41 de state americane dau în judecată Meta (Facebook/Instagram) pe motiv că ar dăuna sănătății mintale a copiilor

3 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Într-un demers fără precedent împotriva Meta, cunoscută anterior drept Facebook, 41 de state americane și Districtul Columbia au demarat procese legale. Acestea susțin că platformele companiei, în special Instagram și Facebook, au fost concepute cu funcții care creează dependență și sunt prejudiciabile pentru sănătatea psihică a copiilor conform Washington Post.

ilustrație actualitate.net

Această serie de acțiuni în justiție vine după ce o investigație amplă realizată în 2021, a analizat acuzațiile potrivit cărora platformele Meta contribuie la problemele de sănătate mintală ale tinerilor. Aceste acuzații descriu Meta ca o companie care a utilizat metode manipulative pentru a reține copiii pe platformele sale, de multe ori în defavoarea lor.


Într-o plângere federală de 233 de pagini, se susține că Meta a avut un "plan de a exploata tinerii în scop de profit". Acest lucru s-a realizat, se pare, inducându-i în eroare privind măsurile de siguranță, promovând conținut dăunător, colectând inadecvat datele lor și încălcând legile federale privind confidențialitatea copiilor.


Aceste demersuri legale au primit sprijin din partea ambelor partide politice din SUA (Republicani și Democrați), subliniind un consens crescând în rândul oficialilor guvernamentali cu privire la potențialele riscuri ale rețelelor sociale asupra tinerilor. Principala îngrijorare este că aceste platforme pun pe primul plan implicarea utilizatorului, neglijând siguranța acestora.

Statele care au inițiat acțiuni legale nu sunt unite într-un singur proces. Treizeci și trei de state, printre care și Colorado și California, au depus o acțiune comună în Districtul de Nord al Californiei. În schimb, Districtul Columbia și alte opt state au ales să depună plângeri separate în diverse jurisdicții.

Răspunzând la aceste acuzații, un reprezentant Meta a exprimat regretul că, în loc să colaboreze cu industria pentru a stabili standarde clare pentru aplicații, avocații generali au ales această cale.

Deși există un impuls politic crescut pentru a reglementa utilizarea rețelelor sociale de către copii, eforturile de a stabili noi măsuri de confidențialitate și siguranță la nivel federal au stagnat. Drept urmare, statele au preluat inițiativa, punând în aplicare măsuri mai stricte.


Legătura dintre utilizarea rețelelor sociale și problemele de sănătate mintală rămâne un subiect de dezbatere. Deși unii experți avertizează asupra potențialelor riscuri, alții, cum ar fi Asociația Psihologică Americană, consideră că este necesară mai multă cercetare în domeniu.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine