Miss România, ucisă de Crăciun. Victima unei crime odioase

7 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Actualitate.net

Tita Cristescu, fiica liderului comunist Gheorghe Cristescu, primul președinte al Partidului Comunist din România, a murit otrăvită pe 25 decembrie, în seara de Crăciun din 1935. Adevărul despre moartea ei a fost ascuns timp de trei decenii, până când o spovedanie pe patul de moarte a dezvăluit adevăratul vinovat.

Galerie imagini 1 / 4

Tita Cristescu, o viață plină de aventuri

Misterul morții Titei Cristescu, otrăvită în seara de Crăciun, a fost deslușit târziu, vinovatul fiind descoperit după 30 de ani.

Prima Miss de la noi din țară a fost o figură marcantă în România interbelică și a devenit celebră pentru frumusețea ei, dar și pentru titlul de Miss România câștigat în 1929, la vârsta de 21 de ani.

După ce a devenit Miss România, Tita divorțează de primul soț, Sandu Bujor, care sărăcise, după care pleacă la Berlin, Germania, și cochetează cu actoria, însă fără mare succes în acest domeniu. Se întoarce în țară și începe să aibă o serie de aventuri amoroase, printre care și cu Liviu Ciulei Senior (n.r. Liviu Ciulley), de profesie inginer constructor și dezvoltator imobiliar, însă care era căsătorit și cu doi copii.  Pe atunci, acesta avea 35 de ani.

Liviu Ciulei a avut o relație cu Tita Cristescu

Relația dintre Tita și Ciulei ajunsese atât de cunoscută încât soția lui Liviu suna la Tita acasă, pentru a o ruga să-și lase soțul să vină la familie. Tita urmărea ca Liviu Ciulei să divorțeze și să se căsătorească cu ea, lucru care ar fi adus un scandal de primă clasă, la acea vreme, așa că, până la urmă, se îndrăgostește de Cuza Hotta, destul de sărac, dar care era diplomat și care spunea că o ia de soție.

Însă relația cu Ciulei nu era terminată, așa că o mai bătea din când în când pentru infidelitățile sale. Destinul ei avea să fie umbrit de un eveniment tragic chiar în seara de Crăciun din 1935.

Destinul tragic al primei Miss România: otrăvită în seara de Crăciun

În acea seară de Crăciun, Tita Cristescu s-a întors acasă în compania unor prieteni. Cu toții ar fi fost fost întâmpinați de menajeră, care le-ar fi oferit bomboane, la rugămințile Titei, dar aceștia ar fi refuzat.

În acea seară, menajera s-ar fi ocupat inclusiv de cină, iar înainte de somn, Tita obișnuia să ia un laxativ. Cianura de potasiu a fost găsită în cașeta cu laxative. Culmea este că Tita Cristescu a înghițit tocmai acea pastilă care conținea otrava. Se bănuiește că servitoarea i-ar fi dat pastila cu otravă, lucru pe care îl confirmă și spovedania femeii după ani buni de la moartea primei Miss România.

Există trei variante ale acestui incident: una sugerează că bomboanele consumate i-ar fi fost trimise de iubitul ei secret, Liviu Ciulei Senior, iar acesta ar fi otrăvit-o. Până la urmă, s-a dovedit că nu el a fost criminalul, deși toată viața i s-a pus eticheta aceasta.

A doua variantă, ulterior dovedită ca fiind și cea adevărată, e că Tita ar fi înghițit un laxativ, pastile pe care le lua ca să slăbească, care conțineau cianură de potasiu.

La câteva ore după ce a consumat acele bomboane și laxativul pentru slăbit, Tita Cristescu s-a simțit rău și a fost transportată la spital. Cu toate eforturile depuse, tânăra a murit în acea seară. O anchetă complexă a avut loc în urma acestui incident, în care au fost interogați peste 150 de martori. Principalul suspect a fost Liviu Ciulei Senior, care trăia în concubinaj cu Tita de mai bine de cinci ani, în ciuda logodnei ei cu un alt bărbat.

Șirul evenimentelor, după declarațiile surorii Titei, a fost următorul: pe 25 decembrie, la ora 23:00, sora Titei, Gella Gregorian, a vizitat-o pe aceasta în apartamentul său aflat pe Bulevardul Brătianu nr. 3, însoțită de Mărioara Constantinescu, o prietenă comună.

Am sunat la Tita. Ea a venit și ne-a deschis. Era veselă. Ne-am îmbrățișat şi mi-a explicat cum Cuza Hotta, viitorul ei soț, pe care îl condusese cu trenul, n-a vrut s-o lase să petreacă singură o noapte în tren și de aceea a înapoiat-o de la Turnu-Severin, sosind pe la ora 10 seara, în Capitală.

Deodată văd că se schimbă la faţă. Îmi declară că îi este rău. Simte o senzație specială la gură. Mă reped la baie, îi aduc un pahar cu apă din care tocmai băuse. Tita se simțea din ce în ce mai rău. Alarmată, trimit pe Mărioara jos, la soțul meu. Tita, între timp, are convulsiuni, vomită, e întinsă pe pat. Bărbatul meu a telefonat pe rând la mai mulți doctori, dar nu i-a găsit acasă. S-a suit într-o mașină şi s-a dus la salvare. Tita murise.”, este mărturia surorii Titei, Gella Gregorian.

Cine a ucis-o pe Tita Cristescu

Misterul morții Titei Cristescu avea să fie dezvăluit după 30-35 de ani (n.r. ambele variante sunt enunțate, unii susțin că după 30 de ani, alții spun că după 35 de ani de la moartea Titei. Sau chiar 10 ani).

O femeie bătrână, aflată pe patul de moarte, s-ar spovedit unui preot și și-ar fi mărturisit crima. Acea femeie era Maria Floarea sau Suciu, servitoarea familiei Cristescu. Iar motivul crimei au fost gelozia și invidia față de frumusețea și bogăția Titei Cristescu. Întrebată de ce a omorât-o pe Tita Cristescu prin otrăvire, fosta servitoare a răspuns clar: „Pentru că era prea frumoasă, avea de toate, iar eu nu aveam nimic.”, a mărturisit Maria Suciu.

Mai este și varianta în care slujnica i-ar fi pus cianură în pasta de dinți, pentru a executa un jaf. Totul aflându-se după 10 ani. Se mai spune că servitoarea însă nu se mai afla în apartament în noaptea în care Tita a murit, plecase în Ajunul Crăciunului în Ardeal, la familie. Toate aceste informații nu apar în documentele publice și nici în mărturiile familiei.

Tita Cristescu era foarte bogată la momentul morții, deținând în conturi, la acea vreme, 3-5 milioane lei, căci Ciulei îi făcea cadouri peste cadouri, inclusiv apartamentul de Brătianu, azi Magheru.  Tatăl ei, de asemenea, dar și restul familiei, îl seca de bani pe Ciulei. Chiar și după moartea Titei a încercat să-l stoarcă de bani, ținându-l prin procese interminabile.

Astfel, după trei decenii de mister și speculații, adevărul despre moartea tragică a Titei Cristescu a fost dezvăluit, iar vinovatul a fost identificat. Cu toate acestea, această poveste rămâne una dintre cele mai tulburătoare și enigmatice din istoria României, marcând destinul unei tinere femei care, în ciuda succesului și frumuseții sale, a fost victima unei crime odioase.

Tita Cristescu a fost înmormântată la Bellu, însă fără slujbă religioasă, tatăl fiind comunist și astfel ateu. Iar la funerarii i s-a cântat imnul „Internaționala”, versuri fredonate și de Ceaușescu înainte să fie asasinat tot de Crăciun. La acel moment, Gheorghe Cristescu salută cu pumnul ridicat, gest folosit de naziști, însă cu o mică diferență. Naziștii salutau cu mâna întinsă, iar comuniștii cu pumnul strâns.

Mormântul Titei Cristescu de la Bellu
Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine