Controversa Porțile de Fier II: Ponta spune că a salvat Serbia, Dinescu vrea proces, dar încurcă inundațiile
O declarație recentă a fostului premier Victor Ponta despre o decizie luată în timpul inundațiilor din 2014 a reaprins tensiunile politice și personale. Poetul Mircea Dinescu a reacționat cu acuzații și amenințări, dar a făcut o confuzie majoră privind anul în care i-a fost afectată proprietatea. În realitate, localitatea Rast, pe care o invocă, a fost inundată în 2006.

Victor Ponta a revenit în atenția publică după ce a declarat din nou, într-o emisiune televizată, că în timpul inundațiilor din mai 2014 a ordonat deschiderea barajului Porțile de Fier pentru a preveni o catastrofă umanitară în Serbia. Fostul premier a susținut că decizia a fost luată în cadrul unei întâlniri de urgență cu reprezentanții instituțiilor abilitate și că intervenția a fost coordonată, în baza unui acord bilateral România-Serbia semnat în 1987.
Potrivit acestuia, deschiderea barajului a dus la revărsarea Dunării și la inundarea a peste 1500 de hectare de teren în județul Dolj, afectând localitățile Bechet, Piscu Vechi, Desa și Cetate. Totuși, nicio viață nu a fost pusă în pericol, iar, conform lui Ponta, pagubele au fost evaluate și acoperite de stat. „Pagubele materiale minime au fost imediat reparate, iar despăgubirile au fost acordate”, a scris fostul premier într-o postare pe Facebook.
Decizia sa, deși comunicată și în 2014, nu a fost atunci intens contestată. Situația a devenit însă explozivă după recenta reluare a subiectului, mai ales că presa din acea perioadă relata despre „cele mai grave inundații din Balcani din ultimul secol”, cu peste 40 de morți în Serbia și Bosnia și cu un pericol major asupra unei centrale termice de lângă Obrenovac, responsabilă pentru 50% din consumul de electricitate al Serbiei, scrie rețeteșivedete.
Dinescu confundă inundațiile și amenință cu procesul
Unul dintre cei mai vocali contestatari ai lui Ponta a fost poetul Mircea Dinescu, care a susținut că decizia de a deschide barajul i-a afectat proprietatea din Cetate și a amenințat că îl va da în judecată. Mai mult, a spus că va discuta și cu „țăranul din Rast” pentru ca și acesta să se alăture unui eventual proces, a declarat poetul pentru Actualitate.net.
Problema este că Rast, sat din județul Dolj, nu a fost afectat de inundațiile din 2014, ci de cele din aprilie 2006, în timpul guvernului Tăriceanu. Atunci, Dunărea a distrus întreg satul, iar Guvernul a alocat de urgență 15 milioane de euro pentru reconstrucție, în timp ce Gigi Becali a construit alte 44 de locuințe.
Victor Ponta a reacționat acid la ieșirea lui Dinescu, spunând că „i-am dat despăgubiri mai mult decât făcea coșmelia lui de la Cetate”, negând că proprietatea poetului ar fi fost afectată serios.
Hidroelectrica confirmă decizia și contextul internațional o susține
Într-un comunicat oficial, Hidroelectrica a confirmat că decizia de exploatare a barajului Porțile de Fier I și II s-a făcut conform prevederilor convenției româno-sârbe și ale regulamentului de exploatare. Debitele Dunării depășiseră 11.500 mc/s, iar măsura de a dirija viitura a fost luată pentru a preveni o criză regională.
În acele zile din mai 2014, Serbia și Bosnia-Herțegovina au cerut ajutor internațional, iar state precum SUA, Rusia și 14 țări membre ale Uniunii Europene au răspuns apelului. Televiziunea Română relata despre „o situație dramatică, fără precedent în ultimii 120 de ani”, în care orice greșeală putea duce la inundarea Belgradului sau a unor zone vaste din România.
Într-o declarație făcută la acel moment, Victor Ponta spunea că România a acționat responsabil și solidar: „România, ca un bun vecin, a ajutat țările aflate în pericol. Un lider ia decizii rapide și corecte — și asta am făcut!”
Ponta acuză „Sistemul” și anunță candidatura la Președinție
În finalul mesajului său, Victor Ponta a făcut și un comentariu politic, acuzând mai multe persoane că îl atacă pentru o decizie care a salvat vieți. „Un adevărat lider, în momente de criză, ia decizii prin care salvează vieți omenești — nu terenuri agricole! (…) Sistemul, care a venit la putere prin moartea unor oameni, acum mă acuză că am salvat vieți. Îl vom învinge împreună!”, a afirmat fostul premier, reconfirmându-și intenția de a candida la Președinție.
Incidentul readuce în atenție limitele deciziilor guvernamentale în situații de criză și tensiunile care persistă în spațiul public între foști și actuali lideri politici și figuri publice. Confuzia făcută de Mircea Dinescu în legătură cu anul real al inundațiilor de la Rast riscă însă să afecteze credibilitatea.