Sfaturi de la pediatri psihologi: ce trebuie să faci dacă și copilul tău este influențat negativ de prieteni

8 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

În lumea dinamică a copiilor, rolul părinților este foarte important în ceea ce privește schimbările de comportament și în influența colegilor în viața copiilor. Pe măsură ce copiii avansează în vârstă și încep să-și petreacă mai mult timp la școală și cu prietenii, ei se pot schimba, iar uneori aceste schimbări pot fi și negative. Psihologii pediatri Ann-Louise Lockhart și Aliza Pressman aduc în prim plan metode prin care părinții pot gestiona și influența pozitiv relațiile copiilor lor.

Imagine articol

La ce trebuie să fii atent atunci când copilul tău pare schimbat

Un aspect de luat în calcul este comportamentul copilului, mai ales dacă suferă schimbări. Ann-Louise Lockhart susține că părinții trebuie să observe schimbările în atitudinea, comportamentul și interesele copilului.

De altfel, abordarea copilului față de școală, prieteni și chiar familie trebuie și ea analizată și observată din plin. Deși este normal ca prieteniile să evolueze, este foarte important ca părinții să fie conștienți de aceste schimbări și să acționeze corespunzător, mai ales dacă schimbările nu sunt benefice pentru copii.

„S-ar putea să observați o schimbare în atitudinea, comportamentul sau personalitatea copilului vostru”, a declarat psihologul pediatru Ann-Louise Lockhart pentru HuffPost.
„S-ar putea, de asemenea, să observați schimbări în modul în care abordează școala, notele, studiile academice și obiectivele lor viitoare.”, a spus Lockhart.
„Interesele sau hobby-urile ar putea fi, de asemenea, afectate. De asemenea, ar putea fi mai puțin interesați de prieteniile anterioare și să acționeze negativ în preajma prietenilor și a familiei.”
„Prieteniile sunt dinamice și, în timp ce într-o zi lucrurile pot părea dificile, în altă zi pot fi grozave.”, a explicat pentru HuffPost Aliza Pressman, psiholog și autoarea cărții "The 5 Principles of Parenting".

Ce trebuie să faci pentru a te apropia de copilul tău

Părinții sunt îndemnați să înceapă prin a asculta și a înțelege perspectiva copilului, fără a impune judecăți sau soluții. Pressman este de părere că părinții trebuie să înceapă prin a le oferi spațiu celor mici, pentru ca aceștia să înceapă să vorbească deschis. Să nu fie bombardați cu întrebări repetitive, ci curiozități care nu îi deranjează, întrebări neutre care facilitează comunicarea și încurajează copilul să își exprime propriile sentimente și gânduri.

De altfel, părinții sunt sfătuiți să renunțe la prejudecăți și la judecăți. Lockhart recomandă ca părinții să nu vină cu judecăți sau observații negative cu privire la prietenii copiilor lor, ci să discute deschis despre aceștia, astfel aflând cine sunt și care le sunt viețile în mod natural. Să afle și ce gândesc copiii lor despre prietenii cu care se înconjoară.

Dacă și copiii voștri ajung să petreacă mai mult timp cu anumiți prieteni, își ignoră frații sau familia, nu dau explicații prea multe etc, poate ar fi bine să povestiți despre lucrurile frumoase pe care le făceați împreună, să îi activați amintiri plăcute pe care să dorească să le repete.

Ce faci dacă și copilul tău este influențat negativ de un prieten din anturaj

Avem tendința de a ne gândi la influența negativă a unui prieten, care poate să aducă în viața copilului tău consumul de substanțe, dar există și alte moduri în care copiii se pot doborî reciproc.

În cele din urmă, este important ca părinții să nu critice alți copii sau pe părinții lor, indiferent de tentație, în fața lor. Lockhart menționează că nu se cunoaște niciodată întreaga poveste și recomandă empatia ca abordare. În schimb, concentrarea pe propriul copil și oferirea suportului necesar este foarte importantă.

„De cele mai multe ori, copiii de vârstă școlară și, cu siguranță, cei de gimnaziu și cei mai mari nu au nevoie de intervenția noastră decât dacă sunt hărțuiți sau dacă intimidează pe cineva.”, a spus Pressman.
„Alte influențe negative includ modul în care vorbesc cu adulții din viața lor (profesori, părinți, bunici, antrenori), precum și cu colegii și frații.”, a spus Lockhart.
„Acest lucru poate include să facă mai multe declarații negative, jignitoare sau de judecată. Poate include să râdă de aspectul altor persoane sau să încerce să le facă de rușine sau să le facă de râs în fața altora.”

Dacă există schimbări în comportamentul copilului vostru trebuie să încercați să luați măsuri inteligente, însă pediatrii nu recomandă să deschideți conversația spunându-i copilului vostru că voi credeți că un prieten de-al lui are o influență negativă asupra lui.

Înțelegerea motivelor pentru care un copil este atras de un anumit prieten este, de asemenea, importantă. Lockhart subliniază importanța de a afla ce câștigă copilul din această prietenie - fie că este vorba de simțul de apartenență, acceptare sau popularitate. Este important ca părinții să depisteze ce nevoie ia de la acel prieten pentru rezolvarea problemelor.

Dacă situația este, însă, gravă, cum ar fi în cazul abuzului sau intimidării, părinții sunt sfătuiți să intervină. Pressman sugerează să se ia măsuri atunci când copilul se află într-o situație de abuz sau exercită abuzul. În astfel de cazuri, este important să se prezinte acțiunile ca o formă de protecție și nu ca o interzicere a prieteniei.

S-ar putea să aveți în minte câteva cuvinte pentru a-l descrie pe prietenul copilului dumneavoastră, dar păstrați orice lucru care poartă o judecată în afara conversației cu copilul vostru.

În schimb, limitați-vă la fapte. Ce ați observat? În ce fel este diferit copilul vostru? Lockhart a sugerat să spuneți ceva de genul: „Am observat că petreci mult timp cu X. ... Sunt îngrijorat de modul în care pari să te fi schimbat de când petreceți mai mult timp împreună. Am observat că petreci mai mult timp în camera ta, o excluzi pe sora ta de la lucrurile pe care vă plăcea să le faceți împreună și că notele tale au scăzut.”.

Atunci când vă abțineți de la propria judecată, îi dați copilului vostru posibilitatea de a răspunde fără să se pună în defensivă față de propriile acțiuni sau față de prietenul lor, ceea ce va crește șansele ca ei să vadă ceva într-o nouă lumină ca urmare a conversației voastre.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.48
  • CHF 5.29
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 31°C icon
  • Cluj-Napoca 27°C icon
  • Constanta 25°C icon
  • Iasi 27°C icon
  • Brasov 25°C icon
  • Timisoara 19°C icon
  • Craiova 23°C icon