#Coronavirus

Cum s-a infectat Șefa DSP Dolj cu noul coronavirus deși s-a vaccinat de două ori pentru COVID-19

1 februarie 2021   Actualitate

Sefa DSP Dolj a fost confirmată cu noul coronavirus, deși fusese vaccinată înainte cu puțin timp cu ambele doze. Întreaga familie a Valeriei Andreescu se află în izolare la domiciliu, unde primește tratament împotriva COVID-19.

article img
Foto: Valeria Andreescu, diresctor executiv DSP Dolj. Captură video: Gândul live

Cum s-a infectat sefa DSP Dolj cu noul coronavirus, deși fusese vaccinată? Ei bine, testul pentru depistarea virusului l-a făcut la trei zile după cea de-a doua doză, ceea ce înseamnă că a fost infectată cu COVID-19 înainte de vaccin. 

Valeria Andreescu primise, totuși, o doză înainte să intre în contact cu virusul. Însă vaccinul nu garantează o imunizare100%, iar cei care se vaccinează pot lua coronavirus, însă pentru că sistemul imunitar este pregătit sunt șanse să nu mai facă o formă gravă a bolii.

Primul care a avut simptome specifice coronavirus a fost soțul șefei DSP Dolj, și el angajat în cadrul aceleiași instituții.

Infectată cu COVID-19 este și soacra Valeriei Andreescu, iar, în prezent, toată familia a fost plasată în izolare la domiciliu.

Cum te poți infecta cu noul coronavirus după vaccinul care te protejează de virus

Guvernul României a menționat într-un comunicat că există posibilitatea ca persoanele vaccinate să facă o formă mai ușoară a bolii, ceea ce înseamnă că nu este exclus să contactăm COVID-19 chiar și după vaccinare.

„Este posibil ca astfel de cazuri să mai apară în perioada următoare, ceea ce nu poate fi interpretat ca un eşec al vaccinării și în particular al vaccinării cu produsul dezvoltat de BioNTech/ Pfizer.

În primul rând, după cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel.

Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze întrucât acea perioadă este considerată perioadă de «fereastră imunologică»”se arată pe site-ul Guvernului României.

Pe de altă parte, directorul executiv DSP Dolj a fost, cel mai probabil, infectată cu noul coronavirus înainte să se vaccineze cu cea de-a doua doză, iar în momentul vaccinului să fi fost în perioada de incubație. Valeria Andreescu a avut simptome la 3 zile după ce i s-a administrat rapelul.

Campania de vaccinare în România

Primele doze de vaccin au ajuns în România pe 27 decembrie 2020, iar prima persoană vaccinată a fost o asistentă medicală de la Matei Balș, cadru medical ales aleatoriu.

„Astăzi, 27 decembrie ac, a început campania de vaccinare în România. Debutul campaniei a fost marcat în această dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș“ din Capitală. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2”, a anunțat Ministerul Sănătății la acea dată, printr-un comunicat de presă.

Dintre persoanele publice care au ales să se vaccineze, Klaus Iohannis a fost printre primii, urmat de Raed Arafat, fostul manager de la Matei Balș Adrian Streinu-Cercel. De altfel, și controversatorul om de afaceri și miliardar Bill Gates a anunțat că s-a vaccinat împotriva COVID.

Ce substanțe conțin vaccinurile anti COVID-19

Substanțele din vaccinul Pfizer/BioNTech

- 5 doze într-un flacon de 2 ml

- o doză (0,3 ml) conține 30 micrograme de tip ARN mesager

- colesterol

- clorură de potasiu

- dihidrogenofosfat de potasiu

- clorură de sodiu

- fosfat disodic dihidrat

- sucroză

- apă pentru preparate injectabile

- ((4-hidroxibutil)azanediil) bis (hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)

- 2- (polietilenglicol)-2000 -N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)

- 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)

Substanțele din vaccinul Moderna

- 10 doze a câte 0,5 ml

- o doză (0,5 ml) conține 100 de micrograme de tip ARN mesager

- lipidă SM-102

- colesterol

- acid acetic

- acetat de sodiu trihidrat

- sucroză

- apă pentru preparate injectabile

- trometamol

- clorhidrat de trometamol

- 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)

- 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000