Rusia bruiază „activ și constant” GPS-ul navelor din apele teritoriale române

4 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Armatei Române, a declarat miercuri că Rusia bruiază „activ și constant” GPS-ul navelor din apele teritoriale române, ceea ce sporește riscul producerii unor coliziuni. Acesta a făcut apel la România și NATO să se pregătească pentru o confruntare de durată cu Federația Rusă.

Generalul Daniel Petrescu. captură youtube.com

Bruiajul GPS înseamnă blocarea sau perturbarea intenționată a semnalelor venite de la sateliții GPS. Un dispozitiv de bruiaj emite un semnal puternic, care "acoperă" semnalele normale ale GPS-ului, făcând astfel ca receptorul GPS să nu mai poată determina poziția.


În cadrul Forumului Euroatlantic de Reziliență, organizat la București de Centrul Euroatlantic pentru Reziliență, generalul a afirmat, într-o declarație susținută în engleză: "Războiul a revenit în Europa. Pentru Ucraina, acesta reprezintă o luptă pentru supraviețuire națională și valorile occidentale."

Generalul a evidențiat destabilizarea regiunii Mării Negre, provocată de conflictul dintre Rusia și Ucraina. „Marea Neagră a devenit o zonă de operații militare a Rusiei, cu rachete lansate spre Ucraina și incidente maritime care limitează libera circulație a navelor”, a afirmat șeful armatei române.

Referindu-se la recentele evenimente din zonă, Petrescu a declarat: „Alarmele antiaeriene au răsunat în orașele ucrainene, aproape de granița cu România. În Deltă, cetățenii români primesc frecvent mesaje de alertă, datorită posibilității căderii unor obiecte din spațiul aerian.”

În plus, acțiunile de bruiaj constant din partea Rusiei afectează comunicațiile GPS, crescând riscul de coliziuni între nave în apele teritoriale române.

Daniel Petrescu a atras, de asemenea, atenția asupra pericolului reprezentat de minele marine în derivă din Marea Neagră.


Generalul a subliniat necesitatea creșterii rezilienței societății românești în fața acestor amenințări, subliniind importanța sprijinului populației pentru NATO și SUA, consolidarea prezenței trupelor NATO în România și accentuarea investițiilor în apărare, precum și cooperarea și interoperabilitatea cu armata SUA în domenii cheie.


Ce este și cum funcționează GPS-ul?

GPS-ul (Global Positioning System) este un sistem de navigație prin satelit care permite determinarea poziției exacte (latitudine, longitudine și altitudine) a unui receptor GPS oriunde pe suprafața Pământului sau în apropierea acestuia.

Funcționarea GPS-ului se bazează pe o constelație de sateliți aflată în orbita Pământului. Acești sateliți emit în mod constant semnale radio către Pământ.

Atunci când un dispozitiv receptor GPS (cum ar fi un smartphone sau un sistem de navigație auto) dorește să determine poziția sa, începe să "asculte" semnalele venite de la cel puțin patru sateliți. Prin măsurarea timpului necesar pentru ca semnalul să ajungă de la satelit la receptor, aparatul poate determina distanța față de fiecare satelit.

Cu distanțele măsurate față de cel puțin patru sateliți, receptorul poate aplica o tehnică matematică numită trilaterație pentru a determina poziția sa exactă pe Pământ. Trei sateliți sunt folosiți pentru determinarea poziției într-un plan orizontal (latitudine și longitudine), iar un al patrulea satelit este folosit pentru a determina altitudinea.


Ce este E-ARC?

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) este un pilon esențial în domeniul rezilienței, colaborând strâns cu NATO și UE. Acest centru se concetrează pe dezvoltarea de concepte, doctrine și cursuri de formare în reziliență.

Deși operează independent de NATO și UE, contribuie activ la misiunile acestora, extinzându-și expertiza și către statele din zona Mării Negre care nu sunt membre ale celor două entități.

Viziunea E-ARC este de a deveni un centru multinațional de excelență, invitând diverse state să se alăture eforturilor sale. Pe lângă analize și alerte de reziliență, centrul găzduiește conferințe, seminarii și diverse evenimente pentru a crește conștientizarea publicului. În prezent, E-ARC se îndreaptă spre consolidarea poziției sale în regiune și extinderea colaborărilor internaționale.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine