Studiu Harvard: Rețelele social media obțin miliarde de dolari anual, doar în SUA, de pe urma copiilor

4 minute
Publicat:
Autor: Alex Hortopan

Un studiu recent al Harvard T.H. Chan School of Public Health, publicat în PLOS ONE la 27 decembrie 2023, dezvăluie o descoperire remarcabilă: platformele de social media Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, X (anterior Twitter), și YouTube au generat aproape 11 miliarde de dolari din venituri publicitare în 2022, doar de la utilizatorii din Statele Unite sub 18 ani.

Cercetătorii au folosit date din mai multe surse pentru a estima numărul tinerilor utilizatori și veniturile aferente din publicitate pe aceste platforme. Au descoperit că numai în SUA, YouTube a avut 49,7 milioane de utilizatori sub 18 ani, TikTok 18,9 milioane, Snapchat 18 milioane, Instagram 16,7 milioane, Facebook 9,9 milioane și X 7 milioane.

Veniturile din publicitate generate de acești utilizatori tineri în SUA au fost de 2,1 miliarde de dolari de la cei cu vârste de 12 ani și sub, și 8,6 miliarde de dolari de la cei cu vârste între 13-17 ani.

Acest lucru subliniază o piață masivă la nivel mondial, unde numărul total al utilizatorilor tineri și veniturile corespunzătoare pot fi mult mai mari.


Autorul principal, Bryn Austin, profesor în Departamentul de Științe Sociale și Comportamentale la Harvard, a accentuat necesitatea de a aborda impactul acestor platforme asupra sănătății mintale a tinerilor.

Acest studiu oferă o perspectivă importantă asupra magnitudinii economice a prezenței tinerilor pe rețelele sociale, motivând nevoia de politici și reglementări mai stricte pentru protecția lor.

Amanda Raffoul, instructor în pediatrie la Harvard Medical School și autor principal al studiului, a subliniat importanța unei transparențe mai mari a datelor și a intervențiilor de sănătate publică, în special în contextul în care aceste cifre reflectă doar veniturile din SUA, lăsând să se întrevadă potențialul enorm la nivel global.

Studiul, deși concentrat pe piața din SUA, deschide o discuție globală despre rolul și impactul rețelelor sociale asupra tinerilor din întreaga lume și necesitatea de a reglementa aceste platforme pentru a proteja tinerii utilizatori.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine