Cristian Tudor Popescu primește acuzații grave: „A vândut ziarul Adevărul statului, cumpărat pe nimic, după moartea dubioasă a lui Dumitru Tinu”

10 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Andries

Cristian Tudor Popescu primește multe acuzații după ce l-a criticat pe David Popovici pentru că și-a luat mașină de 120.000 de euro. Marcel Pușcaș, un fost mijlocaș și antrenor de fotbal român, cunoscut pentru activitatea lui la Steaua, Rapid și Viitorul Oradea, l-a criticat dur pe ziaristul român pentru criticile pe care le-a adus de-a lungul timpului marilor sportivi români.

Cristian Tudor Popescu. Foto: Facebook
Cristian Tudor Popescu. Foto: Facebook

„FRUSTRATUL CRISTIAN POPESCU, alias CTPLa 19 ani voia să fie inginer de calculatoare și automatizări.A reușit, realizând nimic.După 34 de ani s-a apucat oficial de scris. În ziare.

Mai exact în 1991 la Adevărul, fosta Scânteia.Dacă nu venea schimbarea rămânea un necunoscut.Trecerea n-ar fi ușoară într-o țară și un jurnalism normale.Până la 33 de ani să nu scrii nimic și pe urmă să ajungi din inginer influencer de presă e ceva.Omul are, se pare, complexul nerealizatului in tinerețe.El voia să ajungă cineva.

Îi admira în tăcere și în neputință pe oamenii care realizau ceva.Indiferent de domeniu.Cei admirați de către complexat, la 34 de ani își cam încheiau carierele exceptionale. Fie că era vorba de Năstase, Nadia, Țiriac, Hagi, Halep, Maradona șamd.CTP, la aceeași vârstă se apuca de o altă meserie constatând că și-a greșit cariera.

El, modestul inginer îi idolatriza din cauza neputinței de-a ajunge la piciorul broaștei.CTP- ul îsi schimba locul de muncă la acea vârstă.Sunt foarte mulți complexați care și-au ratat "visul neîmplinit' al copilăriei și adolescenței.Ajuns mare ziarist necunoscător de acuzativ își permite să lovească în oricine.Ar fi treaba lui, a inginerului. Nu și a ziaristului deontolog.S-a legat de Țiriac.

"Îl băteam la BTT, să nu-mi vorbească el de tenis"Păi când îl băteai tu "Adevărule" la tenis pe Țiriac, omul avea artroze și șoldul din oțel. Sunt 17 ani diferență de vârstă. A fost și mare tenisman "ADEVĂRUL" POPESCU care a vândut ziarul statului cumpărat pe nimic, după moartea dubioasă a lui Dumitru Tinu, cu vreo 300.000 de euro. Partea lui de acționar minoritar. Deci inginerul CTP a fost tenismen mai bun ca Țiriac.

Acum i se umflă mușchii împotriva lui David Popovici. Cum de-și permite un mucea, campion mondial, olimpic, european și național să achiziționeze o mașină de 150000 euro?Îi va deturna aceasta mărețul obiectiv? Văleu, Popovici nu rezona cu mentalitatea inginerului de la 20 de ani. Adică, din 1976.

Cât de complexat și plin de venin să fii să te legi de glorii fără ca tu să fi fost măcar o secundă în pielea lor. Pentru el gloria era o Fata Morgana. Râvnită, dar never atinsă. L-am văzut pe inginerul/ ziarist deseori la Spa, la Ramada. În București.

Își punea ochelarii de înot, se așeza pe culoarul 3. Dar nu venea singur. Era cu copilul. La 17 ani avea vreo 120 de kg. Probabil că dorea să- l slăbească prin mișcare și înot. N-a reușit nici după un an. Se mai întâmplă.

Ura față de Popovici, Tiriac, Halep, Năstase, Maradona, Hagi și alți mari campioni este născută din tarele copilăriei, adolescenței proprii și, mai departe, din ce are acasă. Ar fi vrut să devină un Țiriac. N-a putut. Ar fi dorit să aibă un copil ca David Popovici. N-a putut. Ce poate? Să refuleze in articole și în opinii de tot rahatul. Absolut tot ce varsă în presă, indiferent de domeniul abordat, este supus complexului personal. Un individ trist, nerealizat, nefericit. Frustrări și multe frustrări.

Acesta este un așa- zis lider de opinie plătit în România acestor ani. Doamne, ferește!”

Cine este Marcel Pușcaș

Marcel Pușcaș (născut la 12 octombrie 1960, în Oradea, România) este un fost fotbalist român, care a evoluat pe postul de mijlocaș, ulterior devenind antrenor și conducător de club.

Cariera de jucător:

  • FC Bihor Oradea (1978–1983): Și-a început cariera la clubul din orașul natal, acumulând 98 de meciuri și marcând 25 de goluri.
  • Steaua București (1983–1985): A contribuit la câștigarea titlului de campion al României în sezonul 1984–1985 și a Cupei României în aceeași perioadă.
  • Rapid București (1985–1987): A jucat 10 meciuri și a înscris 3 goluri, însă o accidentare gravă i-a afectat parcursul la echipă.
  • A mai evoluat la CS Târgoviște și Steaua Mizil înainte de a se retrage din activitatea de jucător.

La nivel internațional, a înregistrat o selecție pentru echipa națională a României în 1983, într-un meci amical împotriva Germaniei de Est.

Cariera de antrenor și conducător:

  • CS Târgoviște (1988): A activat ca antrenor-jucător.
  • Rapid București (1993): A fost antrenor principal, reușind calificarea echipei în cupele europene după 18 ani.
  • Președinte la Steaua București (1996–1998): În această perioadă, clubul a obținut două titluri de campion, o cupă și o supercupă a României.
  • Președinte la FC U Craiova 1948 (2018–2020): A contribuit la promovarea echipei în Liga a II-a.
  • Președinte la Ceahlăul Piatra Neamț (din 2024): A preluat conducerea clubului în 2024.

Istoria ziarului Adevărul

Ziarul „Adevărul” a fost fondat la 15 august 1888 de Alexandru Beldiman, un susținător al fostului domnitor Alexandru Ioan Cuza și critic al dinastiei străine reprezentate de regele Carol I. Publicația s-a remarcat inițial prin poziția sa antiregalistă, considerând ziua de 10 mai, sărbătoarea națională dedicată regelui, drept „zi de doliu național”.

În 1895, Beldiman a vândut ziarul lui Constantin Mille, care a introdus inovații semnificative, devenind cunoscut drept „părintele ziaristicii moderne române”. Sub conducerea sa, „Adevărul” a publicat lucrări ale unor mari scriitori români, precum I.L. Caragiale, ale cărui „Momente și schițe” au apărut în paginile ziarului.

De-a lungul timpului, „Adevărul” a traversat perioade tumultuoase. În 1916, și-a suspendat activitatea din cauza Primului Război Mondial, revenind în 1919. În 1937, a fost interzis de guvernul Octavian Goga – A.C. Cuza, reapărând în 1946, pentru ca în 1951 să fie închis de regimul comunist.

După Revoluția din 1989, „Adevărul” a renăscut, preluând infrastructura fostului ziar „Scînteia”, oficiosul Partidului Comunist Român. În anii '90, a fost criticat pentru orientarea sa pro-FSN și pentru articolele din timpul Mineriadei din 1990. Ulterior, ziarul a trecut prin transformări interne, schimbând mai multe generații de jurnaliști.

Dumitru Tinu a preluat conducerea ziarului „Adevărul” în anul 1991, după Revoluția din 1989. Tinu a fost un jurnalist influent și a reușit să transforme „Adevărul” într-unul dintre cele mai citite ziare din România în anii '90 și începutul anilor 2000. Sub conducerea sa, ziarul a fost unul dintre cele mai mari succese din presa post-decembristă, atât din punct de vedere financiar, cât și al influenței.

În 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al „Adevărul”, dezvoltând în jurul său trustul de presă Adevărul Holding. Această perioadă a fost marcată de extinderea redacțiilor regionale și de campanii de promovare prin vânzarea de cărți împreună cu ziarul.

Dumitru Tinu a murit în 2003, într-un accident rutier care a stârnit multe controverse și speculații. După moartea sa, au existat tensiuni și lupte pentru controlul ziarului între familia sa și colegii din redacție.

  • Fiul său, Andrei Iucinu, a revendicat o parte din drepturile asupra ziarului, însă nu a fost recunoscut imediat ca succesor legal. A urmat un proces lung între Andrei Iucinu și alți acționari, care s-a încheiat abia după câțiva ani.
  • În perioada imediat următoare morții lui Tinu, conducerea ziarului a fost preluată de colegii săi de redacție, printre care și Ioan T. Morar și alți membri ai echipei de management, printre care și Cristian Tudor Popescu.

În 2006, după încheierea disputelor legale și a unor schimbări în structura acționariatului, ziarul a fost cumpărat de Dinu Patriciu, care a dezvoltat trustul de presă Adevărul Holding.

Această perioadă a fost marcată de extinderea redacțiilor regionale și de campanii de promovare prin vânzarea de cărți împreună cu ziarul.

Cristian Tudor Popescu (CTP) a jucat un rol important în istoria ziarului „Adevărul”, mai ales în anii '90 și începutul anilor 2000. A fost una dintre cele mai cunoscute și respectate figuri din jurnalismul românesc în această perioadă.


Schimbările prin care a trecut ziarul Adevărul de-a lungul timpului

Ziarul „Adevărul” are o istorie îndelungată, cu mai multe schimbări de denumire și perioade de întrerupere a apariției. Iată principalele etape și denumiri ale publicației:

„Adeverul” (15 august 1888 – 1916):

    • Fondat de Alexandru Beldiman ca un ziar antiregalist.
    • În 1895, Constantin Mille preia conducerea ziarului.
    • În 1916, publicația își întrerupe activitatea din cauza Primului Război Mondial.

„Adeverul” (1919 – 1937):

    • Ziarul reia apariția în 1919.
    • În 1937, este interzis de guvernul Octavian Goga – A.C. Cuza.

„Adeverul” (1946 – 31 martie 1951):

    • Reapare după Al Doilea Război Mondial.
    • La 31 martie 1951, este închis de regimul comunist.

„Scînteia” (1928 – 1989):

    • Oficios al Partidului Comunist Român, apărut inițial în 1928.
    • După interzicerea „Adeverul”, „Scînteia” devine principala publicație de propagandă comunistă.

„Scînteia Poporului” (22 – 23 decembrie 1989):

    • În contextul Revoluției din 1989, „Scînteia” își schimbă temporar denumirea în „Scînteia Poporului”, sub care apar două numere.

„Adevărul” (decembrie 1989 – prezent):

    • La sfârșitul anului 1989, după Revoluție, ziarul adoptă denumirea „Adevărul”, continuând tradiția publicației inițiale.
    • În 2006, este achiziționat de omul de afaceri Dinu Patriciu, care înființează trustul de presă Adevărul Holding.

Rolul lui Cristian Tudor Popescu la „Adevărul”

Funcția de redactor-șef:

Cristian Tudor Popescu a fost redactor-șef al ziarului „Adevărul” între 1996 și 2005. Sub conducerea sa, publicația s-a consolidat ca una dintre cele mai influente surse de informație din România. A fost un promotor al jurnalismului de opinie și al unui stil incisiv, atrăgând atât cititori fideli, cât și critici.

Editorialele lui Cristian Tudor Popescu erau printre cele mai citite și apreciate secțiuni ale ziarului. Stilul său direct, critic, dar și analitic, a fost reprezentativ pentru poziționarea „Adevărul” în peisajul media românesc. A abordat subiecte politice, sociale și culturale, fiind cunoscut pentru curajul de a critica puterea.

Relația cu Dumitru Tinu:

Cristian Tudor Popescu a lucrat îndeaproape cu Dumitru Tinu în perioada în care acesta era director general al ziarului. Deși au avut o colaborare fructuoasă, au existat și momente tensionate, mai ales din cauza diferențelor de viziune asupra orientării editoriale a publicației.

Demisia din „Adevărul” în 2005:

Cristian Tudor Popescu a demisionat din funcția de redactor-șef al ziarului în 2005, după ce au apărut divergențe cu noua conducere. După moartea lui Dumitru Tinu și schimbările din structura de proprietate a ziarului, Cristian Tudor Popescu nu a mai fost de acord cu direcția managerială și editorială impusă.

A fondat un nou proiect jurnalistic: Gândul

După plecarea de la „Adevărul,” Cristian Tudor Popescu, împreună cu alți jurnaliști care au demisionat, a fondat ziarul „Gândul”. Acest proiect a continuat tradiția unui jurnalism incisiv și de opinie, cu accent pe subiecte de actualitate și pe analiza politică.

În anul 2005, Cristian Tudor Popescu, alături de un grup de jurnaliști de la ziarul „Adevărul”, a demisionat din redacție din cauza unor neînțelegeri cu noua conducere, în special cu Ana Maria Tinu, fiica fostului director Dumitru Tinu.

Printre jurnaliștii care au demisionat împreună cu Cristian Tudor Popescu se numără:

  • Adrian Ursu: redactor-șef adjunct la „Adevărul” la momentul respectiv.
  • Lelia Munteanu: editorialistă și jurnalistă de opinie.
  • Bogdan Chirieac: senior editor și analist politic.

Acești jurnaliști, alături de alții, au fondat ulterior ziarul „Gândul”, lansat pe 2 mai 2005. În anul 2008, Cristian Tudor Popescu a demisionat din funcția de director al ziarului „Gândul”, dar a continuat să contribuie ca editorialist.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.85
  • CHF 5.29
  • GBP 5.91
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 1°C icon
  • Cluj-Napoca -4°C icon
  • Constanta 2°C icon
  • Iasi -1°C icon
  • Brasov -9°C icon
  • Timisoara -4°C icon
  • Craiova -2°C icon