De bun simț: Noi priorități pentru femeile însărcinate și părinții cu copii mici

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Recent, a fost luată o decizie semnificativă de către Camera Deputaților, care va aduce schimbări în modul în care femeile însărcinate și părinții cu copii mici sunt tratați în spațiile publice și private.  Decizia, care a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare, este menită să faciliteze accesul și să faciliteze viața acestor categorii de persoane.

ilustrație actualitate.net

Prioritate la casierii și ghișee

Conform noii legi, femeile gravide și persoanele care sunt însoțite de copii sub 5 ani vor avea prioritate în fața tuturor la ghișeele, casele de marcat și serviciile din instituții publice și private. Aceasta nu se aplică doar în cazul în care există deja ghișee sau case de marcat dedicate special pentru aceste grupuri.

Este important să menționăm că toate entitățile, fie ele publice sau private, vor fi obligate să afișeze clar această prioritate, astfel încât să fie cunoscută de toți clienții sau vizitatorii.

Schimbări în parcările publice și private

Legislația introduce, de asemenea, reguli noi pentru spațiile de parcare.  Dacă o parcare are mai mult de 10 locuri, cel puțin 4% dintre ele (dar nu mai puțin de două locuri) ar trebui să fie rezervate pentru femeile însărcinate și pentru părinții cu copii sub 5 ani. Pentru parcările mai mici, această regulă nu se va aplica.

Sancțiuni pentru nerespectare

Entitățile care nu respectă aceste prevederi pot fi sancționate cu amenzi care variază între 200 lei și 10.000 lei, în funcție de gravitatea încălcării. În plus, oricine va folosi fără drept locurile de parcare destinate femeilor gravide sau părinților cu copii mici va fi supus unei amenzi de până la 10.000 de lei.

Un pas în direcția bunului simț

Această inițiativă legislativă, care a fost adoptată de ambele camere ale Parlamentului, reprezintă un pas înainte în a face viața mai ușoară pentru femeile însărcinate și pentru părinții cu copii mici. Cu o majoritate de 259 de voturi pentru și doar 9 abțineri sau voturi împotriva, este evident că această schimbare a fost considerată necesară și binevenită.

Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine