fb pixel

Studiu: Cu cât dai naștere mai târziu în viață, cu atât trăiești mai mult

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alexandra Marin

Dacă nu vă grăbiți să deveniți mame și încă mai doriți să copilăriți, să vă faceți programul cum aveți și să vă bucurați de orele de somn, să știți că nu procedați neapărat rău. Un nou studiu anunță că femeile care devin mame mai târziu în viață trăiesc mai mult decât cele care nasc în perioada anilor 20.

Imagine articol
Femeile care nasc după 30 de ani, dar mai ales cele care devin mame după 33, pot trăi mai mult. Photo by Toa Heftiba / Unsplash

Femeile care nasc după vârsta de 33 de ani tind să trăiască mai mult decât cele care au devenit mame înainte de 30 de ani, potrivit unui studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universității din Boston, scrie Time.com.

Există studii și cercetări care sugerează că femeile care nasc după vârsta de 30 de ani pot avea o speranță de viață mai mare comparativ cu cele care nasc la o vârstă mai tânără. Totuși, aceste studii nu implică neapărat o relație cauzală directă, ci mai degrabă asocieri și factori suplimentari care pot influența atât decizia de a naște mai târziu, cât și speranța de viață.

Despre ce este vorba mai exact?

Cum și-au dat seama cercetătorii de faptul că femeile care rămân însărcinate după 30 de ani îmbătrânesc mai greu și trăiesc mai mult? E simplu. În general, majoritatea femeilor pot rămâne însărcinate când se află la tinerețe, mai ales după vârsta de 20 ani.

După 30 de ani, șansele ca o femeie să mai rămână însărcinată scad de la an la an. Motivul? Multe dintre femei nu mai sunt fertile, iar sistemul reproducător nu mai are capacitatea de a susține o sarcină, astfel că multe femei nu rămân însărcinate, altele pierd sarcini sau nasc copii cu probleme. Sigur, cazurile sunt excepționale, însă cele mai multe nu reușesc să rămână gravide. Ori, dacă reușesc, reușesc după ani de tratament sau de încercări.

Așadar, femeile care decid să amâne nașterea până după vârsta de 30 de ani pot fi, în general, mai sănătoase.

„Nu înseamnă că femeile ar trebui să aștepte să aibă copii la vârste mai înaintate pentru a se asigura că trăiesc mai mult. Vârsta pe care o femeie a avut-o la ultima naștere poate fi un indicator al ratei de îmbătrânire. Capacitatea naturală de a avea un copil la o vârstă mai înaintată indică probabil faptul că sistemul reproducător al unei femei îmbătrânește lent și, prin urmare, și restul corpului său.”, a declarat coautorul studiului, Thomas Perls, profesor de medicină la Facultatea de Medicină din Boston.

Studiul a fost publicat în revista Menopause, unde cercetătorii au explicat că femeile care au născut după vârsta de 33 de ani au de două ori mai multe șanse de a trăi până la 95 de ani sau chiar mai mult decât cele care au avut ultimul copil până la vârsta de 29 de ani.

Ce semnale îți transmite corpul tău dacă devii mamă după 30 de ani

Cercetătorii au declarat că legătura există deoarece variațiile genetice care permit femeilor să aibă copii prin mijloace naturale la o vârstă mai înaintată pot fi, de asemenea, legate de o viață mai lungă. „Dacă o femeie are aceste variații genetice, ea este capabilă să se reproducă și să aibă copii pentru o perioadă mai lungă de timp, sporindu-și șansele de a transmite aceste gene generației următoare.”, a mai spus profesorul Thomas Perls.

Un studiu anterior al New England Centenarian Study a constatat, de asemenea, că femeile care au avut copii după vârsta de 40 de ani aveau de patru ori mai multe șanse să trăiască până la 100 de ani decât femeile care au avut ultimul copil la o vârstă mai tânără.

Potrivit lui Thomas Perls, sunt încă necesare mai multe dovezi cu privire la acest aspect, însă primele concluzii ar fi acestea. Studiul arată, practic, cât de importante sunt cercetările în ceea ce privește genetica și cum ne influențează viața, dar și și capacitatea de reproducere, mai ales că aceste tendințe pot afecta susceptibilitatea la boli legate de vârstă.

Deciziile legate de momentul nașterii ar trebui să fie luat în considerare în contextul individual al fiecărei femei și al consultării cu medicii și profesioniștii în sănătate. Fiecare corp este diferit și fiecare femeie trebuie să discute cu ginecologul ei înainte și după ce a rămas însărcinată.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.48
  • CHF 5.32
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 18°C icon
  • Cluj-Napoca 21°C icon
  • Constanta 21°C icon
  • Iasi 12°C icon
  • Brasov 12°C icon
  • Timisoara 20°C icon
  • Craiova 21°C icon