Cum evităm bullying-ul în școli. Numărul la care trebuie să suni urgent dacă ești agresat

3 minute
Publicat:
Autor: Larisa Ciută

În contextul incidentelor recente de la Școala Gimnazială nr. 5 din Brașov, problema bullying-ului în școli a devenit un subiect de interes major. Experții în educație și psihologia copilului oferă o serie de strategii și soluții pentru a combate acest fenomen și pentru a crea un mediu școlar mai sigur și mai incluziv.

Agresiunea fizică în școli este interzisă. Foto: Unsplash.com

O abordare cheie în prevenirea bullying-ului este educația și sensibilizarea. Școlile pot organiza sesiuni de informare și discuții deschise despre efectele bullying-ului, atât pentru elevi, cât și pentru părinți și cadre didactice. Aceste sesiuni ar trebui să includă informații despre cum să recunoști semnele bullying-ului și cum să intervii în mod eficient.

Cadrele didactice și părinții trebuie să depisteze din timp aceste cazuri și să intervină la timp în momentele în care copiii sunt agresați. Profesorii ar trebui să fie instruiți să recunoască semnele de bullying și să intervină prompt și eficient. De asemenea, comunicarea regulată între școală și părinți este esențială pentru a asigura un mediu sigur pentru elevi.

Școlile trebuie să aibă politici stricte și clar definite împotriva bullying-ului. Acestea ar trebui să includă proceduri clare de raportare a incidentelor și consecințe bine stabilite pentru comportamentele de bullying. De asemenea, este important ca aceste politici să fie comunicate clar tuturor membrilor comunității școlare.

Este important să se ofere suport atât victimelor, cât și agresorilor. Victimele bullying-ului ar trebui să aibă acces la consiliere și suport psihologic, iar agresorii ar trebui să participe la programe de educație și reabilitare pentru a înțelege consecințele acțiunilor lor și pentru a dezvolta comportamente mai sănătoase.

În era digitală, bullying-ul nu se limitează la spațiul fizic al școlii. Monitorizarea comportamentelor online și educarea elevilor despre folosirea responsabilă a tehnologiei și a mediilor sociale este esențială.

Ce trebuie sa faca un copil daca este agresat la școală?

Dacă un copil este agresat la școală, este important să urmeze câțiva pași importanți pentru a se asigura că situația este abordată în mod corespunzător și pentru a proteja bunăstarea sa:

În România există și un număr unic de urgențe pentru cazurile de agresiune fizică sau verbală. Dacă ești agresat la școală sau în oricare alt loc, sună la 119.

  • Copilul ar trebui să vorbească despre incident cu un adult de încredere cât mai curând posibil. Acest lucru poate fi un profesor, un consilier școlar, directorul școlii sau un părinte. Este important ca adultul informat să fie cineva care poate lua măsuri pentru a opri agresiunea.
  • Dacă este posibil, copilul ar trebui să păstreze orice dovadă a agresiunii, cum ar fi mesajele text, înregistrările, e-mailurile sau orice alt tip de comunicare. De asemenea, este util să se noteze detalii despre incident, inclusiv data, ora, locul și persoanele implicate.
  • Copilul ar trebui să evite situațiile în care se poate întâlni singur cu agresorul. Este important să rămână în preajma unor adulți sau a unor grupuri de colegi în timpul pauzelor sau în alte momente ale zilei școlare.
  • Copilul ar trebui să discute deschis cu părinții sau cu profesorii despre ceea ce se întâmplă. Părinții pot oferi suport emoțional și pot lua măsuri pentru a se asigura că școala abordează corespunzător situația.
  • În cazuri de bullying sever sau repetat, copilul ar putea beneficia de consiliere psihologică. Acest lucru poate ajuta la gestionarea stresului și a traumei asociate cu agresiunea.
  • Este important ca atât copilul, cât și părinții să fie conștienți de politicile școlii privind bullying-ul și agresiunea, precum și de drepturile lor. Acest lucru include dreptul la un mediu de învățare sigur și respectuos.
  • În anumite cazuri, participarea la cursuri de autoapărare poate crește încrederea copilului și îi poate oferi abilități practice pentru a se apăra în situații de pericol.
  • Este important să se evite confruntările fizice cu agresorul. Autoapărarea este justificată doar în situații de pericol imediat pentru propria siguranță.

DREPTURI DE PROTECȚIE:Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine