Turnul Fecioarei din Istanbul își deschide din nou ochii. Povestea tragică trăită aici de o călugăriță a Afroditei

Publicat:
4 minute

Legendarul Turn al Fecioarei de la Istanbul a fost redeschis ca monument și muzeu la centenarul Republicii Turcia, după lucrări de restaurare meticuloase și câteva îmbunătățiri.

Ministerul Culturii și Turismului din Turcia a recondiționat inclusiv insula pe care se află turnul care măsoară 1.800 de mp. Toate lucrările au durat aproximativ 570 de zile. 150 de persoane au contribuit la restaurarea monumentului muzeu de la Istanbul.

Kiz Kulesi” sau „Turnul Fecioarei”, o structură emblematică amplasată în largul coastei situate pe partea asiatică a Istanbulului, și-a deschis din nou porțile odată cu finalizarea procesului de restaurare început de Ministerul Culturii și Turismului din Turcia în 2021. Turnul care este situat pe Strâmtoarea Bosfor are titlu de muzeu-monument.

„Turnul Fecioarei” a fost construit inițial în secolul al V-lea î.Hr. pe o insulă de aproximativ 20 de metri de coastă, fiind un punct vamal care trebuia să gestioneze navele care călătoreau prin Strâmtoarea Bosfor și pentru a colecta impozitele. Pe această insula, împăratul roman de răsărit, Manuel Comnenos a ordonat construirea unei structuri de apărare în secolul al XII-lea.

După cucerirea Istanbulului în anul 1453 de către sultanul Mehmed al II-lea, aici a fost construit un turn de lemn care a servit ca turn de veghe, dar și ca loc de carantinare în perioadele următoare.

În epoca Republicii, după ce a fost folosit pentru o lungă perioadă de timp de către autoritatea portuară a orașului, turnul a fost predat Ministerului Turc al Apărării în anul 1964 iar ulterior, întreprinderilor maritime turcești în anul 1983. El a servit ca stație radar, ca depozit dar și ca un restaurant care putea fi accesat doar cu ajutorul bărcilor care plecau de pe malul Uskudar.

Legende legate de Turnul Fecioarei de la Instanbul

Situat în mijlocul Bosforului „Turnul Fecioarei” are de asemenea câteva legende. Prima legendă spune povestea unui rege care a construit acest turn după ce un ghicitor l-a avertizat că fiica lui va muri din cauza unei mușcături de șarpe. Cu toate acestea prințesa nu a putut să-și evite soarta și a murit după ce a fost mușcată de un șarpe care a pătruns în castel printr-un coș cu fructe.

Turnul a mai apărut și în câteva producții cinematografice celebre cum ar fi: James Bond „The World is Not Enough”; „From Russia with Love” sau în filmul de acțiune „Hitman” produs în 2007.

Se spune că Leandros s-a îndrăgostit de Hero, o călugăriță a Afroditei care a locuit în acel turn. Ghidat de farul turnului, bărbatul a înotat în fiecare noapte pentru a fi văzut de către Hero. Din păcate, o furtună a stins lumina, Leandros s-a rătăcit prin ape și a sfârșit înecat în Bosfor. Copleșită de durere, Hero la rândul ei s-a sinucis.

Legenda despre războinicul turc Battal Gazi. „Tekfur Bizantin” (sau conducătorii creștini minori independenți, semi-independenți sau guvernatorii locali bizantini din Asia Mică și Tracia) l-au stârnit pe marele războinic atunci când i-au încuiat fiica și comorile în turn. Battal Gazi a traversat strâmtoarea cu ajutorul unui cal care a pornit de pe malul Uskudar și a reușit să-și recupereze atât copilul cât și bogățiile.

„Turnul Fecioarei”, deschis pentru publicul larg

Fiind unul dintre reperele emblematice de pe orizontul Istanbulului, „Turnul Fecioarei” necesită o întreținere constantă datorită condițiilor meteorologice. În acest context, Ministerul Culturii și Turismului din Turcia a inițiat un proiect de restaurare intitulat „Turnul Fecioarei își deschide din nou ochii”.

Proiectul a fost atent supravegheat de minister și a fost dus la bun sfârșit cu ajutorul unor experți academicieni și arhitecți printre care se regăsește și profesorul Zeynep Ahunbay și Han Tumertekin. Ca parte a celei mai recente restaurări, toate completările din beton au fost îndepărtate din structura principală a turnului.

Mai mult decât atât, autoritățile din Turcia au decis să protejeze Turnul și insula cu ajutorul unor izolatoare seismice. Acoperișul de deasupra curții a fost îndepărtat și înlocuit cu unul din lemn dar care păstrează forma lui originală.

Curtea și etajele exterioare au fost restaurate la rândul lor cu materiale menționate în evidențele istorice. Echipa propriu-zisă care a contribuit la restructurare a fost formată din 150 de persoane care au acționat cu utilaje de construcții și vehicule maritime.

Pentru restaurare s-au folosit 375 de tone de fier nervurat și au fost demontate peste 2.000 de tone de beton armat și 13.000 de tone de armătură. Pentru prelucrarea lemnului s-au folosit aproximativ 75 de metri cubi de molid, 25 de metri cubi de lemn exotic, 40 de tone de oțel inoxidabil, 15 tone de plumb și 35 de tone de oțel galvanizat.

Au fost transportate și 132 de tone de nisip și var hidraulic au fost instalate 171 de dispozitive de iluminat vizual, dar și o unitate de epurare bilogică a apelor uzate și un sistem de stingere pentru incendii.

Pe noi poți să ne urmărești pe Facebook și Instagram.

Mai multe pentru tine