Când vor avea loc primul și al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025
Alegerile prezidențiale din 2024 s-au transformat în dezbatere națională și internațională, după ce voturile din primul tur au fost renumărate după decizia Curții Constituționale, ca apoi CCR să vină cu hotărârea să anuleze complet turul 1, asta în timp ce în Diaspora românii începuseră să voteze pentru turul doi.
Guvernul Ciolacu 2 a anunțat că perioada alegerilor prezidențiale va avea loc în două perioade din primăvara anului 2025.
În acest timp, deși noul guvern s-a instalat, Klaus Iohannis a rămas președintele României, funcție care ar fi trebuit să fie preluată de președintele Senatului, în cazul de față Ilie Bolojan.
Klaus Iohannis a rămas președintele României până la următoarele alegeri, deși mandatul său a expirat pe 22 decembrie.
Când au loc alegerile prezidențiale din 2025
Alegerile prezidențiale din România reprezintă un proces democratic prin care cetățenii cu drept de vot își aleg președintele pentru un mandat de cinci ani. Acest proces este reglementat de Constituția României și de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României.
- Pentru primul tur - 23 martie 2025/ 30 martie 2025
- Pentru turul al doilea - 6 aprilie 2025/ 13 aprilie 2025
Cum se desfășoară alegerile prezidențiale în România
- Anunțarea alegerilor:
- Alegerile prezidențiale sunt anunțate de Guvern cu cel puțin 60 de zile înainte de data desfășurării lor.
- Campania electorală:
- Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor și se încheie cu 24 de ore înainte de ziua votului. În timpul acestei perioade, candidații și partidele politice își prezintă platformele și își promovează mesajele pentru a câștiga voturile cetățenilor.
- Tururile de scrutin:
- Primul tur: Toți candidații înscriși participă la primul tur de scrutin. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea absolută (50% + 1 din voturile valabil exprimate), se organizează un al doilea tur.
- Al doilea tur: Se desfășoară între primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur. Acesta are loc la două săptămâni după primul tur.
- Votarea:
- Votarea se desfășoară în secțiile de votare amenajate pe teritoriul României și în diaspora. Alegătorii își exprimă votul în mod direct și secret, prin aplicarea unei ștampile cu mențiunea „VOTAT” în interiorul patrulaterului care corespunde candidatului preferat.
- Numărarea și validarea voturilor:
- După încheierea procesului de votare, buletinele de vot sunt numărate, iar rezultatele sunt centralizate de Biroul Electoral Central (BEC). Rezultatele sunt validate de Curtea Constituțională a României.
Dreptul de vot:
- Au drept de vot cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. De asemenea, cetățenii români din diaspora pot vota în secțiile de votare special amenajate în străinătate.
Candidaturile:
- Poate candida la funcția de președinte orice cetățean român care îndeplinește următoarele condiții:
- Are cetățenia română și domiciliul în România.
- A împlinit vârsta de 35 de ani.
- Nu a fost privat de drepturile electorale printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
- Este susținut de un număr minim de 200.000 de semnături de susținere din partea cetățenilor cu drept de vot.