371 de zile în spațiu: Astronautul NASA Frank Rubio s-a întors pe Pământ după mai mult de un an petrecut pe stația spațiala internațională

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Astronautul NASA, Frank Rubio, și-a scris numele în istoria spațială, petrecând un record de 371 de zile în spațiu.  Acesta s-a întors pe Pământ alături de colegii săi de la Roscosmos - Sergey Prokopyev și Dmitri Petelin.

foto: nasa.com
foto: nasa.com

Trioul a părăsit Stația Spațială Internațională (ISS) la ora 3:54 a.m. EDT și a aterizat cu succes, asistat de parașute, la ora 7:17 a.m. EDT (14:17 ora României), în sud-estul orașului Dzhezkazgan, Kazahstan.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a lăudat timpul petrecut de Rubio în spațiu, declarând: „Timpul record petrecut de Frank în spațiu nu este doar un reper; este o contribuție majoră la înțelegerea misiunilor spațiale de lungă durată.” A adăugat că Rubio reprezintă adevăratul spirit de pionierat care va conduce viitoarele explorări către Lună, Marte și dincolo.

Plecat în spațiu la 21 septembrie 2022, alături de Prokopyev și Petelin, călătoria lui Rubio este acum considerată cea mai lungă misiune spațială efectuată de un astronaut american. Recordul anterior de 355 de zile a fost deținut de astronautul NASA, Mark Vande Hei.

Pe parcursul misiunii sale, Rubio a completat un impresionant număr de 5,936 de orbite, călătorind peste 157 de milioane de mile – o distanță comparabilă cu efectuarea a 328 de călătorii dus-întors către Lună. Rubio a asistat, de asemenea, la sosirea a 15 nave spațiale și plecarea a altor 14, reprezentând atât misiuni cu echipaj cât și misiuni de marfă fără echipaj.

Șederea prelungită a lui Rubio în spațiu oferă perspective inestimabile asupra efectelor zborului spațial de lungă durată asupra corpului uman, aspecte esențiale pe măsură ce NASA se pregătește pentru viitoarele misiuni Artemis spre Lună și expedițiile viitoare spre Marte.


Rubio, Prokopyev și Petelin au avut de înfruntat o situație neașteptată în timpul misiunii lor. Inițial lansați la bordul navei Soyuz MS-22, au trebuit să se întoarcă cu Soyuz MS-23 din cauza unei scurgeri de agent de răcire de la primul vehicul. Soyuz MS-22 s-a întors pe Pământ fără echipajul său după ce Soyuz MS-23 a fost lansat ca înlocuitor la 23 februarie 2023.


După aterizare, echipajul va fi supus unor controale medicale în Karaganda, Kazahstan. Ulterior, Rubio va urca la bordul unui avion NASA cu destinația Houston.


Recordul absolut este deținut de către Valeri Polyakov: 437 de zile în spațiu

Valeri Vladimirovici Polyakov este un nume care răsună cu mândrie în istoria explorării spațiale. Născut la 27 aprilie 1942, acest cosmonaut rus a stabilit un record remarcabil pentru cea mai lungă misiune continuă în spațiu, o realizare care rămâne intactă și în zilele noastre.

În 1994-1995, Polyakov a petrecut 437 de zile, 17 ore și 58 de minute în spațiu, în cadrul misiunii sale la bordul stației spațiale Mir.

Scopul principal al acestei misiuni a fost de a determina capacitatea corpului uman de a suporta un zbor interplanetar dus-întors către Marte, o călătorie care ar dura aproximativ 18 luni.



Stația Spațială Internațională (ISS)

Stația Spațială Internațională (ISS) este un laborator spațial orbital, rezultatul colaborării dintre cinci agenții spațiale principale: NASA (SUA), Roscosmos (Rusia), JAXA (Japonia), ESA (Europa) și CSA (Canada). Începând cu lansarea primului segment al stației în 1998, ISS a devenit simbolul cooperării internaționale în domeniul explorării spațiale.

Stația Spațială este un testament al capacității omenirii de a colabora în scopul descoperirii și explorării spațiale.

ISS
ISS

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.73
  • CHF 5.35
  • GBP 5.97
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 8°C icon
  • Cluj-Napoca 2°C icon
  • Constanta 5°C icon
  • Iasi 3°C icon
  • Brasov 0°C icon
  • Timisoara 7°C icon
  • Craiova 7°C icon