fb pixel

Studiu: Alimentul care crește tensiunea arterială. Consumă zilnic mai puțin cu o linguriță: „Efectul este la fel ca în cazul medicamentelor pentru tratarea hipertensiunii arteriale”

7 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Un nou studiu arată că reducerea consumului zilnic de sare cu o linguriță poate scădea tensiunea arterială. Acest lucru poate fi la fel de eficient ca și medicamentele pentru hipertensiune arterială.  

Astfel, reducerea unei lingurițe de sare din alimentația dumneavoastră în fiecare zi poate scădea tensiunea arterială maximă la fel de mult precum un medicament tipic pentru hipertensiune arterială, chiar dacă nu aveți tensiune arterială ridicată, potrivit unui nou studiu publicat în revista JAMA.

Reducerea sării, o alternativă la medicamente

Un studiu recent a adus la lumină un fapt interesant: reducerea consumului de sare în dietă poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate, comparabile cu efectele medicamentelor folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

O linguriță de sare, echivalentă cu 2.300 de miligrame de sodiu, reprezintă limita zilnică recomandată pentru adulții de peste 14 ani, conform celor mai recente orientări nutriționale din SUA. Cu toate acestea, Asociația Americană a Inimii recomandă o dietă cu mai puțin de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.

Acest studiu se remarcă prin faptul că este primul care demonstrează că persoanele care iau deja medicamente pentru tensiunea arterială pot obține îmbunătățiri semnificative prin limitarea consumului de sodiu. Co-investigatorul principal, Norrina Allen, profesor de medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern, a explicat că „indiferent de medicație, am constatat că 70% până la 75% dintre oameni au șanse să vadă o scădere a tensiunii arteriale dacă reduc sodiul din dieta lor.”

Hipertensiunea arterială, o amenințare a sănătății publice din toată lumea

Hipertensiunea arterială este adesea numită "ucigașul tăcut" deoarece nu prezintă simptome evidente. Singura modalitate de a afla dacă suferiți de această afecțiune este prin testarea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, este o problemă globală de sănătate, afectând unul din trei adulți din întreaga lume și având potențialul de a duce la complicații grave precum atacuri de cord, insuficiență cardiacă, leziuni renale și accidente vasculare cerebrale, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 2023.

Statisticile din Statele Unite arată că aproape jumătate dintre americani trăiesc cu tensiune arterială crescută, iar aproximativ o treime dintre aceștia se confruntă cu hipertensiune "rezistentă," care nu răspunde la tratamentul cu trei tipuri diferite de medicamente. Mai mult, un studiu din 2021 a relevat că bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani au cu până la 70% mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială necontrolată în comparație cu femeile de aceeași vârstă, scrie CNN.com.

Specialiștii avertizează că unul dintre principalii factori care contribuie la hipertensiunea arterială este consumul excesiv de sare. Dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver, explică că majoritatea oamenilor consumă mult mai multă sare decât ar trebui, deoarece aceasta se găsește în aproape toate alimentele pe care le consumăm. Chiar și o linguriță de sare poate avea un impact semnificativ asupra tensiunii arteriale, conform expertului.

Ce spune studiul care susține că o linguriță de sare în minus poate scădea tensiunea arterială

Studiul, publicat recent în revista JAMA, a implicat 213 persoane cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani. Participanții au fost împărțiți în două grupuri, fiecare urmând o dietă cu conținut diferit de sare timp de șapte zile, după care au trecut la dieta opusă.

Rezultatele au fost semnificative: în timpul săptămânii cu conținut ridicat de sare, tensiunea arterială a participanților a rămas la nivelurile obișnuite. În schimb, în timpul săptămânii cu conținut scăzut de sare, tensiunea arterială a scăzut cu 8 milimetri de mercur în comparație cu dieta bogată în sodiu.

„În comparație cu dieta lor normală, oamenii și-au redus tensiunea arterială cu aproximativ 6 milimetri de mercur, cam același efect pe care l-ai vedea pentru un medicament de primă linie pentru tensiunea arterială.”, spune Norrina Allen.

Această scădere a tensiunii arteriale s-a produs rapid și nu a avut efecte secundare semnificative, cu excepția adaptării la o dietă cu mai puțin sodiu.

Beneficiile reducerii consumului de sare

Reducerea consumului de sare aduce cu sine numeroase beneficii pentru sănătate, precum scăderea tensiunii arteriale și, implicit, reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare.

În plus, evitarea consumului excesiv de sare poate contribui la prevenirea unor efecte secundare nedorite asociate cu medicamentele pentru tensiunea arterială, cum ar fi constipația sau diareea, amețelile, lipsa de energie, durerile de cap, durerile musculare, greața, nervozitatea, oboseala, creșterea sau pierderea în greutate și problemele de erecție.

Pentru a reduce consumul de sare, experții recomandă atenție sporită la etichetele produselor alimentare și la prepararea acasă a meselor. Este important să se evite alimentele procesate, care conțin adesea cantități mari de sare. Un exemplu dat de Dr. Freeman este cel al pâinii, care poate conține până la 400 sau 500 de miligrame de sare la câteva felii. De asemenea, preparatele din carne și mâncărurile de tip fast-food pot ascunde cantități semnificative de sare.

În cadrul studiului, dieteticienii au pregătit diete cu conținut scăzut de sare folosind produse disponibile în magazinele alimentare locale. Acest lucru a implicat lecturarea atentă a etichetelor pentru a selecta produsele adecvate. În plus, meniul cu conținut scăzut de sare analizat de CNN a inclus ovăz rapid, iaurt grecesc, struguri, pui la grătar, salată verde, supă de linte, pâine, unt de arahide și chipsuri de tortilla.

Metoda DASH, o altă alternativă eficientă

Pentru cei interesați să reducă consumul de sare, metoda DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) reprezintă o strategie eficientă și aprobată de experți. Planul DASH constă în mărirea consumului de legume, fructe, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, limitarea alimentelor bogate în grăsimi saturate și reducerea consumului de sodiu la 2.300 de miligrame pe zi, ceea ce a fost și obiectivul studiului menționat.

Planul DASH propune un meniu care include patru până la șase porții de legume și patru până la șase porții de fructe zilnic, trei porții de produse din cereale integrale, două până la patru porții de produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi și câteva porții de carne slabă, nuci, semințe și leguminoase.

Studiul recent arată că reducerea consumului de sare poate avea efecte benefice semnificative asupra tensiunii arteriale, comparabile cu efectele medicamentelor pentru hipertensiunea arterială.

Notă de redacție: Reducerea consumului de sare poate fi o modalitate eficientă și sănătoasă de a preveni și controla tensiunea arterială ridicată, o problemă serioasă de sănătate publică în întreaga lume.

Pentru a beneficia de aceste efecte, este important să fiți conștienți de conținutul de sare al alimentelor pe care le consumați și să luați măsuri pentru a reduce consumul de sare în dieta zilnică. Alegerea unor strategii alimentare sănătoase și echilibrate poate contribui la menținerea sănătății cardiovasculare pe termen lung.

Însă, înainte de a lua orice decizie cu privire la dieta voastră, dar și cu privire la medicamentele pe care le consumați, este important să consultați un medic specialist.



Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.48
  • CHF 5.32
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 17°C icon
  • Cluj-Napoca 18°C icon
  • Constanta 20°C icon
  • Iasi 11°C icon
  • Brasov 9°C icon
  • Timisoara 18°C icon
  • Craiova 18°C icon