O structură din lemn veche de aproximativ 476.000 ani ar fi fost găsită de arheologi în Zambia

3 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Într-o descoperire revoluționară lângă cascadele Kalambo din Zambia, arheologii au datat cea mai veche structură de lemn din lume la aproximativ 467.000 de ani.

Structura, conservată în argilă  a fost confecționată din trunchiuri de salcie.

Oamenii de știință subliniază importanța acesteia, remarcând că aceasta precede apariția Homo sapiens.

Precizia necesară pentru producția acestei structuri indică faptul că strămoșii antici dețineau o capacitate cognitivă mult mai mare decât se credea anterior.

Larry Barham de la Universitatea din Liverpool, care a condus studiul publicat în revista Nature, crede că structura ar fi putut servi ca o pasarelă sau o platformă ridicată, posibil folosită pentru depozitare sau ca fundație pentru o colibă.

Existența sa sugerează că oamenii din Epoca de Piatră ar fi putut fi mai stabili decât modelul nomad tradițional sugerează. Barham susține: „Utilizarea lemnului în acest mod evidențiază o pricepere cognitivă care depășește ceea ce se presupunea.”


Se crede că structura este  posibil să fie realizată de specia Homo Heidelbergensis.


Primele articole de lemn din acest sit au fost descoperite inițial în anii 1950 și 60, dar pe atunci nu s-a putut determina vârsta lor.

Arheologii de astăzi au datat aceste obiecte folosind datarea prin luminescență, o metodă care stabilește vârsta prin verificarea ultimei expuneri a mineralelor la lumina soarelui.


Homo Heidelbergensis

Homo Heidelbergensis, simulare aspect

Homo Heidelbergensis a fost o specie de om care a trăit între 600.000 și 200.000 de ani în urmă. Acești oameni erau mai robusti decât noi, având un trup musculos și un creier de dimensiuni comparabile cu al nostru. Au trăit în Africa, Europa și poate și în Asia, folosind unelte de piatră și vânând în grupuri. Este posibil să fie unul dintre strămoșii noștri direcți și ai neanderthalienilor. Numele lor vine de la o descoperire făcută lângă Heidelberg, Germania. Aceasta specie reprezintă o verigă importantă în evoluția omului, punând bazele pentru apariția oamenilor moderni și a neanderthalienilor.



Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine