Ce etnie are, de fapt, Thomas Shelby. Gafa făcută de producători în serialul „Peaky Blinders”

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Bogdan

Thomas Shelby este un personaj fictiv din celebrul serial „Peaky Blinders”, interpretat de actorul irlandez Cillian Murphy. Rolul lui Tommy Shelby i-a mărit gradul de popularitate starului de la Hollywood, care a jucat impecabil în pelicula difuzată de BBC și Netflix.

Thomas Shelby, interpretat de Cillian Murphy în „Peaky Blinders”

Pentru că Thomas Shelby, un gangster din anii 1920, a devenit foarte iubit de public, Cillian Murphy a câștigat două premii Irish Film & Television Awards și două National Television Awards pentru interpretarea celebrului mafiot din banda Peaky Blinders.

Thomas Shelby este un fost veteran de război, luptând în Primul Război Mondial, pe frontul din Franța, de unde a venit complet schimbat. Experiența războiului l-a traumatizat pe Tommy, care a devenit mai dur și de neclintit.

Ce etnie are Thommy Shelby

Regizorul Steven Knight a creat personajul lui Thomas Shelby, inspirat, desigur, din fapte reale. Grupul criminal „Peaky Blinders” a existat în realitate, însă personajele erau cu totul altele. La început, banda a fost formată din adolescenți care trăiau la limita sărăciei. Pe măsură ce au crescut, aceștia au început să se impună în societatea din Birmingham, Anglia. Ce s-a întâmplat cu adevărații „Peaky Blinders” puteți afla în articolul de mai jos.

Cert este că Thomas Shelby a fost inspirat din viața lui Kevin Mooney, cunoscut și drept Thomas Gilbert, care era și liderul grupul infracțional. Serialul se concentrează pe familia lui Shelby, care formează banda „Peaky Blinders”, iar mai apoi pe relația dintre Thomas Shelby și Grace Burgess, care îi devine soție și cu care are și un băiețel pe nume Thomas.

Cillian Murphy a primit rolul cu bucurie în 2013, deși, la vremea respectivă, nu știa cine au fost „Peaky Blinders”. De altfel, pentru a intra și mai bine în rolul lui Tommy Shelby, actorul a făcut sacrificii enorme. Starul de la Hollywood a explicat că a îmvățat limba românească și că a trăit o perioadă cu o familie de romi din Birmingham pentru a înțelege mai bine viața de rom.

Thomas Shelby era un irlandez cu origini țigănești, astfel că interacțiunea cu romii din serial nu era întâmplătoare. Tommy chiar apare discutând cu o femeie în română, ceea ce a fost o greșeală a producătorilor, pentru că ar fi trebuit să vorbească limba romani.

Gafa făcută de producători în serialul „Peaky Blinders”

Etnia lui Thomas Shelby era de irlandez cu origini țigănești, motiv pentru care ar fi trebuit să știe limba romani. Dintr-o dezinformare totală, regizorul Steven Knight l-a pus pe Cillian Murphy să învețe câteva propoziții în română. Limba română, dar și poporul român, este deseori numit popor de romi, de țigani, lucru total eronat.

În sezonul trei din „Peaky Blinders”, Cillian Murphy nu mai vorbește în română, ci în limba romani, greșeală îndreptată în serial.

Steven Knight a explicat și cum Cillian Murphy, câștigător al Oscarului în 2023 pentru rolul din „Oppenhimer”, era cât pe ce să fie înlocuit cu Jason Statham, care a fost favorit pentru acest rol. „I-am întâlnit pe amândoi în Los Angeles pentru a vorbi despre rol și am optat pentru Jason. [...] Cillian, atunci când îl întâlnești, nu este Tommy, evident, dar am fost destul de prost să nu înțeleg asta.”. Ulterior, regizorul l-a ales pe Murphy, după ce acesta i-a trimis un mesaj în care menționa „Nu uita, sunt actor”.Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine