Studiu: Fecalele mamei introduse în laptele matern salvează bebelușii născuți prin cezariană de la multe boli cronice

Publicat:
3 minute

Studiile recente indică faptul că transferul de microbi de la mamă la copil, inclusiv prin alăptare cu lapte ce conține o cantitate mică de fecale materne, poate oferi beneficii importante pentru bebelușii născuți prin cezariană.

Metoda ar putea fi revoluționară pentru că susține prevenirea unor boli inflamatorii, alergii și alte afecțiuni cronice care par a fi mai frecvente la copiii născuți prin cezariană, comparativ cu cei născuți vaginal.

Primele rezultate ale studiilor clinice indică faptul că intestinul copiilor care au primit acest tip de transplant microbian prezintă o diversitate de bacterii benefice similare cu cele ale copiilor născuți natural. Încă în fază de testare, studiul ar putea deveni o abordare sigură și eficientă pentru dezvoltarea unui microbiom sănătos la copiii născuți prin cezariană​.

Bebelușii născuți prin cezariană nu sunt expuși microbiomului vaginal al mamei, element care joacă un rol major în colonizarea intestinului cu diferite bacterii și dezvoltarea microbiomului la bebelușii născuți natural.

Studiul, care a raportat primele rezultate săptămâna trecută în timpul IDWeek, o întâlnire a specialiștilor în boli infecțioase și a epidemiologilor din Los Angeles, California, este primul studiu controlat randomizat care testează conceptul de „milkshake de caca”, scrie nature.com.

Tehnica experimentală are scopul de a introduce bacterii benefice în tractul gastrointestinal al nou-născutului, similar cu ceea ce se întâmplă în cazul nașterilor vaginale, și s-a dovedit promițătoare în susținerea sănătății microbiomului pe termen lung.

Cercetătorii au descoperit că metodele de transfer microbian, precum alăptarea sau contactul direct piele-la-piele, susțin dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase și pot reduce riscurile asociate cu afecțiuni inflamatorii, alergii și tulburări metabolice.

Într-un studiu pilot, oamenii de știință au observat că acești copii au o compoziție microbiană în intestin asemănătoare celor născuți pe cale naturală. În plus, se investighează și tehnici suplimentare, cum ar fi "vaginal seeding" (transferul de microbi vaginali), unde nou-născutul născut prin cezariană este expus la microbioma vaginală a mamei, ca metodă de a echilibra microbiomul intestinal în primele zile de viață​.

Nu încerca asta acasă

Oamenii de știință avertizează că acest introducerea fecalelor în laptele matern nu ar trebui făcută acasă.

„Trebuie să fii sigur că materia fecală pe care o dai nou-născutului nu include agenți patogeni care ar putea provoca o boală.”, a declarat Otto Helve, director al departamentului de sănătate publică de la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare din Helsinki, Finlanda, și cercetătorul principal al studiului.

Din cele 90 de femei incluse inițial, 54 au fost excluse din cauza prezenței agenților patogeni sau a unui alt eșec de screening. „Chiar dacă pare simplu, ar trebui ca întregul proces să fie bine controlat.”, adaugă Helve.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine