Cine este, de fapt, olteanul George Tuță, noul primar al Sectorului 1 din București. Are 39 de ani, e născut la Severin și a fost ofițer SRI - şef de cabinet al lui Eduard Hellvig, fostul director SRI

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

George-Cristian Tuță a reușit să câștige alegerile locale din 2024, preluând ștafeta de la Clotilde Armand pentru scaunul de primar al Sectorului 1 din București. În vârstă de 39 de ani, deputatul susținut de Alianţa electorală PSD - PNL) a obținut 36,44% din voturi. Noul primar al Sectorului 1 din Capitală este oltean născut la Drobeta-Turnu Severin, este pasionat de tehnologie și este liberal.

George-Cristian Tuță este fost ofițer SRI


George-Cristian Tuță urmează să împlinească 40 de ani pe 8 august, este zodia Leu și s-a născut la Drobeta-Turnu Severin, în județul Mehedinți. Noul primar al Sectorului 1 din București este membru PNL, preluând scaunul de președinte al organizației PNL Sector 1 în decembrie 2023 de la Sebastian Burduja, care ocupa postul din 2019. În 2021, George Tuță a fost ales membru al Biroului Executiv al PNL.

George-Cristian Tuță și-a anunțat candidatura la Primăria Sectorului 1 la sfârșitul anului 2023, însă fără prea multă vâlvă. Ulterior, liberalul a început să aibă susținători și să devină mai vocal în ceea ce privește problemele din sector.

George-Cristian Tuță este membru al Parlamentului României și Chestor al Camerei Deputaților din decembrie 2020, unde activează în Comisia pentru Afaceri Europene și în Comisia pentru Industrie și Servicii.

George Tuță este pasionat de tehnologie, digitalizare, educație financiară și inteligență artificială, pe care încearcă să le îmbină în proiectele sale, cum ar fi „Comisia specială pentru automatizare și viitorul muncii” din cadrul Camerei Deputaților, care analizează provocările tehnologiilor emergente, unde este și președinte.

George Tuță a studiat ASE-ul la București, cu specializarea în management economic, după care un curs post-universitar la Institutul Diplomatic Român și cursuri de comunicare la SNSPA. Ulterior, noul primarul al Sectorului 1 din București a luat studiat programul Aspen de Leadership în Serviciul Public, organizat de Aspen Institute România în parteneriat cu Aspen Institute - Executive Leadership Seminars și Institut national du service public din Franța.

Proiectele legislative inițiate de George Tuță

George Tuță este un promoter al educației, incluziunii financiare, reformei statului, antreprenoriatului, inovației, digitalizării și debirocratizării. Nu mai puțin de 34 dintre proiectele lui George Tuță au devenit legi până la finalul anului 2023, printre care:

  • „Legea de eliminare a dosarului cu șină” - lege a interzis instituțiilor publice să mai ceară copii ale documentelor care au fost emise de către alte instituții publice.
  • „România fără Dosar" - proiect de educație menit să simplifice relația dintre stat și cetățean și să contribuie la reducerea birocrației din instituțiile publice, premiat cu Premiul Aspen pentru Acțiune Socială în 2022.
  • Proiectul pentru debirocratizarea statului este cel de eliberare online a cazierului judiciar
  • lansarea aplicației mobile pentru platforma Ghișeul.ro.
  • servicii de internet de mare viteză pe tot teritoriul țării, inițiativă devenită lege.
  • 11 aprilie a fost declarată Ziua Educației Financiare datorită lui George Tuță.
  • introducerea educației financiare în legea învățământului preuniversitar.

Legătura lui George Tuță cu SRI-ul

George Tuță a ocupat funcția de de ofițer al SRI (n.red. Serviciul Român de Informații), după care a fost consilier în Guvernul României și la nivel european.

Potrivit site-ului buletindebucurești, George Tuţă a fost şef de cabinet al lui Eduard Hellvig, directorul demisionar al serviciului secret, cu care se știa din 2012, an în care Hellvig era ministrul Dezvoltării Regionale.

În ceea ce privește averea, George Tuță deține, împreună cu soția sa, două terenuri intravilane în Otopeni, de 820 metri pătrați, dar și o casă de 170 de metri pătraţi și un apartament de 40 de metri pătraţi în același oraș.

George Tuță mai deține și un BMW din 2014, plus bijuterii de 26.500 de lei, însă are și ceva bani puși în bancă, unde are și un credit contractat de 25.000 de euro, c data scadentă în 2028.

Salariul anual al lui George Duță de la Camera Deputaţilor este de 153.312 lei (n.red 30.804,98) euro, iar soția sa, angajată la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, încasează 55.833 de lei (n.red 11.218,52 euro).

George Duță este din Severin și este tatăl a doi copii.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine