Răzvan Constantinescu, președinte PPR, despre dreptul la avort, cezariană și Călin Georgescu: „Există o relație de prietenie umană / S-au răstălmăcit spusele lui / Nu poți ucide un prunc”
Actualitate.net l-a contactat pe Răzvan Constantinescu, președinte executiv al partidului Patrioții Poporului Român, pe care l-am întrebat despre apropierea cu politicianul Călin Georgescu, favoritul din turul doi al alegerilor prezidențiale, despre dreptul la avort, despre practica operației de cezariană, dar și alte subiecte pe care Călin Georgescu le-a discutat în public și cu care a împărțit România în două. Despre aceste teme controversate am dezbătut telefonic și cu Răzvan Constantinescu, candidat la Camera Deputaților Iași.
Actualitate.net a dezvăluit într-un articol anterior că Răzvan Constantinescu a avut o întâlnire recentă cu politicianul Călin Georgescu, cu care ar fi făcut un acord de susținere la alegerile prezidențiale 2024.
Actualitate.net l-a contactat pe Răzvan Constantinescu pentru a confirma sau infirma această alianță dintre PPR și Călin Georgescu, dar și dacă împărtășește aceleași valori cu politicianul care urmează să se lupte în turul 1 pentru funcția de președinte al României cu Elena Lasconi, președinte USR și candidat la prezidențiale din partea acestui partid. Redăm mai jos dialogul cu președinte executiv al partidului Patrioții Poporului Român.
Actualitate.net: Bună ziua, Larisa Ciută mă numesc, de la Actualitate.net. Domnul Constantinescu, motivul pentru care v-am sunat este pentru a vă întreba dacă v-ați fi întâlnit cu domnul Călin Gheorghescu recent?
Răzvan Constantinescu: Dar m-am întâlnit de multe ori cu el, mă rog.
Actualitate.net: Înțeleg că v-ați mai întâlnit. Vă întrebam dacă v-ați întâlnit recent și dacă ați fi făcut un acord sau un pact dânsul și dacă vă declarați susținerea reciprocă în campania electorală. Este adevărat că domnul Călin Georgescu se va alătura partidului?
Răzvan Constantinescu: Doamnă, ce pot eu să vă spun este așa. Ideile noastre converg. Cel puțin declarativ, suntem de aceeași parte a baricadei. Eu mă opun vehement etichetei de rusofil care îi se aplică lui și care mi-a fost și mie aplicată. Eu am colaborat bine cu domnul Călin Gheorghescu și au fost diverse contexte în care am fost alături. Nu sunt, nu știu cum să vă spun, nu sunt abilitat să vă spun mai multe lucruri.
Actualitate.net: Cum nu sunteți dvs. sunteți abilitat? Cum? Dacă nu dvs., atunci cine?
Răzvan Constantinescu: Nu, pentru că eu trebuie să cer acordul mai multor părți.
Actualitate.net: Mai multor părți? La cine vă referiți?
Răzvan Constantinescu: Ceea ce pot eu să vă spun este că noi îl susținem pentru turul 2.
Actualitate.net: Dar domnul Georgescu vă susține pe dvs.?
Răzvan Constantinescu: Eu sunt sigur că da.
Actualitate.net: Și se alătură partidului, ați făcut un acord? Asta e întrebarea mea
Răzvan Constantinescu: Nu pot să vă dau detalii despre aceste lucruri.
Actualitate.net: Au fost discuții în direcția aceasta?
Răzvan Constantinescu: Vă promit că după alegerile parlamentare voi spune mai multe lucruri.
Actualitate.net: Și până atunci, nici dvs., nici domnul Georgescu nu o să ieșiți public să vorbiți despre această apropiere?
Răzvan Constantinescu: Nu este clar încă...
Actualitate.net: Aveți aceleași credințe din ce înțeleg, adică mergeți în aceeași direcție
Răzvan Constantinescu: Care să fie acea direcție?
Actualitate.net: Păi, ceea ce exprimă domnul Georgescu în public
Răzvan Constantinescu: Da, exprimă foarte frumos, o face de mult timp și poate și ăsta e motivul pentru care eu am acceptat diverse colaborări în unele evenimente pe care domnul Georgescu le-a avut în anii din urmă.
Actualitate.net: De câți ani îl cunoașteți?
Răzvan Constantinescu: Personal, așa, cam de 2 ani. Noi am dat un comunicat însă pe site-ul Partidului Patrioții Poporului Român. Și acolo vedeți exact ce putem noi declara la momentul ăsta. Și anume faptul că îl susținem pe domnul Georgescu pentru turul 2. Mai multe nu pot spune.
Actualitate.net: Păi bine, eu am înțeles asta, se știe și ați scris-o și pe Facebook. Dar întrebarea mea este dacă între dvs. și domnul Georgescu există în momentul de față o alianță prin care vă susțineți reciproc la alegerile prezidențiale din anul acesta. Asta era întrebarea mea.
Răzvan Constantinescu: Ce vă pot eu spune este că între mine și domnul Călin Georgescu există o relație de prietenie umană. Și atunci este normal, mai ales că dumnealui exprimă multe, multe adevăruri care ne sunt și nouă comune, este normal să îl susținem.
Actualitate.net: Dar care adevăruri? Acela în care femeia nu are voie să aibă un rol în societate?
Răzvan Constantinescu: Dar n-a spus așa ceva, cel puțin nu știu eu, dacă vreți să-mi trimiteți pe acest număr de telefon un link în care să văd și eu. Femeia are rolul cel mai important în societate.
Actualitate.net: Dar care este rolul acela din punctul dvs. de vedere? Adică are voie femeia să aibă o funcție publică? Pentru că domnul Georgescu a spus că nu are ce căuta la cârma unei țări, de exemplu, femeia doar pentru că e femeie.
Răzvan Constantinescu: Probabil că s-au răstălmăcit spusele lui.
Actualitate.net: Nu. Acestea sunt vorbele dânsului
Răzvan Constantinescu: Femeia are rolul cel mai important în societate și anume acela de a menține familia unită. Familia este cea mai importantă.
Actualitate.net: : Dar dvs. credeți că femeia are voie să aibă un loc de muncă?
Răzvan Constantinescu: Are voie, este un drept constituțional. Numai eu nu am avut voie să candidez.
Actualitate.net: Poate aici vă împotmoliți în idei cu domnul Georgescu, pentru că nu gândește chiar ca și dvs. Adică nu crede că femeia ar trebui să aibă funcții.
Răzvan Constantinescu: Doamnă, eu am foarte mulți prieteni. Începând de la Iulian Capsali și nu știu mai care. Avem idei uneori diferite. Păi asta ne face unici, așa vede Dumnezeu.
Una la mână. Și doi la mână, abilitatea de a exprima unele lucruri. Eu sunt obișnuit ca spusele mele să fie răstălmăcite, de aceea nu mă mir că asupra lui Călin planează această acuzație ca ar fi misogin, domnule.
Actualitate.net: Uitați-vă în podcastul lui Gojira, că dânsul acolo a făcut declarații
Răzvan Constantinescu: Bun, o să caut. Știți, eu sunt extrem de presat cu campania Partidului Patrioții Poporului Român și mi-este greu să caut lucruri.
Atât vă pot spune, îl susținem pe domnul Georgescu pentru turul 2. Vom vedea ce colaborări putem face ulterior intrării noastre în Parlament.
Actualitate.net: Și mai am o întrebare, pentru că tot sunteți susținători ai dânsului și din câte știu aveți și această alianță. Spuneți-mi, vă rog, dvs. ce considerați legătură cu avortul, pardon, cu cezariana? Femeia ar trebui să facă cezariană sau nu? Pentru că domnul Georgescu, de exemplu, consideră că în momentul în care o femeie naște prin cezariană este ruptă de divinitate sau, mă rog, ceva de genul acesta.
Răzvan Constantinescu: Nici asta n-am auzit de la el. Eu vă spun părerea mea medicală. Părerea mea medicală și în același timp și creștină. Și anume, avortul trebuie să fie permis în anumite situații medicale bine precizate. Altfel, trebuie să intre cu forță și trebuie investit în acest lucru.
Actualitate.net: Ce înseamnă să intre cu forță? La ce vă referiți?
Răzvan Constantinescu: Să intre cu forță următorul lucru. Consilierea de către medicul ginecolog sau de către instituții special create pentru femei, să încercăm să evităm pe cât posibil avortul.
Actualitate.net: Credeți că dacă medicul nu-și dă acordul, o femeie n-ar trebui să aibă voie să facă avort?
Răzvan Constantinescu: Dacă femeia nu are o problemă medicală... (lipsă semnal). Repetați-vă!
Actualitate.net: Da, spuneam dacă o femeie nu are nici o problemă medicală, este însărcinată, dar nu dorește să țină sarcina, din varii motive...
Răzvan Constantinescu: Da, trebuie să existe o consiliere care să o convingă să nu omoare acel prunc.
Actualitate.net: Dar credeți că ar trebui să aibă dreptul să decidă asupra acestei chestiuni care are legătură cu corpul ei?
Răzvan Constantinescu: Nu, pentru că acolo este vorba și de o altă viață.
Actualitate.net: Deci femeia n-ar trebui să...
Răzvan Constantinescu: Eu pot să decid pentru mine, dar nu pot să decid pentru dvs.
Actualitate.net: Deci femeia n-ar trebui să aibă dreptul de a decide dacă poate să facă avort sau nu?
Răzvan Constantinescu: Ar trebui că această decizie să fie intensă consiliată.
Actualitate.net: Vă mai întreb o dată, ar trebui să aibă dreptul de a face avort sau nu?
Răzvan Constantinescu: Nu poți omorî o ființă vie.
Actualitate.net: Deci nu, practic.
Răzvan Constantinescu: Poftim?
Actualitate.net: Deci nu, nu ar trebui să aibă femeia dreptul de a face avort...?
Răzvan Constantinescu: Iar în privința cezarienei, vreau să vă spun că nașterea naturală are niște beneficii medicale extraordinare. Cezariana, pe de altă parte, împiedică o femeie să aibă mulți copii. Faci două, trei cezariene și e gata.
Actualitate.net: Înțeleg, dar poate sunt cazuri...
Răzvan Constantinescu: Sunt lucruri de dezbătut, oricum.
Actualitate.net: Poate sunt cazuri medicale în care pur și simplu mama este pusă în pericol dacă naște natural. Ce facem aici atunci în cazul ăsta?
Răzvan Constantinescu: Atunci clar, atunci clar, nici nu se discută. Păi pentru asta ar trebui făcută cezariana, sigur că aveți dreptate, așa este. Aici e o problemă medicală. - Iar acum, doamnă, iertați-mă, sunt atâtea metode contraceptive.
Actualitate.net: Da, dar Biblia spune, dacă ne luăm după ce spune Biblia, Biblia spune să nu se folosească. Vedeți, e păcat.
Răzvan Constantinescu: Depinde fiecare cum interpretează Biblia, care variantă a Bibliei. În Biblia care a ajuns în zilele noastre sunt multe inexactități. Dar pe de altă parte sunt multe lucruri de care noi ne-am mirat de-a lungul anilor și știința a venit și le-a confirmat. Da, dom'le, așa este. De exemplu, să faci bine cuiva, îți crește imunitatea. Asta s-a demonstrat științific. Iubește-ți aproapele -
Actualitate.net: Vreau să vă mai întreb un lucru tot legat de domnul Georgescu, care a spus că dânsul nu crede în formula apei.
Răzvan Constantinescu: Deci nu crede în formula apei? Dom'le, nu le mai scoateți, asta că nu crede în formula apei ...
Actualitate.net: Vă dați seama că eu nu am de unde să le scot
Răzvan Constantinescu: Vă rog să-mi trimiteți în scris aceste întrebări, cu un link-ul unde a spus omul că nu crede în formula apei.
Actualitate.net: Da, a zis că nu crede în...
Răzvan Constantinescu: Da, dar stați puțin, nu înțeleg un lucru. Eu pot crede sau pot să nu cred în orice? Asta e o vină sau cum?
Actualitate.net: Bine, nu, bineînțeles, dar vreau doar să vă întreb dacă rezonați și dvs. cu ideile dânsului
Răzvan Constantinescu: Păi nu pot să rezonez cu ceva ce-mi spuneți dvs. că ar fi spus altcineva. Eu cât am vorbit cu Călin și am vorbit ore și ore, nu a spus nimic aberant.
Actualitate.net: Eu sunt jurnalist, eu nu judec pe nimeni, nici pe dânsul.
Răzvan Constantinescu: Trebuie să aflați cât mai multe lucruri, vă înțeleg și vă susțin.
Actualitate.net: Este normal să vă întrebăm și noi pe dvs., care sunteți susținător al dânsului și mai ales că vă susțineți la alegeri. Și atunci, e normal să întreb și eu, ca să vă acuz de nimic. Sunt obiectivă.
Răzvan Constantinescu: Da, și vă răspund așa într-un fel metaforic. Formula apei nu contează, contează formula demnității umane. În acest domeniu, eu și Călin suntem pe aceeași lungime de undă.
Actualitate.net: Da, vă înțeleg. Dar, repet, vă întreb lucrurile care au scandalizat opinia publică
Răzvan Constantinescu: Opinia publică se scandalizează și la comandă. Vine un Gigel și spune "domnul Răzvan Constantinescu a spus că nu mai vrea să-i trateze pe cei care au fost în Piața Victoriei 2017".
Actualitate.net: Așa au spus?
Răzvan Constantinescu: 6 noiembrie, ziua în care am fost cel mai înjurat om de România. Era o minciună. Ar fi fost culmea să spun să vă facă Chirilă și cu Rareș Bogdan endoscopie, în sensul nu că nu vă fac eu, ci că eu nu mai am endoscop. - Iar voi ieșiți pentru o prostie, ieșiți la demonstrații împotriva uneia dintre cele mai bune măsuri fiscale post-decembriste, pe care o faceți, anume, trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Știți, este multă minciună în lumea noastră, doamnă. Luați de bun ce spun eu. Întotdeauna eu prin asta mi-am luat și înjurături, prin sinceritate. Sunt unele lucruri pe care vi le pot spune, altele pe care nu vi le pot spune, dar cele pe care vi le spun, vi le spun din inimă.
Actualitate.net: Haideți să vă dau să auziți, că oricum vă dau eu pe WhatsApp.
Răzvan Constantinescu: Da, da, da. (ascultă) - Am ascultat, da. Acum am înțeles. Deci omul nu combate teoria chimică propriu-zisă.
Actualitate.net: Ba da, cumva o combate.
Răzvan Constantinescu: Nu, nu, nu, nu. Lăsați-mă să termin. Și el spune așa, apa nu este un doar H2O simplu, ci ea este cu mult mai mult și aici are dreptate. Apa are memorie, apa are informații. Ca toate elementele chimice, practic. Și în curând o să vedem lucrurile astea. Deci el nu spune, dom'le, chimiștii greșesc când spun că sunt doi atomi de hidrogen și unul de oxigen. Și spune că asta nu este totul. E ca și cum ai spune așa, omul este cap, trunchi, abdomen, membre. Nu, omul este și suflet.
Actualitate.net: Ok, pot să înțeleg lucrul acesta, dar totuși spune că nu mai trece informația prin sticlele de apă îmbuteliată
Răzvan Constantinescu: A văzut o durere, și anume că apa noastră minunată din pământul românesc a ajuns să ne fie nouă vândută în sticle de plastic. Vândută, da? Da, ce să zic, sunt lucruri minore astea. Importantă este vibrația sufletească și eu cu domnul Georgescu avem acest lucru.
Răzvan Constantinescu, un medic de excepție
Răzvan Constantinescu s-a născut la Roman, județul Neamț, pe 12 iulie 1967, și este un medic român specializat în gastroenterologie și hepatologie, cunoscut pentru expertiza sa în boli hepatice și afecțiuni gastrointestinale. A devenit o voce recunoscută în domeniul sănătății din România și a semnalat de nenumărate ori problemele de sănătate publică cu care românii se confruntă și a oferit expertize în diverse publicații medicale.
În ultimii ani, Răzvan Constantinescu s-a remarcat și prin opiniile sale privind politicile de sănătate și crizele de sănătate publică. A fost un avocat pentru drepturile pacienților și a participat la discuții despre sistemul medical din România, însă opiniile sale a generat numeroase controverse.
Răzvan Constantinescu a fost un mare susținător al antivaccinării, lucru care i-a atras antipatii în perioada COVID.
„Până la vârsta de 7 ani, este posibil să se fi petrecut cea mai fericită perioadă a vieții mele. Am cunoscut lumea prin filtrul bunicilor mei materni. Cel mai bun profesor al meu a fost bunicul. Datorită lui, la 4 ani, ştiam să citesc, să cânt şi să recit. Acum 50 de ani, eu cunoşteam, în mare, vieţile celor mai importanţi scriitori români, când s-au născut şi când au murit, principalele opere. Din acest motiv, dar şi pentru că ştiam multe bancuri, eram atracţia adunărilor din cartier, toată lumea voia să audă ce mai spune şpanchiul. Și oamenii se bucurau să mă audă, chiar dacă aveam doar 4-5 ani.
„Bunicul m-a învățat să iubesc animalele și să îngrijesc grădina. Și mi-a predat una dintre primele lecții importante: omul se naște ca să fie fericit. Tot bunicul m-a învăţat câteva lucruri esenţiale: că cea mai frumoasă meserie din lume este cea de medic (însuşi „Moş Gerilă” avea un fiu medic!), că „americanul bătrân” e cel mai tare în toate, pentru că știe să ia de la ceilalți tot ce este valoros, dar şi că cel mai important lucru de făcut în viaţă este să te distrezi. Foarte încântat a fost când un musafir m-a întrebat ce-aș dori să devin și eu am răspuns pe nerăsuflate: președintele SUA vreau eu să fiu!”, scrie Răzvan Constantinescu pe site-ul personal.
Răzvan Constantinescu și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale din acest an, însă a fost respins de către Biroul Electoral Central, pe lângă Diana Șoșoacă și alți candidați.
Candidatura lui Răzvan Constantinescu la alegerile prezidențiale din România a fost respinsă din cauza numărului insuficient de semnături valide necesare pentru a se înscrie în cursa electorală. Conform legislației electorale din România, candidații la președinție trebuie să depună cel puțin 200.000 de semnături de susținere valide pentru a fi acceptați oficial în competiție.
În cazul lui Răzvan Constantinescu, Biroul Electoral Central (BEC) a constatat că numărul de semnături valide nu îndeplinea acest prag minim, ceea ce a dus la respingerea candidaturii sale. Este un proces obișnuit în cadrul alegerilor din România, unde validitatea semnăturilor este verificată riguros pentru a asigura corectitudinea și transparența procesului electoral.
Medicul Răzvan Constantinescu a acuzat la momentul respectiv că totul a fost o manipulare și că a depus 229.000 de semnături. Potrivit Biroului Electoral Central, Răzvan Constantinescu ar fi depus doar 109.141 de semnături.
Supărat, medicul a postat un mesaj tranșant pe social media: „MITITEII, SCĂPAȚI ÎN PANTALONI, MI-AU RESPINS CANDIDATURA ACUM DOUĂ ORE
Și? Scapă de mine? Atât au priceput ei din ultimii ani, că e de joacă atunci când e vorba de mine? (…) Facem contestație și câștigăm!“, a scris Răzvan Constantinescu, la momentul respectiv.