Temu, acuzată de încălcarea reglementărilor UE într-un set de reclamații ale consumatorilor

4 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Grupurile de protecție a consumatorilor din întreaga Uniune Europeană au depus plângeri coordonate împotriva Temu, acuzând platforma chineză de comerț de o serie de încălcări legate de Actul de Servicii Digitale (DSA) al Uniunii Europene.


Ce este Temu?

Temu este o aplicație de cumpărături online care a devenit populară datorită oferirii unei game largi de produse la prețuri foarte competitive. Platforma este operată de PDD Holdings, un conglomerat de comerț electronic cunoscut și pentru operarea platformei chineze Pinduoduo.

Lansată inițial în Statele Unite în 2022, Temu permite utilizatorilor să acceseze o varietate de articole, de la îmbrăcăminte și accesorii până la electronice și articole pentru casă.

Unul dintre principalele atracții ale aplicației este capacitatea de a oferi produse la prețuri reduse, adesea prin cumpărături în grup și oferte speciale. Această strategie de prețuri accesibile, combinată cu o gamă largă de produse, a contribuit la creșterea rapidă a popularității Temu în rândul consumatorilor.


Sancțiunile pentru încălcările confirmate ale regimului de guvernanță online și de siguranță a piețelor din UE pot ajunge până la 6% din cifra de afaceri anuală globală a companiei mamă a platformei. De exemplu, Pinduoduo, compania mamă a Temu, a raportat venituri de aproape 35 de miliarde de dolari pentru anul 2023, aproape dublu față de anul anterior; se estimează că Temu a reprezentat aproximativ 23% din această sumă anul trecut.


BEUC, organizația europeană a consumatorilor care reprezintă 45 de grupuri regionale de protecție a consumatorilor din 31 de țări ale UE, a declarat joi că a depus o plângere împotriva Temu la Comisia Europeană — cerând UE să o desemneze urgent ca o „platformă online foarte mare” (VLOP) sub DSA. (Statutul de VLOP ar însemna că Temu trebuie să se conformeze regulilor suplimentare de transparență.


În același timp, 17 dintre organizațiile membre ale BEUC din bloc au depus plângeri DSA la autoritățile naționale de protecție a consumatorilor — acuzând Temu de încălcarea regulilor generale ale regulamentului, care se aplică Temu din mijlocul lunii februarie.


Plângerile coordonate susțin că gigantul comerțului electronic nu îndeplinește o serie de cerințe DSA, inclusiv cerințele de trasabilitate a comercianților; regulile împotriva designului manipulativ; și transparența în jurul algoritmilor de recomandare a produselor.


Comentând într-o declarație, Monique Goyens, directorul general la BEUC, a acuzat piața de a fi „plină de tehnici manipulative” concepute pentru a împinge consumatorii să cheltuie mai mult, și a susținut că informațiile insuficiente despre comercianți „lasă frecvent consumatorii în întuneric despre cine le vinde produsele”.

Grupurile de protecție a consumatorilor ridică, de asemenea, preocupări legate de siguranța minorilor, subliniind că reducerile de preț extrem de mari și caracteristicile de gamificare integrate în platforma Temu sunt susceptibile să fie atractive pentru copii.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine