Cine a câștigat, de fapt, alegerile locale. Situație neașteptată în multe orașe din țară

9 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Românii au mers în număr mic la vot în ziua de duminică, zi în care și-au ales primarii, dar și europarlamentarii. Prezența la vot la alegerile din 9 iunie 2024 a fost de 50,02% la alegerile locale și de 52,2% la alegerile europarlamentare. În total, din cei 18 milioane de români cu drept la vot, doar peste nouă milioane de români și-au pus ștampila pe buletinul de vot, potrivit AEP (n.red. Autoritatea Electorală Permanentă). Campaniile electorale din acest an au fost destul de agresive, candidații fiind focusați mai degrabă pe denigrarea contracandidaților. PSD a câștigat mare parte din primăriile orașelor din România.

Imagine articol
Nicușor Dan/Gabriela Firea


Cine a câștigat alegerile locale în București. Nicușor Dan, un nou mandat de primar

9.029.576 de români au fost prezenți la alegerile din 2024, din cei 18 milioane cu drept de vot. O prezență mică, însă politicienii speră ca la alegerile prezidențiale situația să fie mai bună. Prezența la vot anul acesta, la alegerile locale și europarlamentare, a fost de 50,02%.

Nicușor Dan este dat câștigător pentru funcția de primar al Capitalei, urmând să exercite cel de-al doilea mandat. Ultimele date arată că actualul edil al Bucureștiului a primit 46,88% dintre voturi, în timp ce Gabriela Firea (PSD) ar fi strâns un procent de 22,33%, ambii urmați de Cristian Popescu Piedone (PUSL) - 12% Sebastian Burduja (PNL) - 10% Mihai Enache (AUR) - 5% Diana Șoșoacă - 3%.

De asemenea, Consiliul Local al Capitalei, partidele cu cele mai multe voturi sunt:

  • Alianța Dreapta Unită - 30%
  • PSD cu 28%
  • PNL cu 12%
  • AUR 10%
  • PUSL 7%
  • SOS 4%
  • REPER 6%.

Cine sunt viitorii primari din din Sectoarele 1/6 din București

  • Lupta pentru Primăria Sectorului 1 s-a dat între Clotilde Armand și George Cristian Tuță cu două procente la rezultatele de la 22.00. Inițial, cei doi contracandidați erau la egalitate, însă potrivit datelor oferite de către Autoritatea Electorală Permanentă, George Tuţă, susținut de Alianţa electorală PSD - PNL) este noul primar al Sectorului 1 al Capitalei, cu o victorie obținută din 36,44% din voturi (24.323 voturi). Clotilde Armand pierde scaunul de primar cu 35,73% (23.850 voturi).
Imagine articol
Clotilde Armand/George Cristian Tuță

„Am încheiat numărătoarea paralelă. După centralizarea tuturor secțiilor, se confirmă că am câștigat Primăria Sectorului 1 cu o diferență de 429 de voturi. Sunt la BES să mă asigur că toate voturile ajung în siguranță de la secții la Biroul Electoral de Sector. Reclădim Capitala Capitalei pe respect și transparență. #haisăfacemtreabă.”, a scris pe Facebook noul primar al Sectorului 1, George Cristian Tuță.

  • La rezultatele exit poll-ului după alegeri, pentru Primăria Sectorului 2, Radu Nicolae Mihaiu, primarul în funcție susținut de Dreapta Unită, și Rareș Hopincă, candidatul Alianței PSD-PNL, erau la egalitate, cu 43 % dintre voturi, urmați de Iolanda Luminița Bughiu - 10.00%, Andrei Gabriel Golgoțiu - 4.00%. Noul primar al Primăriei Sectorului 2 din București este Rareş Hopincă (PSD-PNL), care a câștigat cu un procent de 43,78% în bătălia cu Radu Nicolae-Mihaiu (ADU) - 42,01%.
Imagine articol
Rareş Hopincă este noul primar al Sectorului 2 din Capitală
  • Robert Negoiță a ieșit învingător pentru Primăria Sectorului 3, câștigând un nou mandat cu cu 51% dintre voturi, urmat de Stefan Judele – 24%, Ana-Maria Ciceală – 17%, Altul - 8%.
Imagine articol
Robert Negoiță a fost reales primar al Sectorului 3 din Capitală
  • Daniel Băluță (PSD) a fost votat primar pentru a treia oară cu 60,77% dintre voturi, astfel că rămâne la Primăria Sectorului 4, urmat de Paul Ene – 19,20%, Dragos Catalin Teniță – 8%, Matei Ștefănescu - 7,07%.
Imagine articol
Daniel Băluță (PSD)
  • Vlad Popescu Piedone este noul primar al Primăriei Sectorului 5 din Capitală cu 38% din voturi, urmat de Paul Dimitriu – 20%, Adrian Vigheciu – 20%, Lidia Vadim – 10%, Marian Vanghelie – 5%, Alții - 7%.
Imagine articol
Vlad Popescu Piedone (dreapta), alături de tatăl lui, Cristian Popescu Piedone
  • Ciprian Ciucu (PNL) a ieșit câștigător cu un nou mandat la Primăria Sectorului 6 cu 72,83% din voturi, potrivit exit poll-ului Curs Avangarde, urmat de Ana Mihaela Ștefan (ADU) – 11,60%, Monica Iagăr – 5,94%, Daniel Tulugea – 3%, Ana-Maria Cristina Bordianu – 2%, Bogdan Daniel Pintileasa – 2%, Valentin Florea – 2%.
Imagine articol
Ciprian Ciucu a fost reales primar al Sectorului 6

Cine a câștigat alegerile locale în țară

Primăria comunei Rociu din județul Argeş a fost câștigată de Aurel Bălăşoiu, care a candidat cu sprijinul PNL, după ce a fost dat afară din PSD în urma unui scandal sexual.

Ionuț Pucheanu (PSD) a fost ales pentru a treia oară primar la Primăria Galați, iar colegul să de partid Costel Fotea a câștigat, de asemenea, al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Galați.

La Brăila a fost ales primar tot Viorel Marian Dragomir (PSD), cu Francisk-Iulian Chiriac reales ca preşedinte al Consiliului Județean Brăila.

Vasile Rîmbu (PSD) este noul primar al Municipiului Suceava, o victorie pentru social democrați pe care au dobândit-o după 20 de ani.

Orașul Sibiu rămâne tot la cârma primăriței Astrid Fodor, susținută de Forumul Democrat al Germanilor din România, realeasă și la alegerile din 2024.

Elena Lasconi este și ea câștigătoare la Câmpulung Muscel, unde a fost susținută de Alianţa Dreapta Unită. Elena Lasconi a câștigat un nou mandat de primar, cu toate că a fost implicată într-un scandal cu fiica sa, Oana Lasconi, după ce a declarat că susține familia tradițională. Elena Lasconi a fost realeasă primar cu 57% din voturi.

Imagine articol
Elena Lasconi a câștigat din nou primăria orașului Câmpulung Muscel


La Brașov situația este cu totul neașteptată! Primăria orașului a fost câștigată, potrivit ultimelor date de exit poll de către George Scripcaru, cu un scor de 50,21%, învingându-l pe Allen Coliban, care a strâns 41,18% din voturi, urmați de Dan Tănasă (4.05%), Adrian Ciobanu (1,8%), Florin Dogar (0,64%) și Ionel Goidescu (0,5%). La Consiliul Local Brașov voturile au fost câștigate de Alianța PNL - PSD cu 42,4%, USR - 34,1%, AUR - 8,43%, UDMR - 4,91%.

„Experimentul userist s-a încheiat. Oamenii au ales deblocarea Brașovului.”, a scris George Scripcaru pe Facebook.

Imagine articol
Allen Coliban și George Scripcaru, noul primar al Brașovului

Situația alegerilor locale în județul Gorj

În mare parte, în Gorj, PSD a câștigat în majoritatea localităților. Primăria orașului Târgu Jiu a fost recâștigată de către Marcel Romanescu (PSD), care a avut 35,75% dintre voturi, urmat de contracandidatul său liberal, Iulian Popescu, cu un procentaj de 32,66%.

Imagine articol
Marcel Romanescu (PSD), primar reales Târgu-Jiu

Tot în Gorj a fost reales și Cosmin Morega, primarul PSD reales pentru a doua oară de către cetățenii orașului Motru, cu 46,58% dintre voturi, în luptă strânsă cu Gigel Jianu 45,08% (PNL).

Imagine articol
Cosmin Morega, primar reales în Motru, Gorj

Cetățenii au votat ca primarii actuali să rămână la cârma localităților: Motru - Cosmin Morega (PSD), Târgu-Cărbuneşti (PSD), Tismana - Narcis Petre Remetea (PSD), Drăguţeşti - Dumitru Ion Popescu (PSD), Jupâneşti - Ion Gârniceanu (PSD), Turburea - Ion Bârcă (PSD), Novaci (PSD), Glogova (PSD), Mătăsari (PSD), Runcu (PSD), Bumbeşti-Jiu (PSD), Stăneşti (PSD), Scoarţa (PSD), Ioneşti (PSD), Padeş (PSD), Baia de Fier (PSD), Bengeşti Ciocadia (PSD), Hurezani (PSD), Ţânţăreni (PSD), Leleşti (PSD), Bumbeşti-Piţic - Irina Cojocaru (PSD), Săcelu (PNL), Rovinari - Robert Filip (PNL) , Ţicleni, Polovragi, Peştişani, Bălești, Dragoteşti, Bălăneşti, Godineşti, Dănciuleşti, Roşia de Amaradia, Negomir, Slivileşti, Câlnic, Fărcăşeşti, Crasna, Borăscu, Teleşti.

Sunt și primării din Oltenia care și-a schimbat edilii, printre care:

  • Comuna Stejari, primar ales Ion Budilică (AUR), care l-a înlocuit pe Robert Păiuşi (PSD)
  • Primăria Plopşoru are un nou primar, pe Gigi Şoşoi (PNL) care l-a învins pe fostul edil Petre Grigorie (PSD), care a condus administrația din 2000.
  • Marius Dimulescu (PNL) este noul primar al comunei Aninoasa, iar Ilie Petroi (PSD) pierde alegerile în 2024.
  • Marius Popescu (PSD) câștigă scaunul de primar al comunei Bâlteni.
  • Silviu Filip (PSD) este noul primar al comunei Dănești
  • Marian Fota  (AUR) este noul primar al comunei Stoiana, Gorj.
  • Gheorghe Știoclei (PSD) câștigă alegerile pentru comuna Bolboşi
  • Claudiu Dragotă (PNL) câștigă alegerile în fața lui Daniel Dobrescu (PSD) la Ciuperceni.
  • Constantin Popescu (PNL) este noul primar de la Turceni
  • Cătălin Claudiu Bogdan (PSD) câștigă alegerile pentru Primăria Comunei Prigoria  în fața lui Lucian Goaţă (PNL).
  • Radu Bârdăcel (AUR) este noul primar de la Căpreni, învingându-l pe Emil Cătănoiu (PSD).

Situația alegerilor locale în județul Dolj

Lia Olguța Vasilescu a câștigat încă un mandat de primar al Municipiului Craiova, cu 55,37%. Este cel de-al patrulea mandat de primar pe care edilul Craiovei îl câștigă, iar la alegerile locale din 2024 s-a luptat cu Marian Vasile (AUR), care a avut 16% dintre voturi, urmați de Emilia Neagu, sprijinită de Alianţa Dreapta Unită, cu 13%, şi Nicolae Giugea (PNL) - 8,5%.

Imagine articol
Lia Olguța Vasilescu a ieșit pentru a patra oară primar al Craiovei

„Am terminat numărarea paralelă. PSD a câștigat 14 mandate și, deci, majoritate în Consiliul Local. Ceilalți competitori au obținut 4 mandate, 4 mandate, respectiv 5 mandate. Mulțumesc pentru susținere celor care au votat PSD!#LOVeCraiova.”, a scris Lia Olguța Vasilescu pe Facebook.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine