Sucurile piure din cauza cărora peste 20 de copii au fost intoxicați cu plumb

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Actualitate.net

Sucurile sub formă de piure de mere cu scorțișoară au fost asociate cu îmbolnăvirea a 22 de copii: intoxicație cu plumb.

Trei mărci de sucuri piure de mere cu scorțișoară au fost retrase de pe piață, în urma unei investigații CDC (n.r. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor) și FDA, după 22 de copii din 14 state au fost intoxicați cu plumb. Această expunere la plumb poate avea consecințe grave asupra sănătății copiilor, inclusiv afectarea creierului și a sistemului nervos. CDC și FDA (n.r. Administrația americană pentru alimente și medicamente) au investigat cazurile pentru a identifica sursa contaminării și recomandă părinților să efectueze teste de plumb în sânge pentru copiii lor.

Expunerea la plumb în sosurile piure cu mere cu scorțișoară

Pliculețe cu sucuri piure cu mere și scorțișoară WanaBana, Schnucks și Weis au fost retrase de pe piață, scrie BusinessInsider.

Una dintre mărcile de produse retrase de la vânzare este piureul de fructe WanaBana Apple Cinnamon Fruit Purée. După investigații, s-a constatat că 22 de copii mici cu vârste cuprinse între unu și trei ani, care au consumat aceste produse, au prezentat niveluri ridicate de plumb în sânge în 14 state, printre care Alabama, Arkansas, Louisiana, Maryland, Missouri, New Mexico, New York, Carolina de Nord, Ohio, Pennsylvania, Carolina de Sud, Tennessee, Texas și Washington.

CDC consideră că un nivel de expunere la plumb mai mare decât 3,5 micrograme pe decilitru este anormal la majoritatea copiilor, iar cei afectați au avut niveluri cuprinse între 4 și 29 micrograme pe decilitru. Aceștia au prezentat simptome precum dureri de cap, greață, vărsături, diaree și anemie.

În plus, au existat și alte două mărci de produse retrase de la vânzare, care conțineau sucuri de mere cu scorțișoară care conțineau „niveluri extrem de ridicate de plumb”, anume marca Schnucks și marca Weis. Însă, în ceea ce privește WanaBana LCC, până acum, în cazul lor, deși conțin o cantitate mare de plumb, după investigația FDA, nu au fost raportate cazuri de îmbolnăvire.

Expunerea la plumb este deosebit de periculoasă pentru copiii sub șase ani

Plumbul este cunoscut ca fiind toxic pentru oameni și poate afecta orice persoană de orice vârstă. Cu toate acestea, este deosebit de periculos pentru copiii sub șase ani, deoarece organismul lor este încă în dezvoltare rapidă. CDC a subliniat că nu există un nivel sigur de plumb în sângele copiilor și că expunerea poate provoca afecțiuni grave pe termen lung.

Majoritatea copiilor nu prezintă simptome evidente și imediate ale expunerii la plumb. Prin urmare, este important ca părinții să fie conștienți de posibila expunere și să discute cu furnizorul de servicii medicale despre efectuarea unui test de plumb în sânge pentru copiii lor.

Expunerea pe termen scurt la plumb poate avea ca rezultat simptome precum dureri de cap, dureri abdominale, vărsături și anemie, în timp ce expunerea pe termen lung poate duce la iritabilitate, letargie, oboseală, dificultăți de concentrare și pierdere în greutate.

Recomandările CDC și FDA

Consumatorii sunt sfătuiți să nu mai consume, să nu vândă sau să servească sucurile piure cu mere și scorțișoară de la mărcile WanaBana, Schnucks sau Weis, care au fost scoase de pe piață. Compania WanaBana USA a scos rapid de pe piață toate loturilor de produse și colaborează cu FDA pentru a investiga sursa contaminării. Compania a subliniat angajamentul său de a asigura siguranța produselor sale și bunăstarea consumatorilor săi.

În concluzie, părinții ar trebui să fie vigilenți și să monitorizeze cu atenție alimentele pe care le oferă copiilor lor pentru a evita astfel de incidente grave de sănătate. Este important ca Protecția Consumatorului să continue să investigheze și să monitorizeze produsele alimentare pentru a asigura siguranța copiilor și a consumatorilor.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine