Medicul Vlad Ciurea:„Alimentul preferat al românilor este extrem de nociv pentru creier. Nu-l mai mănânc de 10 ani”

4 minute
Publicat:
Autor: Alexandra Marin


Medicul Vlad Ciurea, un doctor renumit și o personalitate respectată din domeniul neurochirurgiei din România, a tulburat apele cu o declarație uluitoare despre alimentul preferat al românilor, pe care majoritatea îl consumă zilnic. În cadrul emisiunii iThink, difuzată pe Antena3CNN, reputatul medic a dezvăluit că, deși gustos, acest aliment este extrem de nociv pentru creier.

Specialistul nu mai mănâncă cartofi de aproximativ 10 ani

Medicul Vlad Ciurea a mărturisit că a eliminat cartoful din dieta sa cu aproximativ 10 ani în urmă, susținând că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală.

Este o afirmație puternică, mai ales având în vedere popularitatea acestei legume în bucătăria românească și rolul său central în multe mese tradiționale. Este până la urmă una dintre cele mai accesibile legume și este consumată extrem de des de către familiile care au o situație financiară precară, însă și de cei care își permit un nivel de trai mai bun.

„Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală.”, a spus medicul în emisiune iThink.

Mai mult decât atât, Ciurea a atras atenția și asupra efectelor negative ale consumului excesiv de pâine, explicând că, în ciuda gustului său plăcut, aceasta încetinește activitatea creierului. Specialistul a evidențiat faptul că pâinea conține aceleași substanțe ca și cartofii, iar amidonul, prezent în ambele alimente, poate avea consecințe catastrofale asupra sănătății cerebrale.

Recomandările neurochirugului: evitați prăjelile, alimentele condimentate și prăjiturile

Medicul Vlad Ciurea încurajează oamenii să bea 2 litri de apă pe zi, să se lase de fumat și să mănânce multe nuci, miere și semințe, care ajută activitatea craniană. sursa foto: Captură video

Pe lângă evitarea cartofilor și a pâinii în cantități mari, medicul Ciurea sfătuiește românii să reducă consumul de prăjituri și alimente foarte condimentate. Acesta subliniază importanța consumului de lichide, în special a ceaiului verde, pentru menținerea sănătății creierului.

„Toate prăjelile fac rău, tot ce se face în ulei fierbinte. Și super condimentate, la fel fac rău. Ceea ce-i face bine creierului sunt apa plată şi unele tipuri de ceaiuri. Dar, în schimb, creierul are un avantaj pe care noi nu-l luăm în considerație. Trebuie să-i dăm apă. El înghite foarte multă apă, de aceea eu pledez să se bea doi litri de apă pe zi, nu atât pentru burtică, ci și pentru creier.”, a explicat medicul Vlad Ciurea.

De asemenea, profesorul Vlad Ciurea împărtășește un secret simplu pentru menținerea unei sănătăți optime: consumul zilnic al unei lingurițe de miere. Acest aliment natural, alături de ciocolata neagră, este considerat de către medic un excelent stimulator pentru creier.

Mierea reprezintă o alternativă ideală la zahăr în alimentație și este recomandată de nutriționiști celor care doresc să își controleze greutatea.

Un studiu efectuat la Universitatea San Diego din SUA susține că înlocuirea zahărului cu miere contribuie la prevenirea acumulării kilogramelor în plus și, în același timp, scade tensiunea arterială.

Mai mult decât atât, conform constatărilor aceleiași cercetări, se indică că consumul de miere poate contribui la reducerea nivelului de trigliceride.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine