Destinul tragic al „amazoanei” de pe cal care apare în genericul emisiunii „Tezaur folcloric“
Emisiunea „Tezaur Folcloric” lansată în perioada comunistă și încă populară astăzi, se remarcă prin genericul său cu o „amazoană” călare. Acest aspect a stârnit controverse, iar Marioara Murărescu, realizatoarea emisiunii, a fost criticată pentru alegerea sa. Femeia care apare pe cal a avut un destin tragic, din păcate.
Emisiunea „Tezaur Folcloric” lansată în anul 1982 de către Televiziunea Națională a României, se numără printre cele mai iubite emisiuni din istoria televiziunii românești. Unul dintre aspectele care au atras mereu atenția și au stârnit controverse a fost genericul său neobișnuit. În filmare apare o femeie călare într-o peisaj rural autentic, „amazoana” a devenit, în timp, un simbol al emisiunii.
„Amazoana” de pe cal din genericul emisiunii „Tezaur Folcloric” a avut un destin tragic
Femeia din generic nu este nimeni alta decât Mariana Drăguț, o interpreta de muzică populară recunoscută, câștigătoare a „Festivalului Maria Tănase”. Cu toate că această imagine a devenit emblematică pentru "Tezaur Folcloric," puțini știu povestea tragică din spatele acestei figuri.
Cu o pasiune inițială pentru muzica clasică și un vis de a deveni soprană, destinul i-a adus în cale folclorul și muzica populară. Emisiunea, în momentul lansării, nu avea un generic definit, iar o decizie aparent simplă avea să schimbe cursul istoriei acestui program.
La un moment dat, în procesul de producție, Marioara Murărescu a dat peste un film realizat în zona Mehedințiului, plaiuri montane pitorești ale României. În acest film, o femeie călare călătorea prin peisajul măreț al munților din zona Mehedinți, zonă în care și femeile călăreau, nu doar bărbații, scrie Newsweek.ro.
Marioara Murărescu a fost impresionată de această imagine și a decis să o aleagă pentru genericul emisiunii, chiar dacă această alegere avea să fie aspru criticată.
Ea a explicat ulterior că Mehedințiul era o zonă cu tradiții speciale, unde femeile obișnuiau să călărească, conform obiceiurilor locale. Cu toate criticile care au apărut, ea și-a menținut hotărârea și a rămas fidelă imaginii „amazoanei” de pe generic.
Tristul destin al „amazoanei”, cântăreața de muzică populară Mariana Drăguț, care a fost și câștigătoare a „Festivalului Maria Tănase”, este cunoscut de puțini oameni. Cu toate că a avut un succes notabil în lumea muzicii populare, viața ei a fost umbrită de o boală nemiloasă. La doar 40 de ani, Mariana Drăguț s-a stins din viață din cauza cancerului.
Un alt aspect interesant este modul în care a fost aleasă melodia pentru genericul emisiunii. Inițial, niciun cântec nu fusese ales pentru a însoți imaginea „femeii care apărea călare.
Totul s-a schimbat când tatăl copilului Mărioarei Murărescu. Astfel, melodia pentru genericul emisiunii a fost aleasă din repertoriul lui Dumitru Fărcaș, luând naștere una dintre cele mai recunoscute melodii de generic din istoria televiziunii românești, cunoscută sub numele de „fata cu calul”.
Dumitru Fărcaș, creatorul melodiei, a rămas o figură importantă în lumea muzicii populare românești până la sfârșitul vieții. Artistul a murit în 2018, la Cluj.
Astfel, emisiunea „Tezaur Folcloric” și genericul său cu „femeia călare” au devenit părți integrale ale culturii românești, în ciuda controversei inițiale. Această emisiune a contribuit la păstrarea și promovarea bogăției folclorului românesc, iar povestea din spatele "amazoanei" din generic este un tribut adus tradițiilor și artiștilor care au făcut parte din această călătorie culturală.