O posibilă revoluție în tratamentul diabetului: MIT dezvoltă dispozitivul implantabil al viitorului

5 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Inginerii de la MIT au prezentat un dispozitiv implantabil revoluționar care oferă o nouă cale potențială de tratament pentru pacienții cu diabet de tip 1. Acest dispozitiv nu doar conține celule care produc insulină, dar este și echipat cu o mini fabrică de oxigen pentru a menține vitalitatea acestor celule.

Această fotografie arată partea catodică a dispozitivului complet asamblat, via MIT, Claudia Liu and Dr. Siddharth Krishnan, MIT/Boston Children’s Hospital

Acest dispozitiv inovator abordează o provocare majoră în domeniul tratamentului diabetului. Deși implantarea celulelor pancreatice producătoare de insulină pare o soluție optimă, aceste celule tind să-și epuizeze rezerva de oxigen după implantare, întrerupând astfel producția de insulină. Noul dispozitiv de la MIT abordează această problemă folosindu-se de un producător de oxigen încorporat, care extrage oxigen din vapori de apă din corp.


În teste pe șoareci diabetici, dispozitivul a reușit să stabilizeze în mod constant nivelurile de glucoză din sânge pentru o lună.


Prof. Daniel Anderson de la Departamentul de Inginerie Chimică al MIT a declarat: „Acesta poate fi văzut ca un instrument medical viu construit din celule umane care eliberează insulină, în combinație cu un sistem electronic de susținere a vieții.” Deși obiectivul principal este tratamentul diabetului, echipa crede că acest dispozitiv poate fi modificat pentru a aborda boli care necesită livrarea constantă a proteinelor terapeutice.

foto mit

Actualii pacienți cu diabet de tip 1 adesea injectează insulină zilnic, un proces care încă nu simulează capacitatea naturală a corpului de a regla nivelul glucozei din sânge.

Deși transplanturile de celule au avut succes, acestea necesită consumul de medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea.

O alternativă este utilizarea unui dispozitiv care protejează celulele de sistemul imunitar. Cu toate acestea, aprovizionarea cu oxigen a acestor celule închise rămâne o problemă.

Inovația MIT  produce în mod continuu oxigen prin divizarea apei, utilizând o membrană de schimb de protoni. Acest proces nu necesită baterii sau fire; utilizează un voltaj scăzut, alimentat fără fir de la o bobină externă pe care pacienții ar putea să o poarte ca o pată pe piele.


În cadrul testelor pe șoareci, două grupuri au fost comparate: unul cu dispozitivul producător de oxigen și celălalt cu un dispozitiv fără oxigen suplimentar. Primul grup a menținut niveluri normale de glucoză în sânge, în timp ce al doilea grup a prezentat hiperglicemie în decurs de două săptămâni.


Dincolo de diabet, acest dispozitiv poate ajuta și la livrarea pe termen lung a altor proteine terapeutice. Echipa speră să refineze dispozitivul pentru animale mai mari și teste pe oameni. Viziunea lor este un implant aproximativ de mărimea unei gume de mestecat, capabil de o funcționare extinsă în corp.


Diabetul: Boala modernă în creștere datorită alimentației contemporane

Diabetul, în special tipul 2, este adesea denumit "boala modernă" și a cunoscut o creștere alarmantă în ultimele decenii. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, numărul persoanelor cu diabet a crescut aproape dublu de la 1980 până în prezent. Una dintre principalele cauze ale acestei tendințe în creștere este transformarea radicală a dietei umane în era modernă.


ilustrație actualitate.net măncare

Alimentația contemporană este dominată de produse alimentare prelucrate, bogate în zaharuri adăugate, grăsimi saturate și sodiu. Consumul excesiv de băuturi îndulcite, fast-food și gustări procesate contribuie la creșterea incidenței obezității, un factor major de risc pentru diabetul de tip 2. În același timp, stilul de viață sedentar și lipsa activității fizice amplifică aceste riscuri.


Tipuri de diabet

Există mai multe tipuri de diabet printre care:

  1. Diabet de tip 1: Sistemul imunitar atacă și distruge celulele β din pancreas care produc insulină. Acesta apare de obicei la copii și tineri adulți, dar poate să apară la orice vârstă. Necesită administrare zilnică de insulină.
  2. Diabet de tip 2: Corpul nu produce suficientă insulină sau nu o utilizează eficient. Este cel mai frecvent tip de diabet și este adesea asociat cu obezitatea. Poate fi gestionat cu modificări ale stilului de viață, medicamente orale și, în unele cazuri, insulină.

Ce este MIT?

De la John Phelan - Operă proprie, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16997200

MIT (Massachusetts Institute of Technology) este o instituție privată de cercetare și învățământ superior situată în Cambridge, Massachusetts, SUA. Fondat în 1861, MIT este recunoscut la nivel global pentru programele sale în domenii precum știința, ingineria, economia și managementul. A contribuit semnificativ la dezvoltări tehnologice și științifice și a produs numeroși laureați ai premiului Nobel, inventatori și antreprenori. Campusul MIT este, de asemenea, un centru major de cercetare și inovație.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine