„Chimicalele veșnice”, descoperite în apa potabilă de la robinet

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Andries

Statele Unite ale Americii limitează pentru prima dată „chimicalele veșnice” din apa de la robinet, după ce PFAS au fost descoperite apa potabilă în cantități considerabile. Specialiștii spun că aceste substanțe chimice provoacă boligrave, printre cancer.

Imagine articol


Statele Unite au impus primele limite la nivel național pentru mai multe substanțe chimice nocive care se găsesc în apa de la robinet din întreaga țară.

Cercetările sugerează că milioane de americani beau probabil apă contaminată cu substanțe chimice PFAS, care sunt legate de o serie de probleme de sănătate, inclusiv de cancer.

Miercuri, 10 aprilie, oficialii au finalizat o normă care obligă guvernele locale să elimine șase versiuni ale acestor substanțe chimice din sistemele de apă.

Guvernul a alocat o sumă suplimentară de 1 miliard de dolari (n.red. 794 milioane de lire sterline) pentru a contribui la acoperirea costurilor, scrie BBC.com.

Într-o declarație de presă, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a declarat că noua regulă va aduce beneficii de lungă durată pentru sănătatea americanilor.

„Apa potabilă contaminată cu PFAS afectează de prea mult timp comunitățile din această țară.”, a declarat Michael Regan, administratorul EPA.

„Astăzi, sunt mândru să finalizez această piesă esențială din foaia noastră de parcurs și, astfel, să salvez mii de vieți și să contribui la asigurarea faptului că copiii noștri cresc mai sănătoși.”

Noile reglementări le dă timp municipalităților locale, astfel că au la dispoziție trei ani pentru a monitoriza substanțele chimice în sistemele lor de apă. În cazul în care se descoperă că apa are o cantitate mare din așa-numitelor substanțe chimice veșnice, guvernele au la dispoziție cinci ani pentru a reduce cantitatea de PFAS din rezervele de apă.

EPA afirmă că între 6% și 10% din cele 66.000 de sisteme publice de apă potabilă din SUA ar putea avea niveluri dăunătoare de poluanți.

PFAS, care înseamnă substanțe per- și polifluoroalchilice, reprezintă o clasă de mii de substanțe chimice. Poluanții, care resping apa, uleiul și grăsimea, sunt folosiți în sute de produse de zi cu zi, de la ața dentară la vasele de gătit și la spumele de stingere a incendiilor.

Aceștia poluanți sunt numiți „substanțe chimice veșnice”, iar asta pentru că rămân larg răspândite în mediul înconjurător datorită lipsei lor de degradare, în ciuda faptului că majoritatea companiilor americane au renunțat treptat la fabricarea celor mai bine studiate tipuri.

Filtrele de uz casnic obișnuite - cum ar fi cele fabricate de Brita - nu sunt concepute pentru a elimina PFAS din apa potabilă, deși s-a demonstrat că sistemele mai scumpe care se introduc sub chiuvetă, cum ar fi filtrele de osmoză inversă, reduc nivelurile de PFAS.

EPA a constatat că aproape niciun nivel de expunere la PFAS nu este sigur. Pe lângă cancer, substanțele chimice au fost asociate cu probleme de reproducere, scăderea funcției imunitare, boli tiroidiene și astm.

Experții au declarat anterior pentru BBC că comunitățile cu sisteme deficitare de apă potabilă vor beneficia cel mai mult de noile limite, dar ar putea, de asemenea, să se lupte pentru a plăti noile sisteme de tratare, care pot costa milioane de dolari pentru orașele mai mici.

Administrația Biden spune că 9 miliarde de dolari sunt disponibile prin Legea bipartizană privind infrastructura - adoptată în 2021 - pentru a ajuta comunitățile să abordeze PFAS, precum și 12 miliarde de dolari pentru îmbunătățiri generale ale apei potabile.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 0°C icon
  • Cluj-Napoca -4°C icon
  • Constanta 2°C icon
  • Iasi 0°C icon
  • Brasov -1°C icon
  • Timisoara -0°C icon
  • Craiova -1°C icon