Dolarul american înregistrează cea mai mare scădere din noiembrie 2023, după instalarea lui Trump la putere VIDEO

Publicat:
7 minute

Dolarul american a scăzut vineri și a fost pregătit pentru cea mai mare pierdere săptămânală din ultimul an, după ce președintele Donald Trump a sugerat o poziție mai blândă privind tarifele împotriva Chinei, au anunțat specialiștii la Bloomberg, citați de USAtoday.


Trump pregătește un război comercial în Statele Unite?

Donald Trump a vorbit în primul interviu de la reinstalarea la Casa Alba despre puterea pe care Statele Unite o au asupra Chinei, într-o intervenție pentru Fox News.

Donald Trump a declarat joi pentru Fox News că recenta sa conversație cu președintele Xi Jinping a fost prietenoasă și că el crede că ar putea ajunge la un acord comercial cu China.

„Avem o putere foarte mare asupra Chinei, și anume tarifele, iar ei nu le vor, iar eu aș prefera să nu fiu nevoit să o folosesc, dar este o putere extraordinară asupra Chinei”, a spus Donald Trump.

Dolarul american USD a scăzut cu până la 0,8% față de vineri, 24 ianuarie, înainte de a-și redresa pierderile la sfârșitul zilei, ajungând la o scădere de 0,65%. Însă, chiar și așa, tot a avut cea mai mare pierdere săptămânală din noiembrie 2023, după ce a pierdut 1,8% de luni.

Unii analiști au avertizat că dolarul ar putea însă crește din nou în cazul în care politicile SUA privind tarifele și ratele dobânzilor se vor schimba.

„Credem că dolarul mai are de urcat”, a declarat Simon MacAdam, economist global șef adjunct la Capital Economics.

„Aprecierea dolarului de până acum a reflectat atât soliditatea datelor economice din SUA, cât și economiile și investitorii în raport cu politicile lui Trump, ambele contribuind la o schimbare a diferențialelor ratelor dobânzilor care a fost favorabilă dolarului.”, a mai spus economistul.

Indicele MSCI pentru acțiuni mondiale MIWD00000PUS a încheiat ziua cu puține modificări, în timp ce acțiunile de pe Wall Street au fost destul de jos. Indicele S&P 500 .SPX a scăzut cu 0,3%, Dow Jones Industrial Average DJI a pierdut 0,3%, iar Nasdaq Composite a pierdut 0,5%.

Piețele bursiere și moneda Chinei s-au redresat pe fondul comentariilor lui Trump, lăsând indicele blue chip CSI300 în creștere cu 0,8%, iar yuanul CNH=D3 s-a întărit față de dolar, care a scăzut cu 0,7% la 7,239 pe piața offshore.

Prețurile petrolului s-au stabilizat și au redus pierderile suferite după ce Trump a declarat că va cere Arabiei Saudite și OPEC să reducă prețurile petrolului.

Prețul țițeiului american CLc1 a crescut ușor la 74,66 dolari pe baril, iar prețul țițeiului Brent LCOc1 a crescut cu 0,3% la 78,50 dolari.

Ce beneficii aduce prețul scăzut al petrolului

Amelie Derambure, senior manager la Amundi în Paris, a declarat că politicile pro-America ale lui Trump necesită prețuri mai mici la petrol.

„Acest tip de politici ar putea aduce beneficii și altor actori din lume, cum ar fi Europa. De exemplu, dacă avem un preț mai scăzut al petrolului, acest lucru va aduce beneficii și Europei - deci, în sfârșit, există ceva ce vrea să pună în aplicare și care nu este în detrimentul Europei”, a spus Amelie Derambure.

„Acest lucru arată că este dispus să negocieze și că vrea să fie poate puțin mai subtil de data aceasta”, a mai spus comentat Amelie Derambure pentru Bloomberg.

Acțiunile europene au reflectat acest optimism mai mare. STOXX 600 .STOXX a crescut inițial cu 0,3% în ziua de vineri, determinat de o explozie a comercianților cu amănuntul de bunuri de lux, după câștigurile solide de la Burberry BRBY.L. S-a retras până la amiază în New York pentru a fi stabil.

Directorul general al BlackRock, Larry Fink, a declarat în cadrul unui panel la Forumul Economic Mondial de la Davos că este timpul și că se gândește să investească din nou în Europa.

„Există prea mult pesimism cu privire la Europa”, a spus el în timpul unei dezbateri pe marginea perspectivelor economice globale. „Cred că este probabil timpul să investim din nou în Europa”, a spus el, adăugând că mai sunt încă progrese de făcut în domenii precum uniunea piețelor de capital.

Sondajele de vineri au arătat că întreprinderile din zona euro au înregistrat o revenire modestă la creștere la începutul noului an.

Pe piețele valutare, yenul JPY=EBS a câștigat 0,2% față de dolar, ajungând la 155,7, după ce Banca Japoniei a ridicat ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală din 2008.

Guvernatorul BOJ, Kazuo Ueda, a declarat că banca centrală va continua să majoreze ratele dobânzilor pe măsură ce creșterile salariale și de prețuri se vor extinde, adăugând că există posibilitatea de a crește și mai mult costurile de împrumut înainte ca acestea să ajungă la niveluri considerate neutre pentru economie.

Randamentele titlurilor de trezorerie, care au scăzut de la maximele din ianuarie, pe măsură ce o parte din îngrijorarea cu privire la o nouă creștere a inflației a dispărut, au rămas stabile vineri.

Randamentul Trezoreriei SUA pe 10 ani US10YT=RR a scăzut ușor la 4,6194%, sub maximul ultimelor 14 luni de săptămâna trecută de 4,809%. SUA/

Banca Centrală Europeană și Rezerva Federală urmează să se întâlnească săptămâna viitoare, în timp ce factorii de decizie politică asimilează primele măsuri ale administrației Trump.

Este de așteptat ca Fed (Federal Reserve Board) să mențină ratele dobânzilor în așteptare, dar povestea mai amplă care se va derula va fi modul în care banca centrală se confruntă cu primele măsuri ale lui Trump, care probabil vor influența economia în acest an, inclusiv cererile Fed de a continua să reducă costurile de împrumut.

Federal Reserve Board (FRB) este o instituție din Statele Unite care reprezintă Consiliul Guvernatorilor al Sistemului de Rezerve Federale (Federal Reserve System). Este principala instituție responsabilă pentru politica monetară a Statelor Unite.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine