Ultrasunetele ar putea fi folosite ca metodă de livrare a vaccinurilor

4 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Cercetările inovatoare sugerează că vaccinările ar putea deveni mai puțin invazive prin utilizarea tehnologiei cu ultrasunete. Această nouă abordare implică aplicarea unui lichid care conține vaccinul pe piele și utilizarea ultrasunetelor pentru a penetra eficient vaccinul în corp. Această metodă promite să fie fără durere și elimină nevoia de ace tradiționale.

ilustrație actualitate.net

O echipa de cercetare condusă de Darcy Dunn-Lawless de la Universitatea Oxford, a dezvoltat o metodă inovatoare care combină moleculele vaccinului cu structuri proteice minuscule.

Această combinație este aplicată pe piele și apoi expusă la ultrasunete pentru o perioadă scurtă. Ultrasunetele conduc inițial amestecul în straturile superioare ale pielii. Forma unică a structurilor proteice cauzează formarea de bule, care, pe măsură ce se sparg sub expunerea continuă la ultrasunete, propulsează vaccinul mai adânc în piele. În plus, acest proces ajută la eliminarea celulelor moarte ale pielii, îmbunătățind permeabilitatea pielii și absorbția vaccinului.


În timp ce vaccinarea tradițională cu ac introduce vaccinul direct în mușchi, această metodă cu ultrasunete vizează doar straturile superioare ale pielii. Cu toate acestea, Dunn-Lawless explică că această livrare superficială este totuși eficientă pentru imunizare.


Experimentele pe șoareci vii au demonstrat că, deși această metodă introduce semnificativ mai puține molecule de vaccin în comparație cu injecțiile standard, a rezultat într-o producție mai mare de anticorpi. Șoarecii nu au arătat semne de durere sau deteriorare a pielii. Această creștere a răspunsului anticorpilor ar putea fi datorată concentrației mai mari de celule imune în piele comparativ cu țesutul muscular, un subiect care este încă în curs de investigare. Dunn-Lawless a prezentat aceste descoperiri la conferința Acoustics 2023 din Sydney, Australia.

Kate Edwards, de la Universitatea Sydney, observă că această abordare a vaccinării fără ac ar putea reduce ezitarea vaccinării la unele persoane, deși sunt necesare date suplimentare privind siguranța metodei la om pentru o aplicare mai largă.

Cu toate acestea, fiabilitatea acestei noi metode de vaccinare rămâne un subiect de studiu. Dunn-Lawless recunoaște că procesul de spargere a bulelor în piele poate fi oarecum imprevizibil, ducând potențial la o distribuție inegală sau imprevizibilă a moleculelor de vaccin. Pentru a rafina această metodă, echipa dezvoltă tehnici pentru a monitoriza procesul prin înregistrarea sunetelor exploziilor de bule, care ar putea oferi informații despre distribuția vaccinului sub piele.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine