Rețetă românească de cozonac, veche de aproape 200 de ani

Publicat:
3 minute

Cozonacul este unul dintre cele mai iubite deserturi din România și nu lipsește aproape niciodată de pe masa românilor în prag de sărbătoare. Chiar și fără o ocazie specială, bucătăresele noastre se preocupă să aducă savoare în sânul familiei, iar cozonacul pare să fie dulcele pe care nimeni nu-l poate refuza, de la mic la mare. Iată o rețetă românească de cozonac care este veche de aproape 200 de ani.

Rețetă de cozonac veche de aproape 200 de ani

Rețeta românească de cozonac este cunoscută printre iubitorii de prăjituri, dar mai ales printre cei care încă mai păstrează tradițiile românești și încearcă să le ducă mai departe.

Rețeta românească de cozonac pe care urmează să o prezentăm este cea pe care o făceau strămoșii noștri încă de pe vremea lui Costache Negruzzi și Mihail Kogălniceanu.

Rețeta românească de cozonac are 183 de ani și era preferată de cei doi mari scriitori, care cereau să li se facă, din când în când, acest tip de cozonac.

Rețeta veche de cozonac românească, de pe timpul lui Negruzzi și Kogălniceanu

Ce ingrediente sunt necesare pentru cozonac:

Mai jos regăsiți rețeta românească de cozonac scrisă așa cum era în caietele de bucate ale doamnelor din vremurile trecute.

Așa se prepara rețeta de cozonac din moș strămoși, care chiar și acum, la aproape 200 de ani distanță, încă se mai gătește în casele românilor.

„La trei ocă de făină (o oca, adică 1.250 g), faci plămădeală cu o litră de drojdie de bere şi cu una litră de lapte (o litră, adică 320 sau 380 ml), puind şi trei ouă întregi.

Laşi de dospeşte frumos şi pui două litre şi jumătate de lapte, 18 ouă întregi, trei litre de unt topit şi sarea trebuincioasă şi, frământându-l până ce se desprinde de mâini.

Apoi lasă de dospeşte frumos şi, după ce au dospit bine, întoarce aluatul, îl mai lasă puţin de şede, pe urmă, făcând cozonaci, îi ungi cu gălbenuş de ou şi-i dai la cuptor”.

Rețeta de cozonac veche de aproape 200 de ani era una dintre cele mai iubite de bucătărese, însă, desigur, și bucătăria românească a evoluat, plus că există multe inspirații în ceea ce privește dulciurile și de la vecinii noștri, așa că rețetele pot fi ușor modificate.

În cozonacul tradițional românesc puteți adăuga, după gust și plăcere, inclusiv stafide, fructe confiate, dulceață, rahat sau chiar și ciocolată.

Rețeta de cozonac este cea menționată, poate fi diferită față de cele din zilele noastre, însă merită încercată cel puțin din curiozitatea de a vedea ce mâncau strămoșii noștri la desert.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine