Cine sunt cei mai tineri primari din România și ce culoare politică au. Vârsta nu a contat pentru români

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Alegerile locale și europarlamentare din 2024 s-au finalizat cu rezultate neașteptate. Au plecat de la cârma multor primării din țară edili cu state vechi, în funcție de peste 20 ani, iar multe dintre localitățile din România și-au schimbat culoarea politică. Doi dintre cei mai tineri primari din România, învingători la alegerile locale din acest an, sunt: Sebastian Dotcoș, care este cel mai tânăr primar din Sibiu, și Silviu Filip, cel mai tânăr primar din Gorj. Ambii din PSD.

Ei sunt cei mai tineri primari din România, votați la alegerile locale din 2024


Partidul Social Democrat încearcă de câțiva ani să-și schimbe strategia politică, iar un pas în această direcție este șansa pe care le-o dă tinerilor care aspiră la o carieră înfloritoare ca sociali democrați.

Nu este pentru prima dată când PSD susține candidatura tinerilor de până în 30 de ani pentru câștigarea primăriilor din țară. Interesant este că oamenii au reacționat pozitiv și i-au votat.

În tot acest amalgam politic, românii au votat pentru schimbare. Și această schimbare a venit și cu personaje noi la conducere, cum ar fi edilii de până în 30 de ani votați de către oameni.

La alegerile locale din 2024, România are doi primari tineri: unul la Gorj, altul la Sibiu.

Ei sunt cei mai tineri primari din România

România: Cel mai tânăr primar din județul Sibiu

În Sibiu, Sebastian Ioan Dotcoș a devenit cel mai tânăr primar din județ. Tânărul social democrat a fost votat de către oameni la alegerile locale de pe 9 iunie și a ieșit învingător.

Locuitorii din comuna Marpod (n.red 982 de locuitori) și din satul Ilimbav (n.red. 222 de locuitori) l-au ales primar pe Sebastian Ioan Dotcoș, pentru următorii patru ani. La doar 27 de ani,  Sebastian Ioan Dotcoș devine cel mai tânăr primar din județul Sibiu.

Noul primar al comunei Marpod este absolvent al Școlii Gimnaziale „Lucian Bologa” din Marpod, după care a urmat liceul la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Tot la Sibiu a terminat Facultatea de AS, cu specializarea în Management și un master în administrarea afacerilor în limba engleză.

Din cei 9 candidați PSD la alegerile locale, șase au fost aleși în Consiliul Local din Marpod: Bârsan Bogdan, Obrocea Rareș, Nicolae Muntean Ioan- Sorin, Hodoș Corina- Maria, Dincă Nicolae, Băilă Mihai- Petrică. Doi consilieri sunt din PNL, Sandu Romică și Luminița Morar, iar unul din PRO România - Gabriel Mâinea.

Sebastian Ioan Dotcoș studiază în prezent masterul la Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Științe Politice, Securitate și Relații Internaționale, potrivit sibiulinimagini.ro.

Primarii comunei Marpod din 1996 până în 2024. Este primul mandat pe care PSD îl câștigă în localitatea din județul Sibiu încă din 2020. Sebastian Ioan Dotcoș a devenit primar la 27 de ani.

  • 1996 - 2000 - Dotcoș Alexandru, de la USD
  • 2000 - 2004 - Dotcoș Alexandru, de la PD
  • 2004 - 2008 - Dotcoș Sebastian-Toader, de la PD
  • 2008 - 2012 - Dotcoș Sebastian-Toader, de la PDL
  • 2012 - 2016 - Dotcoș Sebastian-Toader, de la PDL
  • 2016 - 2020/2024 - Dotcoș Sebastian-Toader, de la PNL
  • 2024-2028 - Sebastian Ioan Dotcoș, PSD


Cel mai tânăr primar din România a fost votat în Gorj

PSD pune pe harta României și cel mai tânăr primar din Gorj. Este vorba de Silviu Filip, în vârstă de 26 de ani, care este cel mai tânăr primar din țară, votat la alegerile locale din 2024.

Silviu Aurelian Filip a candidat pentru scaunul de primar după ce Mădălin Paliță, fostul edil al comunei Dănești, tot din PSD, a fost condamnat la închisoare cu suspendare chiar cu două luni înainte de alegeri, după ce ar fi lovit o localnică, angajată a Primăriei municipiului Târgu Jiu. Agresiunea ar fi avut loc în biroul acesteia.

Silviu Filip a intrat în cursa pentru fotoliul de primar după ce fostul edil a fost condamnat cu suspendare și nu a mai candidat pentru un nou mandat.

Filip Silviu Aurelian

„Dragi locuitori ai comunei Dănești,

Vă sunt recunoscător pentru încrederea acordată, alegându-mă în funcția de Primar al comunei Dănești. Sunt înconjurat de oameni minunați și de o echipă puternică și performantă, fapt ce îmi dă încrederea, că în următorii 4 ani vom construi o comună frumoasă și un viitor mai bun pentru copiii noștri.

Comuna Dănești va deveni un exemplu de succes în administrație și toate acestea datorită dumneavoastră. Voi fi primarul tuturor și voi încerca să rezolv cât mai mult din problemele cu care vă confruntați.

Vă iubesc și vă respect!              

PRIMAR   Filip Silviu Aurelian.”, este mesajul postat pe Facebook de către Silviu Filip, după ce a aflat că a fost votat masiv de oameni.

Social democratul a obținut un scor foarte mare la alegerile locale din 2024, primind 72,63% dintre voturi.

Cei mai tineri primari din România

Andrei Tița a devenit cel mai tânăr primar din România la alegerile din 2020. Politicianul abia împlinise 26 de ani când a devenit edil al localității Cenad din Timiș.  Andrei Tița este membru USR și a fost susținut de partid pentru candidatura de primar al oraului Cenad. El a fost reales primar și la alegerile din 2024.

Spătaru Emanuel a devenit cel mai tânăr primar din România la alegerile din 2020, când a preluat funcția de edil al comunei Răzvad din Dâmbovița. La alegerile din 2024, Spătaru Emanuel  a fost reales primar cu susținerea PSD.

Spătaru Emanuel
Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine