Ce fac profesorii de la un liceu celebru din Capitală?: „Copiii se droghează în clasă, la școală, iau câte 10 pastile de ecstasy, mefedronă. Urmează o epidemie de droguri în România”

Publicat:
13 minute

România, țara posibilităților. Sau cel puțin a traficanților de droguri, pentru că, țara noastră, cu perdea, este locul perfect pentru distracția la cote maxime. Și nu, nu mă refer acum petrecerile în care se dansează și se consumă ocazional alcool, căci au apus de mult aceste vremuri. Vorbesc despre consumul de droguri din școli, consum care începe să există încă din școala generală, aducând pe băncile liceului adevărați dependenți, care mai simt ceva din euforia de care nu au parte în viața lor de copii după „doar” 10 pastile de ecstasy. Psihoterapeutul Sofia Dumitriu a fost invitata Octaviei Geamănu într-un podcast interviu în care a discutat despre cea mai mare problemă a României, și anume consumul de droguri.

Se vând droguri la colțul școlii, despre asta am auzit cu toții, însă, în realitate, vrem să credem că sunt doar niște zvonuri și că nu există așa ceva. Că nu sunt copii care își strâng banii pentru a-și întreține o dependență dobândită încă de la 12-14 ani, dependență care le distruge viața, sănătatea mentală și cam tot ce înseamnă ei ca adulți. Se pregătesc pentru o viață care nu seamănă cu nimic din ceea ce le-au proiectat părinții și, în mod fals, societatea.

Psihoterapeutul Sofia Dumitriu a vorbit despre copii și nevoile lor extrem de simple, dar și despre cum un tânăr poate ajunge să aibă derapaje grave.

Sursa principală de fericire și bunăstare a tuturor copiilor este familia. Din familie pleacă totul. Dacă mediul în care copilul trăiește este unul degradant, lipsit de iubire, înțelegere, tânărul va căuta să găsească această apropiere în altă parte.

Din păcate, nu toți ajung în anturaje sănătoase și, ca și ei, cei cu care încep să aibă o relație de prietenie sunt tot victime ale acestui cerc vicios.

În adolescență, tinerii sunt prada perfectă pentru traficanții de droguri, așa că le este foarte ușor să înceapă să consume droguri. De ce? Fug de o viață pe care nu și-o doresc și caută sentimentul de bine. Cu toate că drogurile, ca și alcoolul, vin la pachet cu o falsă impresie de fericire, needucați în această direcție și cu toate lipsurile de acasă, adolescenții ajung dependenți de droguri.



Cum ajung copiii instrumentele părinților

„E cea mai simplă și la îndemână metodă să ai sens. 1. Un copil îți rezolvă ție ca adult niște probleme importante. Problema sensului, a sensului, care este sensul în viață? Și putere. 2. Putere. Putere și autoritate. În sfârșit, oricare om va avea putere și autoritate asupra cel puțin unei persoane. Copilul.

Pentru că majoritatea oamenilor sunt frustrați social și practic, pentru că atunci când ești părinte, ce ești? Ești un mic Dumnezeu. Ești autoritatea supremă. Tu ai putere totală asupra copilului. Deci ți-ai rezolvat două probleme: sensul și puterea.” - Sofia Dumitriu.

„Niște criterii total nesănătoase”, spune Octavia Geamănu.

„Sunt, dar ele sunt la baza motivațiilor pentru care zic oameni că vor copii. De asta zic că asta e mult bullshit. Nu evident, pentru că pare o chestie din asta vai ...

Plus, am făcut ceva în viață. Dar doar îl fac. Nu îl și cresc. Nu-l pregătesc pentru viață, pentru că e o responsabilitate. Mie mi se pare o responsabilitate incredibilă.

Tocmai, ești Dumnezeu. Aduci conștient pe cineva ... Mă rog, majoritatea o fac inconștient. De asta nici pot să-i judec, că nu se gândesc, nu anticipează, e pe acolo. V-ați gândit cum aveți resursele și te gândești la ce urmează? Păi cum au crescut pe lângă casa lor. Păi da, și uite câte probleme aveți.

Adică e o totală nepregătire despre ce înseamnă, de la financiar, pragmatic, ce resurse ai. Bunici, ai bunici? O să-l crești cu bonă? Ce bani ai? Sunteți parteneri în creșterea copilului indiferent ce se întâmplă cu voi doi pe termen lung?

Nu să folosiți după aceea copilul ca șantaj și manipulare. Ceea ce fac și femeile, și bărbații. Deci nu e că doar bărbații. Și femeile fac același lucru. Pentru că au în sfârșit leverage (n.red. o pârghie) și putere asupra bărbatului și vor folosi copiii pur și simplu.

De asta zic, să nu îmbrăcăm așa nobil că dacă o femeie face un copil, doi copii, o să fie vai ... Nu. Și femeile, și bărbații vor face același lucru, vor folosi copii ca putere și instalează chestia asta, datoria și vina. Tu ești dator. Te-am făcut, te-am adus pe lumea asta, de parcă i-ai făcut un beneficiu dacă nu l-ai adus unde trebuie, adică să-i oferi o viață frumoasă pe planeta asta ...

Copilul nu are nicio autoritate și nu știe nimic. Nu, mulți fac copii ca să fie ei iubiți de cineva. Este ... crede-mă. Și să fie cineva care nu-i părăsește. E sigur și, în plus, e puterea, e autoritatea. Nu uita, astea trei sunt. Ăsta e motivul pentru care majoritatea fac copii pur și simplu, pentru că, nu că zice societatea, nu, tu zici.

Oamenii fac copii pentru că e cea mai simplă și la îndemână metodă să ai sens. ”, spune Sofia Dumitriu.

View this post on Instagram

A post shared by Octavia Geamanu | Podcast Ganduri bune| Continut original (@ogeamanu)



Doar un exemplu: elevii de la liceul „Traian Vuia” din Capitală se droghează în clase

Pornind de la situațiile explicate mai sus de psihoterapeutul Sofia Dumitru, adolescenții încep consumul de droguri de la vârste fragede. Un caz alarmant i-a atras atenția psihoterapeutului, după ce un pacient, în vârstă de 17 ani, i-a mărturisit că ajunsese să ia 0 pastile pe zi de ecstasy.

„Am un puști de 17 ani la ședință. Deci ce îmi povestește de la liceu aș vrea să scriu pe Facebook, directorului de la „Traian Vuia” de la liceu ...

50% dintre ei se droghează, dintre colegii lui, se droghează în clasă. Și nu că se droghează. Deci e ... nu fumat iarbă. Câte 10 pastile de ecstasy, mefedronă, sunt niște cumplite. De la 14 ani (n.red. încep de la 14 ani).

„Cum adică în clasă? Și profesorii.”, întreabă Octavia Geamănu ...

„Și profesorii?! Văd, nu văd, probabil din ambele se întâmplă. Dar fenomenul ... Eu sunt convinsă că urmează o epidemie în România de droguri. Nu de droguri, drogurile există deja. O epidemie de dependenți și ... e groaznic. Este din ce n ce mai mare accesul. Mulți părinți sunt în negare, pentru că mama acestui băiat, care l-a adus la ședințe. De exemplu, ea s-a autosesizat, la un moment dat. Bine, ea se judecă acum, ”copilul meu se droghează de la 14 ani și eu nu mi-am dat seama”.

Și-a dat seama abia acum. Dar ulterior, pentru că anturajul, iarăși, joacă un rol foarte important. Gașca în care era a intervenit și a sunat la părinții acelor copii. Părinții nici nu au vrut să audă. Aproape niciunul. Copilul meu? Nu. Neagă, cumva, și responsabilitatea de a se ocupa de ei, dar și pentru că pe interior știu că au eșuat undeva ca părinți. Nu vor să accepte acest lucru. Deci ... problemele sunt mult mai complexe. Nu este că adolescentul ajunge să devină atât de autodistructiv de capul lui. Că poți să le încerci e una, că toți știu ce-i bine și ce e rău. Faptul că devin dependenți e o neglijare parentală acolo. Sunt mai multe motive.

Eu efectiv îngheț când îmi zice 10 ecstazy la 16 ani. În afară de faptul de ceea ce-ți face la creier chestia asta, pentru că creierul este în dezvoltare până la 22 de ani. Iar eu știu ce o să se întâmple cu ei.

10 ecstazy într-o zi. Eu nici nu pot să-mi imaginez. Am mai auzit la adulți, la chestii din astea. Păi, îmi zice, după patru nu aveam nimic.

Așa se pun bazele unor boli psihice în viitor, de la schizofrenie, tulburare bipolară, sunt multe.

Acum, puștiului îi face mama teste antidrog, este foarte implicată. E băgată foarte ... a venit și ea, și tatăl. Toți, toată familia este implicată. Și da, așa se face.

Puștiul acum a început să învețe și își dă seama că atenția, nu se poate concentra. Acum, că s-a oprit , începe să realizeze efectele secundare. Dar păi cei care nu se vor opri. De asta zic, o să fie o epidemie la nivel social, pentru că toți acești copii vor fi adulți și vor fi praf.”, a spus psihoterapeutul Sofia Dumitru

View this post on Instagram

A post shared by Octavia Geamanu | Podcast Ganduri bune| Continut original (@ogeamanu)

Sofia Dumitriu, psiholog, psihoterapeut și coach în dezvoltare și evoluție personală, poate fi găsită pe

Interviul integral, mai jos:



Drogurile în școli. Elevii se droghează de ani buni în băncile din clase

Un studiu realizat în 2023 de Agenția Națională Antidrog din România relevă faptul că 10,7% dintre oameni între 15-64 ani au încercat droguri cel puțin o dată, 6% dintre ei au testat și în ultimul an.

„Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară.

La nivel regional, indiferent de tipul drogului consumat, cele mai mari prevalenţe ale consumului de droguri se înregistrează în regiunea Bucureşti/ Ilfov.”, se arată scris în raportul din 2023 al ANA (AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTIDROG).

„Consumul de medicamente a fost raportat în 23,8% dintre cazurile de urgență înregistrate.

Opiaceele au fost raportate în 7% dintre cazuri, iar consumul de stimulanți a fost menționat în aproximativ 10% dintre cazuri (3,7% cocaină și 6,5% stimulanți, alții decât cocaina).

Cele mai multe cazuri de urgență au fost înregistrate pentru persoane tinere, sub 35 ani (77,1%).”, mai scrie în studiul publicat în 2023.

Studiul este realizat pe datele colectate public, însă realitatea este mult mai dură. Marijuana a pierdut teren în fața drogurilor psihedelice, iar traficanții de droguri sunt plasați pe la mai toate liceele și școlile generale, unde știu că există potențial de cumpărare.

Într-un articol publicat de Libertatea, trei tineri povestesc cum au ajuns consumatori de droguri, dar mai ales dependenți. Despre cum se drogau în clasă și motivele pentru care au ales să devină consumatori.

Cei trei au început să se drogheze de la 14 ani, experimentând în mod frecvent consumul de cocaină, metamfetamine, ketamină, ecstasy sau speed (amfetamine)

„Aș mai consuma doar psihedelice, doar ele mă mai fac să mă simt bine.”, după două luni în care nu a mai consumat droguri de niciun fel, scrie Libertatea.

Motivul pentru care dependenții de droguri ajung să consume din nou substanțe psihedelice este pentru că, după mulți ani în care creierul a fost învățat să primească dopamină doar prin intermediul drogurilor, ulterior nu mai are capacitatea de a produce singur acest hormon al fericirii.

„Ei nu mai pot fi recompensați prin lucruri obișnuite, de tipul am luat o notă bună”. Pentru că sistemul din creier nu mai reacționează, după ce a fost „bombardat cu substanțe”. Așa se instalează orice dependență, fie de droguri, de tutun, alcool, jocuri de noroc etc.”, menționează medicul Florina Rad cu privire la această situație, pentru sursa citată.

„Metamfetaminele produc o stimulare a sistemului nervos central cu efecte care pot duce până la convulsii și episoade psihotice acute cu halucinații și delir.”, spune dr. Radu Țincu.

În România nu există centre de dezintoxicare și nici servicii de specialitate care să trateze problemele adolescenților, copiilor care ajung dependenți, nu mai vorbim de adulți.

În anul 2023, conform Libertatea și Europa Liberă, 311 minori au fost internați pentru dependențe la Spitalul Obregia.

În 2023, mai mult fără să vrea, ministrul Justiției, Alina Gheorghiu, a declarat că „sunt milioane de consumatori de droguri în România”, iar președintele Klaus Iohannis a întărit declarat că, în țara noastră, consumul de droguri „este un fenomen alarmant”.

La DIICOT există operațiunea MEDUSA în care sunt cercetați mai mulți tineri și adulți, printre care și un minor pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc. Este cel mai mare dosar de droguri din școli realizat vreodată de către autorități.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine