Cum o femeie de 65 de ani a căzut pradă dependenței de TikTok, cheltuind peste 25.000 de dolari

4 minute
Publicat:
Autor: Alex Hortopan

Cindi White, o femeie în vârstă de 65 de ani din SUA s-a trezit înghițită de singurătate în timpul pandemiei. Soluția ei? Meciurile Live pe TikTok, o platformă unde creatorii concurează pentru cadouri virtuale și aprecieri. Aceste meciuri, asemănătoare luptelor din jocurile video, au captivat-o rapid pe White.

Cum funcționează bătăliile TikTok

În bătăliile TikTok, spectatorii cumpără și trimit cadouri virtuale, fiecare cadou transformându-se în puncte pentru creatori. Acest sistem alimentează un spirit competitiv printre spectatori, îndemnându-i să cheltuie mai mult pentru a-și susține creatorii favoriți.

TikTokerii de top câștigă venituri semnificative în acest fel iar TikTok reține o parte din aceste câștiguri.


Utilizarea platformei a devenit rapid pentru White o adicție. Ea petrecea până la 50 de ore pe săptămână pe TikTok, cheltuind adesea 100 de dolari pe zi. Până în mai 2023, cheltuise peste 25.000 de dolari.

Această adicție imită natura captivantă a jocurilor de noroc, cu strategiile de design ale TikTok, cum ar fi rivalitățile monetizate, încurajând subtil micro tranzacțiile, care în timp se adună.


Cercetările indică faptul că TikTok este o platformă care poate crea dependeță manipulând de altfel comportamentul utilizatorilor.

Emoția competiției și iluzia apartenenței la o comunitate adesea umbresc implicațiile financiare. Mulți utilizatori, ca White, se găsesc în dificultăți financiare din cauza cheltuielilor excesive pe aceste platforme.


Realizarea faptului că are o problemă de către White a dus la o călătorie dificilă de recuperare. În ciuda încercărilor de a renunța, dorința de a cheltui a persistat.

Satisfacția de a primi recunoaștere din partea creatorilor și sentimentul de a aparține unei comunități virtuale au fost greu de abandonat.


Deși TikTok afirmă că platforma lor nu necesită ca spectatorii să dea cadouri și nu seamănă cu jocurile de noroc, natura adictivă a designului său este evidentă.

Cadrul de reglementare pentru a aborda astfel de tactici manipulatoare în platformele digitale este încă în curs de dezvoltare, lăsând utilizatori ca White vulnerabili la capcanele acestor lumi online.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine