Obiceiul ciudat pe care David Popovici îl are în timpul mesei de când e copil. Ce mănâncă și ce bea. Are un ritual strict: „Este un obicei mai special, funcţionează la mine”

11 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

David Popovici are un obicei ciudat în timpul mesei, însă spune că pentru el funcționează perfect și îl ajută. Fostul campion mondial la înot are o dietă strictă de mâncare, este atent la ce consumă și se antrenează zilnic. Alimentația lui este foarte bine gândită.View this post on Instagram

A post shared by Sprint With The Stars (@sprintwiththestars)

  • David Popovici, tânărul fenomen la înot, are un regim alimentar în care sunt incluse mai multe produse sănătoase, printre care iaurtul, bananele, semințele de chia, mierea, fulgii de ovăz, dar și gustările bogate în migdale și curmale.
  • David Popovici a povestit că a renunțat la pâinea albă, pe care a înlocuit-o cu pâinea integrală, dar și la fast-food, de câțiva ani, iar în prezent consumă 8 mese pe zi, stabilindu-și dieta în funcție de rigorile antrenamentelor.
  • Regimul alimentar ținut de David Popovici este completat de colaborarea cu un psiholog și o atenție deosebită acordată prevenirii dopajului.
„Mama lui David a făcut și cursul de ofițer control doping, doar ca să cunoască procedurile, să poată să prevină orice eroare în procesul de pregătire. Dacă ar vrea, ar putea participa la controalele ANAD, la recoltări, dar nu în natație sau la clubul Dinamo, unde activează fiul său.”, a declarat Gabriela Andreiașu, director general ANAD (Agenția Naționale Anti-Doping), în iunie 2022, scrie GSP.

David Popovici, obiceiuri alimentare ciudate, dar funcționale

David Popovici, campionul mondial la înot, a reușit să capteze atenția internațională nu doar prin talentul său nativ și rezultatele impresionante, ci și prin stilul său de viață riguros, axat pe un regim alimentar bine structurat și o pregătire fizică și mentală meticuloasă. Născut pe 15 septembrie 2004, Popovici a devenit un nume de referință în lumea înotului.

Un aspect deloc neglijat al succesului lui Popovici în bazin îl constituie dieta sa atent planificată. Începând ziua cu un iaurt de 500 grame, îmbogățit cu banane, semințe de chia, miere și fulgi de ovăz, campionul la înot își asigură aportul necesar de energie și nutrienți. Masă matinală a lui David Popovici este completată de fructe uscate, favoritele sale fiind migdalele și curmalele, care sunt bogate în proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.

Ritualul lui David Popovici de dimineață înseamnă trezirea cu două ore înainte de antrenament, la ora 4:30, pentru a permite timp suficient digestiei. Tot atunci ia și prima masă.

Ulterior, David Popovici urmează antrenamentele în sala de forță și sesiunile în bazin, începând cu ora 6:30, în cele mai bune condiții. Post-antrenament, Popovici optează pentru un o băutură specială, un shake nutritiv și proteic pe bază de lapte, miere și scorțișoară sau cacao, benefic în recuperarea musculară.

De altfel, David Popovici are un obicei bizar în timpul primei mese de dimineață, însă este un obicei pe care îl are de când era copil și care pentru el dă rezultate.„Mănânc bine dimineața. Mănânc cu ochii închiși, ca să dorm la loc, o fac de mic și văd că funcționează la mine. Să am timp să se digere mâncarea, dar să şi mănânc destul. Mai întâi am sală, la 06:30, apoi primul antrenament, de la 07:00”, a afirmat David Popovici.

Pe lângă toate astea, un aliment delicios la care David Popovici a renunțat, însă iubit de aproape toată lumea, dar care poate fi uneori dăunător, este pâinea albă, pe care a înlocuit-o cu cea integrală. De altfel, nu știm dacă de sărbători gustă și David Popovici din bunătăți, în special din cârnați, însă știm că aceștia au fost eliminați din dieta sa. De altfel, nici fast-food-ul nu se regăsește în alimentația lui David Popovici.

Cu până la 8 mese pe zi, înotătorul susține că mesele dese și sănătoase sunt cheia unei alimentații echilibrate, care, de altfel, îl ajută în activitatea fizică.

„Am o masă înainte de antrenament și o masă imediat după antrenament. Ajung acasă, mai mănânc ceva. După aceea, am prânzul. Când zic ceva, e o masă normală.
Important e să mănânc sănătos şi să mă feresc de fast food sau chestii de genul. Prânzul e ceva de a patra masă. După prânz poate mai mănânc ceva, poate un snack, un baton mai mare, imediat după antrenament.
Şi după care am cina. Cred că s-au adunat 7. Uneori am şi 8. Am nevoie, pentru că ard foarte mult. Cred că dacă m-aş lăsa de înot brusc, m-aş îngrăsa imediat.
Mă ajută şi metabolismul puţin, dar faptul că înot, în medie, într-o zi obişnuită, 15 kilometri pe zi, ard foarte mult", a declarat David Popovici, la podcastul Fair Play.

Totuși, în vacanțe se mai bucură chiar și David Popovici de o porție decartofi prăjiți, după cum chiar el a arătat pe social media.

View this post on Instagram

A post shared by david popovici 🧫 (@chlorinedaddy)

David Popovici a fost doborât de chinezul Pan Zhanle

În 2022, la Roma, Italia, David Popovici a obținut recordul mondial la 100 m la Campionatele Europene din 2022 cu un scor de 46 sec 86/100.

Chinezul Pan Zhanle a reușit în cadrul la Campionatelor Mondiale de nataţie de la Doha să obțină 46 sec 80/100, un nou record mondial.

„E o onoare pentru mine să dobor acest record. Reprezintă o motivație în plus, atât pentru înotătorii tineri, cât și pentru cei mai în vârstă. Cred că pot să înot mai repede decât am făcut-o astăzi și să scot un timp mai bun. Doborârea recordului mondial a venit natural, iar acum obiectivul meu este să înot și mai repede.”, a declarat Zhanle Pan, după doborârea recordului, scrie eurosport.ro, care citează Swimming World Magazine.
Am fost şocat când am văzut timpul, nu mă aşteptam să bat recordul acum - am vrut să îl las pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.”, a mai spus Pan Zhanle, care ar fi avut o stare febrilă înainte să doboare recordul lui David Popovici.


Cine este David Popovici și cum a cunoscut succesul?

David Popovici este un înotător român care a captivat atenția lumii prin performanțele sale remarcabile de la o vârstă fragedă. Născut pe 15 septembrie 2004, Popovici a început să înoate de mic și a arătat un talent natural pentru acest sport. Cu o dedicație și o muncă asiduă, el a reușit să se distingă pe plan național și internațional, devenind unul dintre cei mai promițători înotători ai generației sale.

Originar din București, David Popovici a început să înoate de la vârsta de patru ani la bazinul olimpic „Lia Manoliu” din Sectorul 3 din Capitală, însă pentru a corecta o problemă medicală la spate, o scolioză aflată în stadiu incipient, după cum a recomandat un ortoped.

La 9 ani a început să se antreneze cu un fost înotător pe nume Adrian Rădulescu, care este și doctor în performanță atletică, iar un an mai târziu, David Popvici a doborât primul său record național, la 50 m spate, deținut de Dragoș Coman pentru 24 de ani. Succesul abia acum începea să vină pentru Popovici, care la 14 ani a devenit cel mai rapid înotător sub 15 ani din istoria Festivalului Olimpic al Tineretului European, după ce a înotat 100 de metri în 49,82 secunde.

Popovici a devenit cunoscut pe scena internațională în anul 2021, când a uimit publicul și experții din domeniu cu performanțele sale la Campionatele Europene de Înot pentru Juniori și la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Deși era unul dintre cei mai tineri participanți, determinarea și talentul său l-au ajutat să concureze de la egal la egal cu înotători mult mai experimentați.

David Popovici se specializează în probele de sprint liber, în special la 100 și 200 de metri liber. Stilul său de înot este caracterizat prin eficiență, viteză și o tehnică impresionantă, care îi permite să minimizeze rezistența apei și să maximizeze propulsia. Lui Popovici i se mai spune și „Rechinul”, datorită rapidității sale în bazin.

În afara bazinului, David Popovici este cunoscut pentru maturitatea sa, modestia și dedicarea pentru sport. El este văzut nu doar ca un atlet excepțional, ci și ca un model pentru tinerii sportivi, demonstrând importanța perseverenței, disciplinei și pasiunii pentru atingerea excelenței.

Pe măsură ce cariera sa progresează, David Popovici continuă să inspire și să motiveze o nouă generație de înotători, atât în România cât și în întreaga lume.

Așteptările sunt mari pentru acest tânăr înotător, iar mulți sunt entuziasmați să vadă ce va realiza în viitor, având potențialul de a deveni unul dintre cei mai mari înotători ai tuturor timpurilor.Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine