Doi medici de la Spitalul Sf. Pantelimon din București, reținuți pentru omor calificat și tentativă de omor

Publicat:
4 minute
Autor: Redacția

Doi medici specialiști în Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală au fost reținuți miercuri de procurorii Parchetului Tribunalului București. Aceștia sunt acuzați de omor calificat și tentativă de omor în legătură cu decesele suspecte ale unor pacienți.

Procurorii susțin că medicii „au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină”, medicament vital pentru pacienții aflați în terapie intensivă.

Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, București

Ancheta a fost declanșată după ce directorul de îngrijiri al Spitalului Sf. Pantelimon a raportat că, între 4 și 7 aprilie, 17 pacienți au decedat în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) după ce doza lor de noradrenalină a fost redusă brusc.


Noradrenalina este crucială pentru menținerea tensiunii arteriale la pacienții intubați.


În urma investigațiilor inițiale, Corpul de Control al Ministerului Sănătății și Colegiul Medicilor București nu au descoperit nereguli.

Parchetul Tribunalului București a anunțat reținerea doctorițelor M.M.A. și P.M., urmând să fie prezentate instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

M.M.A. este cercetată pentru tentativă de omor calificat și omor calificat, în timp ce P.M. este acuzată de omor calificat.


Procurorii au detaliat modul de operare al medicilor, menționând că aceștia „au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină, cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”.

Într-un caz specific, la data de 26 martie 2024, M.M.A. ar fi încercat să suprime viața unui pacient de 54 de ani, reducând doza de noradrenalină de la 15ml/h la 1ml/h. Asistenta medicală a intervenit, prevenind decesul pacientului.

La 4 aprilie 2024, M.M.A. și P.M. au repetat acțiunea asupra aceluiași pacient, reducând doza de la 20ml/h la 1ml/h, ceea ce a condus la decesul pacientului în 58 de minute.

În același dosar, asistenta medicală C.M. a fost reținută pentru mărturie mincinoasă în formă continuată. Procurorii susțin că aceasta a dat declarații mincinoase în multiple ocazii, ascunzând informații esențiale privind cazurile de omor.


Anchetele Ministerului Sănătății, Colegiului Medicilor și Spitalului Sf. Pantelimon nu au găsit nereguli

Anchetele realizate de diverse instituții au concluzionat că nu au existat probleme administrative sau medicale.

Scandalul a izbucnit inițial pe 11 aprilie, când Ministerul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control la unitatea medicală, după ce managerul spitalului a primit o informare despre posibile decese cauzate de administrarea incorectă a unui medicament între 4 și 7 aprilie.

Pe 17 aprilie, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a concluzionat că sesizările formulate de angajații spitalului au fost rezultatul unei comunicări defectuoase între conducere și personalul implicat. Conform comunicatului emis, nu au fost identificate nereguli în administrarea medicamentelor, raportează hotnews.ro

Comisia internă de analiză a Spitalului Sf. Pantelimon nu a constatat nicio abatere profesională. În raportul final, comisia a subliniat că toate protocoalele și procedurile terapeutice au fost respectate și că informațiile apărute în presă au fost generate de o stare conflictuală permanentă la nivelul conducerii spitalului și a Secției ATI.

Colegiul Medicilor a concluzionat că nu a existat nicio dovadă documentată sau din declarațiile medicilor că s-ar fi intervenit nemedical asupra medicației pacienților.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut rezultatele anchetelor, afirmând că nu are motive să considere că acestea nu au fost obiective.

Într-o declarație publică, Rafila a menționat că și echipa Corpului de Control al Ministerului Sănătății a confirmat concluziile anchetei interne.


Parchetul de pe lângă Tribunalul București a emis un comunicat prin care a informat publicul despre măsurile luate în acest caz. Inculpatele M.M.A. și P.M. au fost puse sub acțiune penală, iar ancheta continuă în colaborare cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri.

Măsurile preventive nu încalcă principiul prezumției de nevinovăție.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine