Obiceiurile culinare neobișnuite ale fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu. Ce îi plăcea cel mai mult să consume la masă

Publicat:
5 minute

De la mâncarea sa preferată, tocana de găină cu toate părțile incluse, până la friptura de miel de Paște și musacaua de legume, descoperim preferințele stricte și ritualurile de masă ale lui Ceaușescu. Suzana Andreiaș, fost administrator al reședințelor prezidențiale, și arhitectul Camil Roguski au oferit mărturii valoroase despre aceste obiceiuri, inclusiv cele din preajma sărbătorilor de iarnă.

Nicolae și Elena Ceaușescu, la dineurile la care luau parte

Nicolae Ceaușescu, unul dintre cei mai notorii lideri comuniști, manifesta un interes deosebit momentelor culinare, aducându-și propria mâncare la întâlnirile cu liderii străini și consumând exclusiv băuturi preparate de personalul său.

Această precauție era parte a rutinei sale zilnice, ilustrând nu doar gusturile sale culinare, ci și preocuparea constantă pentru siguranța personală. De frică să nu fie otrăvit, ca și alți lideri comuniști, Ceaușescu punea alte persoane să-i guste mâncarea și băuturile înainte să le consume.

Delicatesele de pe masa familiei Ceaușescu în timpul sărbătorilor de iarnă

Camil Roguski, arhitect, a oferit detalii despre pregătirile extinse pentru sărbătorile de iarnă la reședințele lui Ceaușescu. De la sarmale și friptură la cozonac și băuturi tradiționale, meniul era o reflectare a gusturilor tradiționale ale lui Ceaușescu și a soției sale.

De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele romanești preferau.”, a spus Camil Roguski, arhitect.

„Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau.

Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!

Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele.

De băut se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion.”, a spus Mihaela Moraru, nepoata lui Nicolae Ceaușescu.

Tradițiile de Paște și plăcerea nevinovată: cozonacul

Paștele era o sărbătoare specială pentru Ceaușescu, deși nu din punct de vedere creștin, cu un meniu ce includea friptura de miel, cozonaci cu stafide și ouă roșii.

Suzana Andreiaș, fost administrator al reședințelor prezidențiale, a relatat cum a uitat să pregătească cozonacii pentru familia Ceaușescu, ceea ce a dus la cerințe urgente de preparare ale acestor dulciuri tradiționale.

„Pentru mine făcusem, dar pentru ei nu. Şi în ziua aceea, de Paşti, au venit la Snagov. Ouă roşii făcusem şi pentru ei, şi pentru mine. În casă era cozonac de la Sector (Gospodăria de Partid – n.r), frumos aranjat pe tavă. „De unde este cozonacul ăsta?”, mă întreabă tovarăşul. De la Sector, îi spun. „Tu n-ai făcut?”. N-am făcut!

Mi-a fost ruşine să-i spun că pentru mine am făcut şi pentru ei nu. „Uite, noi mergem să ne plimbăm şi tu ne faci cozonac până ne întoarcem!’”. În două ore am făcut cozonac acolo, în vilă, în cuptor. I-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti. A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie.

Şi o întreb pe fata din casă: „Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia?” „Dumnealor au mâncat”, a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide”, mărturisea Suzana Andreiaş în cartea - „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”.

Ceaușescu era înnebunit după musacaua din legume cu ou

Musacaua de legume era un alt fel de mâncare pe care Ceaușescu îl favoriza. Această preferință era în contrast cu alte obiceiuri culinare ale liderilor contemporani, reflectând aderența sa la tradițiile culinare românești.

Lui Ceaușescu îi plăcea musacaua cu ou și smântână pe deasupra. De asemenea, piftia de crap și salatele simple cu roșii, ceapă și brânză, consumate alături de friptură, erau printre preferințele sale.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine