fb pixel

Prețuri de Capitală, într-un oraș minier din Gorj. Cum arată apartamentele de peste 100 de mii de euro din Motru

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Prețurile au explodat nu doar la alimente și utilități, în ultimii ani, în urma pandemiei cu coronavirus și izbucnirii războiului din Ucraina. Să-ți cumperi o casă a devenit un lux, de altfel și să stai într-o chirie bună, într-o zonă centrală sau chiar și într-un oraș mic din România.

Imagine articol
Orașul Motru, Gorj.

Citește și: Chirie ieftină - Un ghid practic pentru închirierea unei locuințe la cel mai bun preț

La o simplă căutare pe internet găsim case și apartamente la prețuri de Capitală, deși locuințele nu se află în București, ci mai degrabă în orașe puțin populate din diferite orașe ale țării.

Spre exemplu, în orașul minier Motru, ca să-ți iei o chirie te costă în jur de 200 de euro, pentru un apartament cu două camere. Și aproximativ 150-200 de euro pentru o garsonieră.

În Capitală, ca o paralelă, o garsonieră, într-o zonă ultracentrală, poate costa de la 250 de euro în sus. Dacă ne ducem spre Militari sau Berceni găsim garsoniere de închiriat chiar și la 200 de euro.

Imagine articol

Dacă vorbim de vânzări, prețurile sunt iarăși destul de piperate. Ca să îți iei o casă Motru trebuie să scoți niște bani de la pușculiță. După câteva căutări pe site-urile imobiliare, am descoperit că prețurile la case nu-s deloc mici, ba chiar am putea spune că nu sunt cu mult mai mici față de cele vândute în ansamblurile rezidențiale de la marginea Bucureștiului.

Așadar, în orașul Motru poți cumpăra o casă cu prețul pornind de la 100 de mii de euro, iar dacă ești mai norocos, poți da pe un imobil chiar și aproape 200 de mii de euro. În galeria foto vedeți câteva exemple.

Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Galerie imagini gallery1 / 3

La capitolul apartamente, de asemenea, prețurile sunt piperate, căci vorbim, din nou, de locuințe vândute la peste 100 de mii de euro. În galeria foto vedeți câteva exemple. Desigur, în cazul apartamentelor, pentru cei care doresc să locuiască în orașul minier Motru, există șanse să găsească și apartamente sub 100 de mii de euro, dar nu sub 30 de mii de euro, pentru doar două camere.

Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Imagine galerie articol
Galerie imagini gallery1 / 3

Tot în Gorj, la aproximativ 45 de kilometri de Motru, în orașul Târgu-Jiu, chiriile sunt identice cu cele din Capitală. Deși vorbim de provincie, unde salariile sunt mult mai mici decât în București, să închiriezi un apartament sau o casă te costă câteva sute de euro sau chiar câteva mii de euro. Mai jos aveți atașat un screenshot cu chiriile din Târgu-Jiu.

Imagine articol

Creștere economică și putere de cumpărare mică

De ce există această creștere a prețurilor în domeniul imobiliarelor? „Banii oamenilor sunt in case. Românul dacă are un ban își cumpără o garsonieră. În asta investește românul. Sunt prețuri la nivelul pieței. Sunt mai mici decât erau în 2008 (n.r. înainte de criza economică din 2008, numită și Marea Recesiune) cu excepția Clujului. Ce cumperi cu 100 de lei acum se cumpăra cu 45 de lei acum doi ani. Puterea de cumpărare este foarte mică. Piața imobiliară echilibrează. E normal să fie prețurile sus, s-a dublat și prețurile materialelor de construcții.”, spune Liviu Andrei, agent imobiliar.

Potrivit unui studiu realizat în 2022, puterea de cumpărare în România este, în medie, de 8.017 euro pe cap de locuitor, cu 51% sub media europeană. Țara noastră a fost plasată pe locul 31 dintre cele 42 de ţări incluse în studiul GfK Purchasing Power Europe 2022, scrie Agerpres.

Românii se plâng de salarii mici și de traiul scump, deși, culmea, țara noastră a avut o creștere economică de 4,3 %, în primele trimestre din 2022, creștere susținută, în mare parte, de mediul privat. Iar pentru 2023-2024, deși inflația este în continuare ridicată, se anunță, de altfel, o creștere economică, scrie pe site-ul Comisiei Europene.

În România, vorbim de o rată medie anuală a inflației IAPC estimată la 9,7 % în 2023, înainte de a încetini la 5,5 % în 2024, ca urmare a extinderii plafonării prețurilor la energie, a scăderii prețurilor materiilor prime și a producerii unor efecte de bază. Din cauza inflației ridicate și al ritmului de creștere al celorlalte economii din UE, PIB-ul (n.r.Produsul Intern Brut) va fi redus la 2,5%, mai anunță Comisia Europeană.

Poți să ne urmărești pe Facebook și Instagram.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.48
  • CHF 5.32
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 18°C icon
  • Cluj-Napoca 21°C icon
  • Constanta 21°C icon
  • Iasi 12°C icon
  • Brasov 12°C icon
  • Timisoara 20°C icon
  • Craiova 21°C icon