Gorbaciov, Iliescu și uciderea lui Ceaușescu. Cine a ordonat cu adevărat moartea fostului dictator al României?

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Fostul președinte Ion Iliescu a vorbit, în urmă cu câțiva ani, despre uciderea lui Nicolae Ceaușescu din 1989, dar și despre reacția lui Mihail Gorbaciov, ex-liderul URSS. Așadar, Ion Iliescu a oferit detalii despre condamnarea și executarea soților Ceaușescu, dar și despre relația sa cu conducerea URSS în momente critice.

Ion Iliescu și uciderea lui Nicolae Ceaușescu

Ion Iliescu, fostul președinte al României, a adus în discuție într-un interviu de acum câțiva ani, opinia lui Mihail Gorbaciov, fostul lider al URSS, referitoare la execuția soților Ceaușescu din decembrie 1989. Gorbaciov, cu sinceritatea sa caracteristică, a mărturisit că nu a înțeles motivele execuției și a transmis clar că el nu ar fi ordonat o astfel de acțiune.

Reacția lui Gorbaciov a fost etichetată de Iliescu drept „firească”. Cu o transparentă sinceritate, Iliescu a mărturisit că ar fi optat pentru păstrarea vieții lui Nicolae Ceaușescu, pentru a-l lăsa să vadă consecințele regimului său. Iliescu a explicat, „Probabil că i-a pus cineva o întrebare și a fost o reacție umană firească”, făcând referire la răspunsul lui Gorbaciov în ceea ce privește execuția soților Ceaușescu.

Ca să curmăm vărsările de sânge generate de acea diversiune lansată în seara de 22 (decembrie 1989 – n.r.), care voia să împiedice structurarea unei noi forme de putere provizorie și care ne-a costat vieți umane, s-a dovedit corectă această decizie, imediat după proces încetând aceste acțiuni militare., a declarat Ion Iliescu cu privire la execuția Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu din data de 24 decembrie 1989.

Iliescu, rememorând contextul anilor '89, a subliniat presiunile și schimbările dramatice prin care România a trecut. La acel moment, deciziile luate de Nicolae Ceaușescu au condus inevitabil la condamnarea și execuția lui. Iliescu argumentează că decizia lui Ceaușescu de a folosi forța în Timișoara și București a fost factorul declanșator al situației dramatice din decembrie 1989.

Ceaușescu, când a luat decizia să deschidă foc la Timișoara, la București, a creat situația pe care noi am cunoscut-o și pe care alte țări n-o știu. Noi nu am avut șansa nici a polonezilor, nici a cehilor, nici a altora, șansa unei tranziții pașnice. Și asta din cauza lui Ceaușescu. Așa că, într-un fel, el a ptit faptele proprii., a declarat Ion Iliescu.

Intervenția militară: URSS și Rolul lui Iliescu

În timpul tumultuos al Revoluției din decembrie 1989, Ion Iliescu, alături de o facțiune de disidenți politici, au format Frontul Salvării Naționale (FSN). Acesta, cu sprijinul forțelor armate, a preluat controlul țării. Nu a trecut mult timp până când Iliescu a fost recunoscut drept lider al acestui front.

Un aspect crucial este documentul descoperit în arhivele Ministerului de Afaceri Externe polonez. Acesta confirmă că, la 23 decembrie 1989, Iliescu și Silviu Brucan au solicitat ajutor militar din partea Moscovei. Totuși, URSS a răspuns că este dispusă să furnizeze orice ajutor, cu excepția unei intervenții militare.

Astfel, Iliescu a fost acuzat de trădare pentru această solicitare. Deși acuzațiile s-au prescris, în același dosar, procurorii l-au pus sub acuzare pe Iliescu și pe Voican Voiculescu pentru crime împotriva umanității, fapte care nu se prescriu.

Execuția soților Ceaușescu

În istoria modernă a României, puține evenimente au avut un impact atât de profund și de durabil precum execuția soților Ceaușescu. Nicolae Ceaușescu, alături de soția sa, Elena, a condus România cu o mână de fier în ultimele decenii ale secolului 20. Era lor a fost marcată de politici dure, restricții și o izolare crescândă de lumea externă.

Era comunistă în România, sub conducerea soților Ceaușescu, a fost caracterizată de numeroase abuzuri împotriva drepturilor omului, de o opresiune asupra libertăților civile. Cu toate acestea, puterea lor a părut de neclintit până în momentele finale ale regimului.

Marea schimbare a venit în decembrie 1989. Protestele populare împotriva regimului Ceaușescu au crescut în intensitate și mărime, culminând cu ceea ce mulți consideră a fi momentul pivotal al revoluției române: execuția soților Ceaușescu. Într-o încercare de a fugi, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost capturați, judecați și executați, marcând astfel sfârșitul unei ere.

Acest eveniment a avut un impact profund asupra populației române, eliberând țara de sub jugul opresiunii comuniste și deschizând calea către democrație și libertate. Execuția soților Ceaușescu nu a fost doar sfârșitul unei domnii, ci și începutul unei noi ere pentru România, cu toate că a fost un moment tragic.

Execuția a devenit simbolică pentru căderea regimului comunist în România și a avut repercusiuni adânci pentru întreaga națiune. Mulți români își amintesc unde erau și ce făceau în momentul execuției, marcând un moment definitiv în conștiința colectivă a națiunii.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine