Temu: Aplicația de cumpărături ieftine ce a depășit TikTok în top-urile iOS și Android inclusiv în România

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Cea mai descărcată aplicație de pe App Store cât și pe Google Play nu este TikTok YouTube sau Instagram, ci o aplicație de cumpărături, inclusiv în România.

Ce este Temu și cum funcționează?

Temu propune oferte avantajoase la numeroase produse, cele mai multe trimise direct din fabrici sau depozite chinezești. Dincolo de costurile extrem de atractive, succesul Temu se datorează cu siguranță strategiei sale de a recompensa utilizatorii cu produse gratuite atunci când aceștia promovează aplicația în mediul online și conving prietenii sau familia să se alăture.

La prima vedere, Temu ("Temu: Shop Like a Billionaire" ) ar putea face ca unii utilizatori să se întrebe dacă este real sau un "scam". Pe lângă produse la prețuri foarte mici, platforma oferă șanse de a câștiga credite prin jocuri sau convingând prietenii să se alăture.

Temu este o "companie soră" a gigantului chinez de comerț electronic Pinduoduo, care a oferit oferte similare în China în ultimii ani. Pinduoduo a avut succes în China vânzând produse cu mari reduceri direct de la producători către cumpărătorii cu venituri mici.

Probleme de siguranța a datelor

Conform unui raport alarmant al CNN, Pinduoduo o plicație ce avea peste 750 de milioane de utilizatori lunar, se află sub un examen riguros pentru încălcări ale securității și confidențialității utilizatorilor. Experții în securitate cibernetică au descoperit capacitatea aplicației de a ocoli securitatea telefonului mobil, permițându-i astfel să supravegheze acțiunile utilizatorilor, să acceseze mesaje private și să modifice setările.

Aplicația Pinduoduo a fost suspendată de Google Play în Martie 2023.

Pentru consumatorii europeni care iau în considerare utilizarea Temu, este recomandată prudența. Deși nu s-au făcut acuzații directe împotriva Temu, asocierea sa cu Pinduoduo și preocupările generale privind practicile de date ale giganților tehnologici chinezi o fac o propunere riscantă.

Calitatea produselor

Am găsit pe situri de recenzii dar și pe alte comunități online,  mulți clienți care se plâng atât de calitatea produselor cât și de livrare așa cum se poate observa pe situri precum TrustPilot sau Reddit:

Platesti comanda, 3 saptamani mai tarziu, primesti un produs mult mai prost decat te asteptai, cu 0 sanse de retur. Dupa inca vreo 2-3 saptamani te trezesti cu contul gol.
Am doua comenzi la activ de vreo luna, amandoua venite intr'o saptamana de la comanda cu Fan curier. Am platit cu Google pay, nu mi-au furat banii din cont. Calitatea e pe masura pretului.

Protecția consumatorului

Dacă cumperi online din China și ai o problemă cu comanda, s-ar putea să fie greu să obții ajutor de la Protecția Consumatorului din România. Iată de ce:

  1. Legislația: Protecția Consumatorului în România funcționează pe legile din România și Europa. Site-urile din China nu sunt sub aceste legi.
  2. Rezolvarea problemelor: E greu să discuți cu un vânzător din China din cauza limbii și a diferențelor culturale.
  3. Costuri și timp: Poate fi scump și lung să rezolvi o problemă cu un vânzător din altă țară.
  4. Standarde diferite: Produsele din China pot fi diferite de cele la care te aștepți.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine