Ce s-a întâmplat cu adevărații gangsteri „Peaky Blinders” din Birmingham? A fost Tommy Shelby o persoană reală?

10 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

„Peaky Blinders” a reușit să capteze atenția lumii din 2013 până în 2022. Chiar și după ce seria de șase sezoane s-a terminat, gangsterii din Birmingham continuă să revoluționeze fanii, în special când vine vorba de ținute și atitudine. Contrar modului în care au fost prezentați în serialul de mare impact la nivel mondial, adevărații „Peaky Blinders” nu făceau parte dintr-o familie mare și unită. Cillian Murphy încă este asociat cu Thomas Shelby, cu toate că a dat lovitura cu Oppenheimer, premiat și cu un Oscar, în vara lui 2023. Am realizat o scurtă documentare despre cine au fost, de fapt, adevărații „Peaky Blinders” și ce s-a întâmplat cu ei, dar și dacă Thomas Shelby a fost o persoană reală.Serialul „Peaky Blinders”, creat de Steven Knight și produs de Caryn Mandabach Productions, Screen Yorkshire și Tiger Aspect Productions, scoate în evidență viața gangsterilor dintr-o bandă cu infractori din Birmingham.

În realitate, adevărații „Peaky Blinders” și-au exercitat puterea din 1970-1920. În serialul difuzat de BBC și Netflix, acțiunea din viața gangsterilor începe în 1920.

Serialul este inspirat din viața infractorilor care au format banda „Peaky Blinders”  din Birmingham, Anglia, însă mare parte din întâmplări sunt create de Steven Knight, iar personajele și povestea în sine sunt și ele, de asemenea, sursa imaginației scenaristului și regizorului. De exemplu, Thomas Shelby a existat cu adevărat? Ei bine, nu! În galeria foto de mai jos puteți vizualiza imagini cu adevărații „Peaky Blinders” din Birmingham, dar și cu actorii care i-au interpretat în serialul difuzat de BBC și Netflix.

Adevărații „Peaky Blinders” au existat în perioada 1870-1920
1 / 8

Cine au fost adevărații „Peaky Blinders” și ce s-a întâmplat cu ei?

Adevărul despre banda criminală „Peaky Blinders” a fost cu totul altul, cu toate că în seria prezentată de BBC și Netflix personajele și povestea sunt diferite, serialul fiind schimbat pentru a avea impact, însă are, totuși, legături istorice fascinante. Dacă în serial atențiea este îndreptată către familia Shelby, o bandă de infractori care se infiltrează în înalta societate din Birmingham, Anglia, anilor 1920, în realitate, „Peaky Blinders” din viața reală și-au făcut veacul în Birmingham într-o perioadă de timp diferită.

„Peaky Blinders” îl are ca protagonist pe Cillian Murphy în rolul lui Thomas Shelby, un erou de război care își folosește statutul și inteligența pentru a orchestra mișcări importante de putere în Birmingham și nu numai. Tommy este elegant și calculat; este dispus să ucidă dușmani pentru răzbunare sau putere. El reprezintă banda „Peaky Blinders” și întruchipează aspectul și filozofiile de bază ale bandei „Peaky Blinders” din viața reală, scrie screenrant.com.

„Peaky Blinders” din serialul creat de Steven Knight a fost inspirat atât din viața gangsterilor din Birmingham, însă și din poveștilor tatălui său despre bărbații din acea perioadă, care purtau șepci, pistoale și erau îmbrăcați impecabil, ceea ce putem vedea și în serial. Toți membrii „Peaky Blinders” poartă costume și au apariții la patru ace.

În comparație cu acțiunea din serialul „Peaky Blinders”, produs între 2013-2022, adevărații „Peaky Blinders” au existat între în 1870 și 1920, exact când începe existența gangsterilor din seria de șase sezoane difuzată de BBC și Netflix.

Poate vă întrebați cum au început să devină aceși infractori atât de cunoscuți în Anglia, dar și peste hotare?! Totul a pornit într-o perioadă de recesiune economică, moment în care s-au format mai multe grupuri criminale, în special în New York, Statele Unite, cu activitate intensă și în Anglia, în special în Birmingham.

Din cauza sărăciei, mai mulți tineri jucători de noroc jefuiau alte persoane, ba chiar ajungeau și la crime pentru a obține ce-și doreau: bani și putere.

Adevărații „Peaky Blinders” au apărut în perioada anilor 1870 și au devenit celebri în Birmingham după o serie de infracționalități, printre care și crime, dar și pentru sentimentele anti-irlandeze, care „au oferit un punct de concentrare și o țintă pentru frustrările tinerilor din centrul orașului, care... au devenit instituționalizate în războiul între bande”, potrivit istoricului Barbara Weinberger.

Gangsterii erau recunoscuți după apariția lor inconfundabilă: purtau pălării de fetru de tip bowler, ascuțite și trase în jos peste frunte, unde țineau lame de ras cu care atacau, de unde vine și numele de „Peaky Blinders”. Mulți dintre oameni erau fascinați de gangsteri, în timp ce alții se temeau și erau oripilați de acțiunile lor. Aceste criterii le regăsim și în serialul „Peaky Blinders”, difuzat în prezent de Netflix.

„Peaky Blinders” din viața reală erau muncitori din clasa de jos, tineri din mai multe grupuri infracționale, iar unul dintre cei mai periculoși era Thomas Gilbert, care făcea banda de criminali să pară și mai periculoasă și impunătoare în Birmingham. Astfel, adevărații „Peaky Blinders” erau mai mult o familie de infractori prin asociere, nu prin sânge, cum este expusă în serial, sau prin codul „omertà”, așa cum se întâmpla între gangsterii din „The Sopranos” sau „The Godfather”.

Adevărații gangsteri din gașca „Peaky Blinders” erau numiți „sloggers”, adică un grup de oameni din clasa de jos, produs al „sărăciei, al mizeriei și al unui mediu de mahala”. „Peaky Blinders” au început să dispară încet în perioada anilor 1920, după apariția filmelor, activităților de divertisment, accentul pe sport, ceea ce a scăzut rata infracționalităților realizate de gangsteri, după ce viața a devenit mai ușoară pentru unii dintre membri. Culmea este că adevărații „Peaky Blinders” s-au impus în societate, însă au dispărut, în mod ironic, cam în același moment al istoriei în care începe „Peaky Blinders” din serialul de pe Netflix.

Thomas Shelby a existat cu adevărat în realitate?

Tommy Shelby este un personaj fictiv, însă inspirat, cel mai probabil, din viața lui Kevin Mooney, cunoscut dreot Thomas Gilbert, care și-a schimbat numele de familie de mai multe ori. El a fost și liderul bandei din Birmingham, Anglia.

Cu toate astea, chiar dacă în serial Thomas Shelby este un personaj atractiv, misterios și luptă, cumva, împotriva unui sistem corupt, cu toate că și el face contrabandă și ucide oameni „răi”, adevărata poveste din spatele crimelor din adevăratul grup infracțional „Peaky Blinders” nu este la fel de senzațională ca în serial. De exemplu, membrii bandei, Harry Fowles, alias „Baby-faced Harry” și Stephen McNickle, au fost arestați pentru furt de biciclete.

De altfel, primul gangster asociat cu „Peaky Blinder” a fost Henry Lightfoot, care a luptat în Primul Război Mondial, element pe care îl regăsim și în serial, în viața lui Tommy Shelby

Alți membri Peaky Blinders din viața reală sunt Earnest Haynes, care a fost închis o lună după ce a spart o locuință, și Billy Kimber, care este, de asemenea, unul dintre puținele personaje din viața reală din primele sezoane din Peaky Blinders și este interpretat de actorul Charlie Creed-Miles.

Billy Kimber a făcut mult timp parte din banda „Peaky Blinders”, ca apoi să formeze grupul infracțional „Birmingham Boys”, cu care a acaparat mai multă putere. În serialul de pe Netflix, Kimber este un rival al lui Tommy, însă în viața reală, „Birmingham Boys” s-a impus în fața „Peaky Blinders” prin 1910.

Familia Shelby din serialul „Peaky Blinders” nu a existat niciodată. Personajele istorice reale din serial

Membrii familiei „Peaky Blinders” din serialul difuzat în prezent de Netflix nu au existat niciodată, iar povestea relatată nu este una adevarată, însă viața pe care o duceau gangsterii din seria creată de  Steven Knight oglindește societatea din Birmingham din perioada anilor 1920.

De exemplu, în serialul de pe Netflix își face apariția și personajul lui Charlie Chaplin în sezonul 2. Starul de cinema a fost nativ din Birmingham, crescut de o mamă singură în mahala. Pentru public, Chaplin adaugă o notă de farmec, deoarece influența lui Shelby ajunge până la Hollywood. Sezonul 6 al serialului „Peaky Blinders” adaugă o altă referire la acest lucru, deoarece Lizzie Shelby (Natasha O'Keefe) strigă la un grup de copii să fie atenți la proiectorul de film, deoarece acesta a fost un cadou tocmai de la celebrul Chaplin.

Cu toate astea, rivalii familiei Shelby, în special ai lui lui Tommy din „Peaky Blinders” sunt personaje istorice reale. Alături de Billy Kimber din Birmingham Boys, a existat și Charles „Darby” Sabini - un infractor londonez care a controlat racketul cailor de curse din sudul Angliei. Kimber și Sabini din viața reală au fost rivali adevărați care s-au luptat pentru control și amândoi sunt prezentați în mod proeminent în povestea din Peaky Blinders.

Un alt personaj istoric real este politicianul Oswald Mosley (Sam Claflin), care a format cu adevărat Uniunea Britanică a Fasciștilor, însă nu până în 1932, cu atât mai puțin cum a fost prezentat în 1929 în sezonul 5 din „Peaky Blinders”. Oswald Mosley nu a avut, în realitate, o tentativă de asasinat împotriva sa.

În „Peaky Blinders” mai apare și Winston Churchill, premierul Marii Britanii, cu care Tommy Shelby a avut o relație apropiată, dar și traficantul de droguri Brilliant Chang, care, în serial, are o afacere de distribuție de opiu cu Tommy. În realitate, Brilliant Chang deținea un restaurant chinezesc în Birmingham și a fost identificat public în știri ca fiind un „rege al drogurilor”.

De altfel, banda „Peaky Blinders” nu a acaparat întreaga societate din Birmingham, așa cum este prezentată influența grupului infracțional în serialul de pe Netflix, unde este prezentat doar fictiv cum ar fi fost dacă un membru al „Peaky Blinders” ar fi intrat într-o elgătură mai apropiată cu personaje istorice reale precum Chaplin, Kimber, Sabini, Mosley, Churchill și Chang.

Chiar dacă serialul BBC-Netflix prezintă modul de acțiune al grupului „Peaky Blinders” și păstrează viu spiritul gangsterilor, în 1890, când membrii acestei mici organizații erau în apogeul lor, Charlie Chaplin era doar un copil.

Majoritatea istoricilor susțin că adevărații „Peaky Blinders” nu-și permiteau celebrele lame de ras pe care le-ar fi purtat în pălării în caz de atac din motive financiare. De altfel, gangsterii erau englezi, nu irlandezi cu origini țigănești, iar grupul era compus din tineri de 13 ani și, în general, adolescenți. Ulterior, ajunși la maturitate, își făceau apariția îmbrăcați mai select.

Steven Knightss-a inspirat profund din viața de stradă a tinerilor din Anglia, așa că a preluat banda din Birmingham de la sfârșitul secolului al XIX-lea și a aruncat-o într-o societate a Birminghamului mai plină de farmec, devenind o familie foarte unită, condusă de un erou de război care nu se teme de personaje din viața reală precum Kimber și Sabini. În scopuri dramatice, Tommy îl ucide pe Kimber în 1919, ceea ce poziționează banda „Peaky Blinders” pe un podium cu infractori periculoși, iar Tommy devine un rival important atât pentru Birmingham Boys, cât și pentru banda Sabini. În realitate, Kimber a murit în 1942 într-un azil de bătrâni. Al cincilea sezon face referire la prăbușirea bursei din 1929 și se încheie cu încercarea eșuată a lui Tommy de a-l ucide pe Oswald Mosley, care în viața reală a trăit până la 84 de ani, mai scrie screenrant.com.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine