Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, reprezentație impresionantă pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

Publicat:
4 minute

Victor Rebengiuc s-a retras din activitate la finalul anului 2023, însă renumitul actor mai poate fi văzut în reprezentații speciale. Un astfel de eveniment a avut loc la Chișinău, unde Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, actori ai Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, au primit Ordinul de Onoare din partea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, premiați cu Ordinul de Onoare din partea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. FOTO: Florin Ghioca

Regele nu moare niciodată! Joacă mai departe alături de Regina lui!

Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț au avut un spectacol impresionant pe scena Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chișinău, unde au jucat piesa „Regele moare”, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, unde președinta Republicii Moldova le-a oferit două dinstincții.

Cu toate că renumitul actor român Victor Rebengiuc și-a anunțat retragerea din teatru, declarând că sănătatea sa nu îi mai permite să continue, iată că pentru ocazii speciale mai apare sporadic pe scenă. Ultimul său spectacol jucat a fost la Teatrul Bulandra, în piesa „Tatăl”, în decembrie 2023. Victor Rebengiuc a interpretat un personaj afectat de demență, reflectând o luptă personală cu vulnerabilitatea și pierderea memoriei​.

„În semn de înaltă apreciere a dăruirii profesionale de-a lungul impresionantei cariere, pentru contribuție substanțială la dezvoltarea și promovarea teatrului, cinematografiei și radioteleviziunii românești, pentru interpretarea inconfundabilă a unor roluri menite să descopere personaje emblematice din literatura română și universală, precum și pentru implicare activă la consolidarea dialogului cultural dintre Republica Moldova și România.”, se arată scris într-un comunicat de presă remis de către președinția Moldovei.

„Cei doi mari actori au primit cu multă emoție distincția oferită de președinta Maia Sandu și i-au mulțumit oferindu-i, la rândul lor, albumul foto „Regele moare”, dedicat spectacolului, cu autografe din partea întregii echipe.

Sala Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a fost arhiplină, iar publicul a aplaudat în picioare minute în șir reprezentația Naționalului bucureștean și evenimentul festiv din final.

De asemenea, directorul TNME, actorul Petru Hadârcă le-a oferit colegilor săi de la București flori și un tort special. Momentul a fost sărbătorit cu vin de Purcari.

Pentru al patrulea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se bucură de Înaltul Patronaj Prezidențial, acordat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de președintele României, Klaus Iohannis. Evenimentul este organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” și este susținut de Ministerele Culturii din România și Republica Moldova și de Institutul Cultural Român.”, scrie în comunicatul de presă trimis de către Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti.

Victor Rebengiuc, pe scenă timp de 70 de ani

Victor Rebengiuc, unul dintre cei mai proeminenți actori români, a avut o carieră remarcabilă de peste șapte decenii. Născut pe 10 februarie 1933, marele actor Victor Rebengiuc este un nume foarte important atât lumea teatrului, cât și de film.

Celebrul actor a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1956, fiind elevul Aurei Buzescu, care l-a inspirat în cariera de actor, și a devenit cunoscut pentru rolurile sale în filme precum "Pădurea spânzuraților" și "Moromeții".

La vârsta de 90 de ani, Victor Rebengiuc și-a anunțat retragerea din teatru, anunțând că problemele de sănătate îl împiedică să mai susțină ritmul repetițiilor și al spectacolelor. Ultimul său rol a fost în piesa „Tatăl” de Florian Zeller, la Teatrul Bulandra din București.

Cariera prolifică a marelui actor include peste 200 de roluri pe scena Teatrului Bulandra, unde este membru din 1957. Victor Rebengiuc este cunoscut și pentru activitatea sa civică, implicându-se în Revoluția Română din 1989 și susținând organizații non-guvernamentale. De-a lungul timpului, a primit numeroase distincții, inclusiv un doctorat onorific de la UNATC.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine