Putin susține că Rusia a efectuat un test reușit al rachetei nucleare Burevestnik
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că a fost efectuat un "test final reușit" pentru racheta cu propulsie nucleară Burevestnik.
Prezentată publicului pentru prima dată în 2018, se crede că racheta Burevestnik are o rază de acțiune "nelimitată". Cu toate acestea, există puține informații oficiale despre capacitățile acesteia și în trecut au existat speculații despre teste nereușite ale rachetei.
Nicio verificare independentă nu a fost făcută privind declarația președintelui Putin, iar ministerul rus al apărării nu a comentat subiectul.
Cu toate acestea, imagini prin satelit din luna trecută au arătat dezvoltări pe Novaya Zemlya, un arhipelag din Marea Barents, unde în trecut au fost efectuate teste nucleare sovietice.
Adresându-se unei audiențe la Soci, transmisă în direct la televiziunea națională, Putin a remarcat: "Am încheiat aproape lucrul la noile arme strategice pe care le-am anunțat cu câțiva ani în urmă." El a adăugat: "A fost efectuat un test final reușit al rachetei Burevestnik, o rachetă cu propulsie nucleară și rază de acțiune globală."
Racheta, numită "Skyfall" de către NATO, se crede că este propulsată de un reactor nuclear care se activează după lansare.
Cu toate acestea, Grupul de Control al Armelor, Nuclear Threat Initiative, a informat New York Times că toate cele 13 teste cunoscute efectuate între 2017 și 2019 au eșuat.
Putin a menționat, de asemenea, că lucrarile la o nouă rachetă balistică intercontinentală, Sarmat, sunt aproape de finalizare. Deși a dezvăluit aceste avansări, el a afirmat că doctrina nucleară a Rusiei va rămâne neschimbată. Putin a subliniat că Rusia nu este sub nicio amenințare și niciun individ rațional nu ar lua în considerare un atac nuclear împotriva țării.
Putin a sugerat de asemenea că Rusia ar putea reconsidera ratificarea Tratatului de Interzicere Comprehensivă a Testelor Nucleare din 1996, având în vedere că SUA l-au semnat, dar nu l-au ratificat.
Care sunt diferențele între o rachetă propulsată chimic și o rachetă propulsată de energie nucleară?
Propulsia clasică în rachete folosește reacții chimice pentru a genera tracțiune, consumând combustibili solizi sau lichizi care, odată ardere completă, opresc propulsia rachetei.
Pe de altă parte, propulsia nucleară se bazează pe energia produsă de fisiunea atomică. Aceasta încălzește un gaz care este apoi ejectat pentru a produce tracțiune, permițând rachetelor o autonomie mai mare.
Cu toate acestea, utilizarea propulsiei nucleare este controversată din cauza riscurilor asociate cu radiațiile și potențialele accidente.