Premierul Florin Cîțu: când vom renunța la masca de protecție

Publicat:
4 minute

Premierul Florin Cîțu a declarat, într-o conferință de presă, marți, că românii vor putea scăpa de masca de protecție dacă se atinge pragul de  5 milioane de persoane vaccinate, de la 1 iunie, în drumețiile montane sau la plajă, dar și la alte evenimente.

article img

Premierul României, Florin Cîțu. Sursa foto: gov.ro

Florin Cîțu: „Ne interesează să ajungem la 1 iunie la rata de vaccinare de 5 milioane de persoane vaccinate”

Premierul României a anunțat că România se îndreaptă cu pași repezi către normalitate, iar asta datorită campaniei de vaccinare, dar și pentru că oamenii au răspuns pozitiv la îndemnul său de a se vaccina, pentru a scăpa de pandemia cu COVID-19.

„Vreau să le mulțumesc românilor pentru că am avut o sărbătoare pascală liniștită, fara niciun fel de evenimente. Oamenii au înțeles să respecte regulile în vigoare și se vede că, de fapt, avem rezultate din ce în ce mai bune în ceea ce privește rata de pozitivare, numărul scade în fiecare zi, Bucureștiul este sub 3 la mie.

De fapt, nu mai sunt județe în România care să aibă rata de pozitivare mare. Ceea ce înseamnă că ce am făcut până acum am făcut bine.

M-am uitat pe date în ultimele zile și se vede că accelerarea campaniei de vaccinare are un efect pozitiv. Toate orașele mari au rata de vaccinare de peste 20% și este clar că în orașe am avut un ritm puternic pe care trebuie să-l păstrăm. Singura soluție de a scăpa de pandemiei este vaccinare.

Ne interesează să ajungem la 1 iunie la rata de vaccinare de 5 milioane de persoane vaccinate. Putem să vorbim de o relaxare a măsurilor în acest context ”, a declarat premierul României, Florin Cîțu, în conferința de presă.

Unde și în ce condiții putem să stăm fără masca de protecție

Relaxarea măsurilor și renunțarea la masca de protecție în anumite situații va avea loc chiar de la 1 iunie, însă cu o singură condiție: să existe peste 5 milioane de persoane vaccinate împotriva coronavirus, până la acea dată.

„Este clar că putem vorbi despre fără masca pe plaja, de exemplu. Fară masca, daca mergem la munte în drumeție, putem să mergem fără masca. Dar putem să vorbim și de lucruri sau de facilitați pentru persoanele vaccinate.

Putem să vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot să ajungă la capacitate de 100% cu persoane vaccinate, la interior.

Sau hoteluri, pe litoral, cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate. Deci sunt lucruri la care ne uitam. Putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate și așa mai departe.

Vom avea aceste evenimente pilot în București și în Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune și putem să ne gândim la astfel de evenimente”, a declarat Florin Cîțu.

În ce condiții renunțăm definitiv la masca de protecție

Toată lumea își dorește să renunțe la purtarea măștii de protecție în aer liber, însă acest lucru nu se va lua în calcul, deocamdată, cel puțin nu mai devreme de 1 August. Desigur, lucrurile se pot schimba în funcție de numărul persoanelor vaccinate, ori numărul de persoane infectate cu COVID-19.

„Deocamdată nu. Aș aștepta până la 1 august pentru acest lucru, depinde cum se mișcă lucrurile. Ați văzut că și în Israel s-a renunțat la mască după ce s-a ajuns la o vaccinare de 60%”, a spus premierul României.

Când se vor putea face petreceri până după miezul nopții și cine poate participa

Cu privire la relaxarea condițiilor pentru restaurantele de pe litoral, și nu numai, în sezonul estival, mai exact pentru extinderea petrecerilor până după miezul nopții, ca pe vremuri, însă pentru persoanele vaccinate, Florin Cîțu a adus lămuriri și în acest context. Premierul a fost întrebat de jurnaliști în contextul petrecerilor prelungite la care prezenți vor putea fi exclusiv persoanele vaccinate

„Voi avea o discuție cu operatorii economici, în special cu cei din zona estivală, dar, în general, cu toți. Pentru că aș vrea să văd mai multă responsabilitate, apoi să discutăm despre relaxarea condițiilor. Au fost câteva lucruri în weekend (n.r de Paște), care nu mi-au plăcut la câțiva operatori economici. O să fim mai duri pentru cei care respectă condițiile și vom fi mai duri cu cei care nu respectă. Voi avea o vizită la Constanța și vom stabili, în ceea ce privește relaxarea măsurilor pentru petrecerile să dureze toată noaptea, dar niciodată nu au fost deschise chiar toată noaptea, pentru că sunt, totuși, stațiuni.”, a declarat Florin Cîțu.

Situația coronavirus în România

De la începutul pandemiei cu COVID-19 și până în prezent, Centrul de Comunicare Strategică a transmis că în România s-au infectat cu noul coronavirus 1.060.895 de persoane, dintre care 1.002.985 de pacienți au fost vindecați, anunță MAI.GOV.ro

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.564 de cazuri noi, ceea ce semnifică faptul că numărul persoanelor infectate scade, după ce campania de vaccinare a început pe teritoriul țării noastre. S-au folosit aproape 37000 de teste la nivel național de pe 4 până pe 5 mai 2021, mai exact, au fost efectuate 24.559 de teste RT-PCR (13.048 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.511 la cerere) și 12.423 de teste rapide antigenice.

De când au devenit accesibile și până în prezent, la nivel național, au fost prelucrate 7.420.545 de  teste RT-PCR și 922.015 teste rapide antigenice.

La nivel global, 154 de milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, dintre care 3.117.542 (+90.640) au decedat, iar 91 de milioane de oameni s-au vindecat, iar 3,23 de milioane au murit în urma infectării cu COVID-19.

Mai multe pentru tine