Israel solicită evacuarea a 1,1 milioane de oameni din Gaza

3 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Armata israeliană a ordonat vineri evacuarea imediată a 1,1 milioane de oameni din partea de nord a Fâșiei Gaza, semnalând posibila declanșare a unei ofensive terestre semnificative.

Directiva de evacuare vine în urma intenselor atacuri aeriene ale armatei israeliene din Fâșiei Gaza.

bombardamente Gaza, captură youtube.com

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a exprimat imposibilitatea de a pune în aplicare ordinul de evacuare fără a avea ca rezultat „consecințe umanitare devastatoare.” Decizia militarilor israelieni de a pulveriza Fâșia Gaza, de a opri livrările de necesități de bază și de a preveni intrarea de provizii din Egipt a agravat o criză umanitară deja critică.

Grupurile internaționale de ajutor sună alarmele, dar guvernul israelian, susținut de o aprobare de la Secretarul de Stat Antony Blinken, continuă să avanseze.

Directiva pentru ca civilii să părăsească nordul Fâșiei Gaza poate semnala o invazie la sol de mare anvergură împotriva militanților Hamas, urmând incursiunii îngrozitoare de la sfârșitul săptămânii trecute când peste 1300 de israelieni ar fi fost omorăți și cel puțin 100 de ostatici au fost luați de către militanți.


Peste 1.300 de israelieni și mai mult de 1.500 de palestinieni și-au pierdut deja viețile. CICR avertizează că generatoarele de urgență de la spitalele din Gaza ar putea rămâne fără combustibil în câteva ore, în timp ce Programul Alimentar Mondial al ONU subliniază că proviziile de alimente și apă proaspătă se diminuează periculos.


Ministrul Apărării Israelului, Yoav Gallant, a declarat solemn: „Acum este vremea războiului.”


În ciuda apelurilor la reținere din diferite părți ale comunității internaționale, Israelul rămâne ferm în poziția sa, încurajat de sprijinul neclintit american. Turul Secretarului Blinken în Orientul Mijlociu, în care se așteaptă să includă întâlniri cu Regele Abdullah al Iordaniei și cu Mahmoud Abbas, șeful Autorității Palestiniene, are ca scop atenuarea efectelor secundare ale conflictului, dar subliniază și rolul complex al SUA în tragedia care se desfășoară.


Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a criticat răspunsul ONU la avertismentul dat locuitorilor din Gaza ca fiind "rușinos". Cu toate acestea, un oficial Hamas a respins ordinul de evacuare ca fiind "propagandă falsă", îndemnând cetățenii din Gaza să rămână pe loc.
Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine