#Coronavirus

Oxford-AstraZeneca: Danemarca și Norvegia suspendă temporar imunizarea cu acest vaccin din motive de precauție

11 martie 2021   Știri externe

Danemarca și Norvegia au suspendat temporar vaccinarea cu serul Oxford-AstraZeneca după mai multe cazuri în care au fost raportate cheaguri de sânge la persoanele vaccinate cu acest ser și un posibil deces.

Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat că pe moment nu sunt indicații că vaccinul ar fi cauza și că numărul de cazuri - de evenimente cauzate de cheaguri de sânge - la persoanele vaccinate nu este mai mare față de populația generală.

article img

Mai multe țări din Uniunea Europeană au suspendat temporar vaccinarea cu serul AstraZeneca sau anumite loturi de producție a acestui ser.

Austria a suspendat săptămâna aceasta vaccinarea cu un lot de AstraZeneca după ce o femeie ar fi murit la 10 zile de la vaccinare datorită unor probleme serioase de coagulare a sângelui.

Dozele din Austria făceau parte dintr-un lot de 1 milion de doze de vaccin, identificate prin seria ABV5300, ce au fost trimise în 17 țări Europene. Estonia, Latvia, Lituania și Luxemburg au oprit de asemenea folosirea vaccinului AstraZeneca din acest lot (ABV5300)

Autoritățile din Danemarca investighează în acest moment decesul din această țară și au oprit temporar folosirea acestui tip de vaccin pentru 14 zile.

Ministrul Danez al Sanătății, Magnus Heunicke, spune că această acțiune este strict din motive precauționare chiar dacă în acest moment nu a fost găsită nici o legătură directă între vaccin și deces.

"Așteptăm să vedem dacă există vreo legătură între vaccin și cazul legat de cheagul de sânge" spune Geir Bukholm (Directorul Prevenirii și Controlului Infecțiilor / Norvegia)

România nu ar fi primit doze din acest lot:

Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul campaniei de vaccinare din România: „România nu a primit doze din acest lot”

article img
sursa foto: scumc.ro

„Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 țări europene. Aș menționa că România nu a primit doze din acest lot”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.