care una dintre fete era chiar și minoră la vremea respectivă. Discuțiile dintre profesorul universitar și femeile care îl acuză au avut loc în urmă cu câțiva ani, cea mai veche fiind din 2012, cea mai recentă din 2020.

Alexandru Matei este acuzat de hărțuire sexuală. Profesorul universitar nu neagă că le-a abordat pe fete pe social media


Mălina Alexandra Lipară-Văraru, Cătălina Bălan, Alina Purcaru și Deniz Otay au povestit pe Facebook că Alexandru Matei le-a căutat pe Facebook, unde a inițiat discuții cu tentă sexuală, făcându-le complimente pentru felul în care arată și insinuând că își dorește să aibă relații amoroase cu acestea. Potrivit mărturiilor fetelor, doar una dintre ele s-a întâlnit cu acesta, moment în care Alexandru Matei ar fi și sărutat-o.

Contactat de educațieprivata.ro, Alexandru Matei nu a negat acuzațiile apărute în spațiul public, cu mențiunea că evenimentele s-au întâmplat în urmă cu ceva ani și că îi pare rău că s-a ajuns la această situație de care este totalmente vinovat.

„Din punctul meu de vedere, cred că am spus scuze… tot ce înseamnă, în sfârșit, discuții și gesturi pe care le-am făcut și au lezat acea persoană. Pe de altă parte, nu e vorba de studentele pe care le-aș fi avut eu. Cazurile de pe Facebook sunt… în sfârșit, diverse… e vorba de chestiuni care s-au întâmplat acum mai mult timp și atât, n-am ce să spun altceva. (…) Cred că sunt persoana de la care pornesc niște lucruri, nu e rău că pornesc, dar faptul că eu sunt cel de la care pornesc nu îmi face bine, dar asta nu contează pentru spațiul public.”, a declarat Alexandru Matei pentru educatieprivata.ro.

Alexandru Matei se așteaptă ca aceste acuzații publice să îi afecteze și cariera profesională și așteaptă verdictul Comisiei de etică, care a fost sesizat tocmai de Universitatea Transilvania Brașov, unde lucrează ca profesor universitar.

Cadrul didactic susține că fetele nu îi erau studente și că multe dintre acuzații sunt exagerate, iar din punctul său de vedere nu consideră că a hărțuit pe cineva, dat fiind faptul că nimeni nu a mers la Poliție să-l reclame.

„Mă aștept, dar nu știu să spun la ce să mă aștept, pentru că nu cunosc regulamentele. Ceea ce veți publica sunt cazuri pe care le știu și pe care le-am văzut pe Facebook, unele sunt puțin exagerate… în fine, nu contează… dar sunt lucruri pe care le-am făcut acum mai mult timp. Cel mai recent este din 2020, cel de la care a pornit tot, dumneavoastră veți judeca în funcție de mesajele pe care le-a postat Mălina, în ce măsură reprezintă un abuz… Dacă vi se pare hărțuire, ok. Nu mi se pare că am hărțuit pe cineva. Cred că dacă aș fi făcut acest lucru, aș fi ajuns la Poliție. S-ar fi întâmplat ceva atunci, mă gândesc”, a mai adăugat conf. dr. Alexandru Matei pentru educatieprivata.ro.

  • Alexandru Matei este conferențiar la Universitatea Transilvania din Brașov din 2019, unde predă „Istoria literaturii franceze: evul mediu și secolul XX”.
  • În perioada 2017 – 2019, Alexandru Matei a fost lector la Universitatea Ovidius din Constanța.
  • În perioada , 2013 – 2017, Alexandru Matei a fost lector la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate al Universității Lumina din Bucureşti.
  • În perioada 1999 – 2013, Alexandru Matei a fost profesor conf. dr. la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Litere și Limbi Străine.
  • În perioada , 2009 – 2013, Alexandru Matei a fost colaborator la Catedra de Teoria Literaturii, Facultatea de Litere de la Universitatea din București
  • În perioada 1998 – 1999, Alexandru Matei a predat Limba Franceză la Liceul Economic Mircea Vulcănescu din București.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine