Concursul de ciclism „Prima evadare”, sabotat de Romsilva Ilfov? Traseele bicicliștilor, distruse înainte de competiție

Publicat:
2 minute

Romsilva Ilfov se află într-un plin scandal, după ce mai mulți activiști de mediu, printre care Alex Găvan, Daniel Sărdan și Andrei Pop, acuză instituția statului că ar fi distrus intenționat traseul concursului de ciclism „Prima Evadare” cu câteva săptămâni înainte de competiție. Nu este însă pentru prima dată când Romsilva Ilfov este în fruntea unor astfel de acuzații! Actualitate.net a încercat să ia legătura cu reprezentații instituției, însă nu au fost disponibil pentru declarații.

Romsilva Ilfov, acuzată de distrugerea traseului „Prima Evadare”

Anul acesta, competiția destinată cicliștilor „Prima Evadare” împlinește 15 ani de când s-a lansat. „Prima Evadare” este cel mai mare concurs internațional de ciclism cross country din estul Europei, așadar sunt așteptați, anual, mii de oameni.

Organizatorii au întâmpinat, în ultimii ani, probleme în ceea ce privește traseul concursului și acuză Romsilva Ilfov că dorește anularea competiției „Prima Evadare”, prin distrugerea traseului. Romsilva ară bucăți lungi din traseul destinat concursului cu doar câteva săptămâni înainte de ”Prima Evadare”.

Competiția „Prima Evadare” are loc, anul acesta, pe 21 mai, între orele între 08:00-19:00. Mai multe detalii puteți găsi chiar pe pagina de Facebook destinată concursului.

Daniel Sărdan, unul dintre organizatorii competiției „Prima Evadare” a încercat traseul cu câteva zile în urmă și a găsit potecile arate, astfel că nu se mai poate circula prin acele locuri. În acest sens, alpinistul Alex Găvan a postat un mesaj pe social media destinat Romsilva Ilfov.

Contactați de Actualitate.net, reprezentanții Romsilva au anunțat că vor trimite un comunicat de presă cel târziu până pe 10 Mai, cu mențiunea că directorul instituției, Mugurel Nicolae Ghinescu, se află într-o ședință, iar persoana care se ocupă de relația cu presa este în concediu până pe 10 mai.

Alex Găvan a explicat pentru Actualitate.net motivele invocate până acum de Romsilva Ilfov, după ce a arat de mai multe ori mare parte din traseul „Prima Evadare”. „Vor veni cu explicații, desigur. Cum că ară în zonele respective pentru a preveni incendiile, însă cum de au ales, în ultimii ani, tocmai traseul destinat competiției „Prima evadare”, chiar înainte cu puțin timp înainte de concursul de ciclism. Este clar că nu vor ca oamenii să mai vină în pădure. Pădurea nu este doar cherestea.”, a spus activistul de mediu, pentru Actualitate.net.

Alex Găvan este fondatorul platformei civice Împreună Pentru Centura Verde, activist de mediu și alpinist, susținută mai mulți parteneri media, dar și persoane publice, printre care Alex Dima, reporter Pro TV, Andreea Marin, scriitorul Mircea Cărtărescu, Elisabeta Lipă, Oana Pellea, Eugenia Vodă și multe alte personalități din România.

Pe site-ul centuraverde.ro sunt abordate teme cu privire la defrișările din județul Ilfov, poluarea din Capitală, dar și despre ce fac autoritățile competente pentru cele două mari probleme din județ.

Poți să ne urmărești pe Facebook și Instagram.

Mai multe pentru tine