Cât de nocivi sunt cartofii verzi sau încolțiți. Conțin o toxină extrem de periculoasă pentru organism

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Descoperă adevărul despre cartofii încolțiți și ce înseamnă când aceștia încep să se înverzească. Experții în siguranța alimentară și dieteticienii ne oferă informații esențiale despre consumul de cartofi care nu arată chiar perfect.

Cartofii verzi sau încolțiți pot provoca probleme de sănătate

Cartofii încolțiți pot fi consumați în siguranță?

Dacă sezonul roșiilor este punctul culminant al verii, sezonul cartofilor este punctul culminant al toamnei și al iernii. În timp ce ne facem provizii de cartofi dulci aromați pentru mesele de toamnă și de cartofi ruginii pentru garniturile de Ziua Recunoștinței, Crăciun sau alte sărbători, o mare întrebare persistă pentru iubitorii de cartofi de pretutindeni: Este sigur să mâncăm cartofi atunci când ei încolțesc sau se înverzesc?

Dacă un cartof a fost ținut prea mult timp în cămară, de multe ori se întâmplă să capete o nuanță verzuie sau încolțesc. Arată ciudat, sigur, dar în 2023 este de notorietate faptul că "produsele urâte" sunt totuși bune de mâncat și elimină risipa alimentară.  Așadar, sunt cartofii verzi sau cei încolțiți buni de mâncat? Nu chiar.

Odată ce cartofii încep să încolțească, ei sunt, în general, siguri de consumat, atât timp cât germinarea nu este scăpată de sub control.

„Acești germeni de încolțire conțin o toxină numită solanină, care poate provoca boli precum dureri de cap, vărsături și alte simptome digestive.”, a explicat Ellen Shumaker, director de informare și extensie pentru Safe Plates la North Carolina State University.
„Dacă se consumă cantități mari, poate provoca simptome destul de grave. Dar dacă germenii sunt mici și cartoful nu este moale sau zbârcit, germenii pot fi tăiați și cartoful poate fi consumat.”

Sunt cartofii verzi buni de consumat?

Roșiile verzi prăjite pot fi o delicatesă, dar cartofii verzi prăjiți nu sunt. „Nu-i mâncați!”, a avertizat Maggie Michalczyk, dietetician autorizat și fondator al Once Upon a Pumpkin.
„Lumina soarelui face ca acești cartofi să devină verzi, deoarece produc clorofilă, dar adevărata problemă este acumularea de toxine dăunătoare.”
„Cartofi verzi conțin toxina solanină, care se găsește și în germeni.”, a spus specialista.
„Dacă există pete verzi mici pe un cartof, acestea pot fi tăiate, dar dacă sunt pete verzi mari, se recomandă să aruncați cartoful.”

Ochii și o nuanță verzuie - semnele de avertizare ale unui cartof problemă

Astfel, dacă un cartof este zbârcit și moale, acesta este cu siguranță un semn că ar trebui să îl aruncați. Nu sunteți convins? În timp ce efectele consumului de cartofi stricați sunt în mare parte gastrointestinale, în cazuri grave și destul de izolate, solanina poate provoca paralizie.

În general, cel mai bine este să vă feriți de cartofii cu aspect ciudat, mai ales dacă au început să devină verzi.

„Deși nu au existat prea multe cercetări pe această temă, putem presupune că conținutul de nutrienți al cartofilor germinați este mai mic decât cel al cartofilor negerminați, deoarece aceștia sunt expuși la mai multă oxidare din cauza temperaturilor mai ridicate.”, a declarat Tamar Samuels, dietetician autorizat și cofondator al Culina Health.

Ținând cont de acest lucru, dacă aveți de-a face cu un cartof cu aspect normal - fie că este vorba de un cartof dulce sau de un cartof alb - puteți fi siguri că primiți tone de vitamine și minerale esențiale în fiecare îmbucătură.

„Vă puteți simți bine știind că ambele tipuri de cartofi sunt nutritive.”, a spus Michalczyk.
„Cartofii albi conțin vitamina C și potasiu, iar cartofii dulci sunt o sursă excelentă de vitamina A datorită culorii lor portocalii.”

De fapt, cartofii au salvat literalmente vieți în urmă cu sute de ani, deoarece conținutul lor ridicat de vitamina C a ajutat la prevenirea scorbutului. Așadar, nu lăsați teama de solanină să vă descurajeze consumul de cartofi - încercați doar să vă păstrați cartofii proaspeți, depozitându-i într-un loc răcoros și uscat sau chiar într-o pungă de hârtie pentru a-i proteja de soare. Iar dacă cartofii încep să se înverzească și să încolțească, evitați-i.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine